Opina

Configuració
 • virot 9.349 4 232 👍 4.554
  És imperatiu per a frenar la immigració espanyola. Ja som minoria al nostre propi país, no podem diluir-nos encara més.
 • Rolf Steiner 12.962 10 162 👍 5.313
  Decàleg del catalanoparlant

  Pel professor Dr Tilbert D. Stegmann de l'institut Für Romanische Sprachen Und Literaturen der J.W.Goethe-Universität. Frankurt am Main. Alemanya.
   
  1 Parleu la vostra llengua sempre que pugueu, especialment amb la familia , ela amics i els coneguts. Feu-vos el propòsit de parlar català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara els hàgiu parlat en castellà.
   
  2 Sigueu respectuós amb tothom que parla una altra llengua però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la vostra.
   
  3 Adreceu-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, al treball, etc. Si us entenen continueu parlant-los en català encara que us responguin en un altre idioma.
   
  4 Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animeu-los a provar de comprendre'l, parleu-hi a poc a poc i expliqueu-los de tant en tant algunes paraules.
   
  5 Si veieu algú que s'esforça a parlar en català ajudeu-lo i demostreu-li que valoreu el seu capteniment.
   
  6 Deixeu de corregir qui no vulgui ésser corregit però doneu l'exemple de demanar a persones o a entitats autoritzades quines expressions incorrectes cal substituïr. Ajudem.nos els uns als altres a mantenir un català viu i bo.
   
  7 Respecteu les diferències regionals del català. Parleu amb mallorquins , valencians, rosellonesos,etc i coneixeu els accents i mots diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català com de totes les llengües cultes.
   
  8 Feu-vos subscriptor de diaris i revistes en català i que siguin en la nostra llengua les lectures que feu, els espectacles a què assistiu, els programes de ràdio que escolteu, la televisió que us mireu, etc. Fem allò que havia estat prohibit durant tants anys.
   
  9 Preneu la decisió d'escriure totes les cartes i notes en català. A partir d'avui poseu sempre el vostre nom en català. Ompliu-hi els talons. Feu canviar els vostres papers impresos , els rètols, etc. Fóra ben trist que per estalviar despeses deixéssim de donar testimoni de catalanitat.
   
  10 Exigiu a tothom , fins i tot les institucions més rutinàries que us escriguin en català. Feu-ho amablement. No vulgueu perdre el temps i nervis lluitant contra els enemics declarats de la llengua del país. Deixeu-los de banda
  Tota persona que defensa la seva propia llengua sense agredir a ningú té el dret al seu costat.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.285.484 missatges
 • 220.691 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat