Teresa Tort

Teresa Tort

Més informació

Opinió Teresa Tort

Manuals de geografia

Aparcar al pàrquing exprés de l’aeroport ha esdevingut un costum en la vida d’alguns. Entrar, descarregar l’equipatge del qui se’n va, abraçar-se intensament, resumir els consells imprescindibles i tornar a marxar veloçment de la terminal significa, en realitat, quedar-se i esperar; i després, relacionar-se a través de missatges breus, només ocasionalment simultanis. 

Els joves han crescut amb una pulsió per escampar la boira ben lluny. S’ha difós un relat robinsonià que una bona biografia cal escenificar-la en paradisos remots o en cultures distants. Viajeros por el mundo. A banda d’aquesta constatació, n’hi ha una altra d’igualment evident: la necessitat obliga. El 50% d’atur juvenil a l’Estat expulsa la joventut cap a altres llocs en què la precarietat no estigui tan estesa. Entre una cosa i l’altra, qui troba feina i es queda sembla que s’està perdent alguna cosa: que renuncia a l’irrenunciable. Viatjar és molt bonic però no sembla opcional.

Curiosament, aquesta generació que ha perdut tan poc temps escrutant mapes mundi i estudiant manuals de geografia té a l’abast el món sencer: en els intercanvis reals o en les interaccions virtuals. Ara com mai s’ofereixen estades d’estiu, Erasmus, voluntariats internacionals i modalitats múltiples de moure’s per altres realitats. Adolescents que mai no han imaginat mentalment un lloc hi aterren, s’hi instal·len i s’empelten de la idiosincràsia local. La seva forma de coneixement passa per l’experiència individual i concreta. De què serveixen, doncs, els aprenentatges teòrics en aquest paradigma?

En canvi, els qui anem a acompanyar als aeroports vam assumir altres estàndards educatius. Sense saber per a què, apreníem llistes ordenades de rius europeus, de capitals d’estats, de llacs immensos, de mars interiors i d’accidents geogràfics varis. Per exemple, sempre he guardat a la memòria aquesta trilogia d’estrets danesos: Skagerrak, Kattegat i Sund, que separen el mar Bàltic i el mar del Nord. O bé un altre duet: l’estret de Bòsfor i el de Dardanels, que separen el mar Egeu, el mar de Màrmara i el mar Negre. Mai hi he estat. Potser no els veuré en la tota la vida. Però igualment em continuaran acompanyant encara que no arribin a tenir cap utilitat pràctica. I què? De fet, no els vam aprendre perquè hi haguéssim d’anar. Vist des d’ara, m’agrada pensar que vam guardar-nos tot això per poder tancar els ulls i veure dibuixat el món.

Si tirem més enrere, en la generació dels avis dels que ara s’enlairen mar enllà, la instrucció escolar arribava a uns resultats ben escassos, sobretot a les zones rurals. Anar a l’escola servia amb prou feines per aconseguir l’autonomia suficient per llegir, escriure i comptar. Tenim gent gran al nostre voltant que no poden comprendre un mapa. És així. Ara bé, tots els elements del seu món quotidià tenen un nom precís: les muntanyes, les rieres, les masies i, fins i tot, els arbres, les flors i les bestioletes que corren soltes per l’espai. Coneixen el que veuen i el que toquen com no hem estat capaços de fer-ho els que hem vingut després. Són els savis sedentaris.

Qui podria recitar de memòria el nom de les masies dels voltants, qui coneix les rieres que travessen el terme, qui és capaç d’identificar els ocells que sobrevolen les teulades en primavera? I la pregunta més important: quantes persones senten curiositat per saber-ho? Si busquéssim prou, aquests interrogants obtindrien respostes satisfactòries, és clar. De totes maneres, probablement bastantes persones més ens sabrien ubicar la Ruta 66 dels EEUU o ens indicarien en quines ciutats es poden visitar museus Guggenheim. Per cert, encara ens faltaria comprovar qui té més amics escampats per la Terra. Qui obtindria aquest rècord?

La conclusió és òbvia: no hem sabut sumar. No n’hem sabut prou, com a mínim. La mirada més completa s’aconsegueix mirant amb amor i amb interès el que tenim en primer terme; després podent fixar la vista a l’horitzó i endevinant què hi ha just a l’altra banda; finalment, establint aliances als llocs on viatgem. Conèixer fa estimar. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.283.437 missatges
  • 220.616 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat