Oriol Ibàñez

Oriol Ibàñez

Més informació

Opinió Oriol Ibàñez

Eleccions ¿espanyoles?

Gairebé de la nit al dia Pedro Sánchez es va trobar a la Moncloa i gairebé del dia a la nit va convocar eleccions. Entremig foc d'encenalls i tímids intents de canviar les coses. I un final força penós: un relator ignot per intentar posar fil a l'agulla a resoldre la problemàtica en què es troba Catalunya des de -de manera clar- el 2012 que va sobreviure de Nadal a Sant Esteve i una manifestació amb PP, Ciutadans i Vox -que ja Déu n'hi do!- i també la Falange, Hogar Social i España 2000, és a dir, l'extrema dretade l'extrema dreta que li exigia eleccions. I com a cirereta del pastís uns pressupostos que el partit del govern no va estar disposat a negociar, és a dir, encarar de manera valenta la situació catalana, amb qui l'havia fet arribar al govern.

Així doncs, després d'un ball de dates, finalment tenim convocades eleccions al Congrés dels Diputats i al senat espanyols el 28 d'abril, és a dir, amb una campanya electoral enmig de setmana santa, amb les complicacions que això implica. I què significa això? Doncs que als Països Catalans per sota dels Pirineus hi haurà urnes per decidir els representants d'aquests territoris  en aquestes dues cambres.

I fins aquí són els fets. A partir d'aquí, què hem de fer els independentistes?

Superat l'habitual debat de si presentar-se o no -fins a cert punt comprensible atès que som en un procés d'independència i fins i tot hem fet un referèndum- ens trobem amb una primícia: tots els actors que solem trobar en els darrers temps al Parlament de Catalunya seran presents a la votació atès que fins i tot la CUP hi serà present amb la candidatura de Front Republicà.

A partir d'aquí tenim unes urnes a disposició i tots, sigui quin sigui els nostres recursos econòmics, la nostra influència, en definitiva, el nostre poder com deia aquell lema que es va viral al voltant del 9 de novembre del 2014 “soc català, tinc un vot i no tinc cap por de fer-lo servir”. Doncs es tracta d'això, que fem servir el nostre vot, que l'utilitzem per rebutjar aquest judici vergonyós que estem vivint, que dia rere dia es demostra que cap de les acusacions té cap sentit, que ja sabíem amb els membres del govern escampats pel vell continent però que ara reblem amb les declaracions esperpèntiques dels testimonis. El judici i en definitiva tota la repressió endegada en els darrers temps . El terreny de joc és la política, no la justícia, per tant, el nostre vot és una eina per tornar la pilota al lloc d'on no hauria d'haver sortit mai. Alhora, si durant aquesta legislatura l'independentisme ha permès que el mateix partit arribés al govern i alhora fer-lo caure la idea ha de ser seguir tenint aquesta capacitat d'incidència.

Alhora, una vegada més, és necessari dibuixar que l'opció majoritària al Principiat és la que aposta per la República catalana. També seria una bona nit electoral si, per una vegada per totes, el sobiranisme insular, en aquesta ocasió representat per Veus progressistes, pogués portar la veu de l'ecologisme, el feminisme, la veritable esquerra a Madrid. I no ens oblidem que aquell mateix dia -ben vist, Ximo Puig- també hi haurà eleccions a Corts Valencianes. Si les del 2015 van ser les eleccions del canvi, un canvi necessari després de dues dècades de foscor, ara cal anar més enllà, perquè també s'ha demostrat, com dèiem al principi, que el pacte del Botànic ha mostrat molta timidesa a l'hora d'emprendre accions necessàries perquè el sud de la nació prosperi com es mereix.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.298.193 missatges
  • 221.180 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat