Publicitat

Oriol Ibàñez

Oriol Ibàñez

Més informació

Opinió Oriol Ibàñez

'¿Y la política pa cuándo?'

Divendres passat es van fer públiques les peticions de penes de l'advocacia de l'estat i de la fiscalia per la causa del referèndum del Primer d'Octubre.

25 anys de presó per Junqueras, 17 per Forcadell i Cuixart i Sànchez, 16 pels consellers; a banda de la inhabilitació, tots per rebel·lió. 7 de presó i 16 d'inhabilitació pels consellers en llibertat -inclòs Santi Vila que s'hauria de fer mirar la utilitat de la seva dimissió i com ha fet el tifa aquests darrers dies papallonejant pels mitjans explicant les seves misèries, 1 any i 8 mesos d'inhabilitació i una multa pels membres de la mesa del Parlament i Boya; 11 anys de presó per a Trapero i la cúpula del Departament d'Interior, tot això per part de la fiscalia.

Per altra banda, l'advocacia no va tant enllà atès que es queda en la sedició i la malversació -no compta per res el que va dir tot un ministre d'Hisenda -repeteixo, d'Hisenda, dient que no n'hi va haver?- i, per tant, la pena més alta és -només!, alegria!- de 12 anys de presó.

Casualment un 2 de novembre, també, en aquest cas de 1934, el govern de la Generalitat va ser empresonat i condemnat a 30 anys. Més enllà de la coincidència de la data. Sembla que la sínia segueix donant voltes sense parar: govern català no entès per govern estatal, fa via i acaba a la presó. Així doncs no han servit per res una vuitantena d'anys? Seguim amb la mateixa manera de solucionar els problemes (polítics)?

Tornem a les propostes d'enguany. Cal dir que malgrat el cop que van significar -òbviament no és agradable per a ningú que et proposin una condemna de 25 anys- no van ser una sorpresa.

El primer que cal desmentir -ep, que ho fan ells mateixos- és que la causa no és per motius polítics sinó que, únicament, pels fets que es van produir. Doncs resulta que, per exemple, entre els membres de la mesa hi ha diferències: l'advocacia de l'estat -aquí la fiscalia com a mínim és coherent- demana 1 any i 8 mesos d'inhabilitació i 30.000€ de multa per als membres de la mesa... excepte per Nuet! Carai! Dit d'una altra manera, els membres de la mesa de l'aleshores Junts pel Sí la pena que hem comentat, en canvi, per a Nuet 4 mesos menys i 6.000€ que s'estalvia. Sí que és cert que Nuet va votar a favor de l'admissió a tràmit de llei del referèndum i es va abstenir a la de transitorietat. Però realment no crec que sigui aquest el matís tal com van fer en una de les querelles contra la mesa en què el van deixar a banda explicant, sense enrojolar-se, que tenint en compte el que ell pensava (carai quin estat!) no pretenia arribar fins on volien arribar els de Junts pel Sí. Quant de poder i quina por aquest estat.

Una escena més del sainet que serà aquest judici el vam viure l'endemà de conèixer les peticions de pena: vam saber a quins testimonis es convocarien: guàrdies civils, hotelers que els van acollir, el delegat del govern espanyol, els membres unionistes de la mesa. Òbviament que l'acusació convoca a qui més li convé pels seus objectius, però clar, queda clara la intenció.

El mateix divendres vam veure la multitud de reaccions: Torra i Torrent, partits, Colau, i, és clar, els mateixos ciutadans a les concentracions convocades a les presons, en principi, per denunciar l'any d'enclaustrament, però que es va convertir en una denúncia de les peticions de la fiscalia i l'advocacia de l'estat.

I finalment, més enllà de les penes proposades -esperades, de fer més evident encara de la diferència de l'Estat espanyol i la resta del món: aquí més de 200 anys de presó i més enllà de la pell de brau persones que van tenir les mateixes responsabilitats -o fins i tot més- campen lliures i la justícia els ha dit del dret i del revés que no els tenen res a dir i els jutges espanyols han hagut d'anar retirant ordres europees de detenció inútils i descartant, la rebel·lió, el pitjor és els dies que fa que són a engarjolats. Qui els tornarà aquestes tot aquest temps? Això és sens dubte el que fa més mal, una presó preventiva sense solta ni volta que només pretén castigar.

També necessitaríem, en aquestes alçades, que la ciutadania espanyola reaccionés. Els espanyols haurien d'esclatar contra el seu govern i la seva (in)justícia. No pot ser que veient el que passa a Europa i el que passa aquí no s'immutin i no s'hi oposin. I no hi val el “no estic d'acord amb el que fa la “justícia” però tampoc amb el que van fer els polítics l'octubre de 2017”. No, no és just. Presa de decisions en un Parlament emparades per unes eleccions, un referèndum: no poden tenir com a resposta no estic d'acord que siguin a la presó però no van fer bé.

Així doncs que arribi la política, l'única cosa que pot resoldre aquesta situació i, senzillament perquè és una cosa que va néixer a la política i que només morirà, es resoldrà, a la política. I com que el llenguatge que entenen sembla que és el brusc, l'insensible, el menyspreador, a veure si parafrasejant l'última barrabassada musical que eixorda pertot arriben a la conclusió adequada: “¿y la política pa cuándo?


Opina

Configuració
 • saberut 1.063 4 👍 2.267
  y la política... ¿pa cuándo? Ni está ni se la espera. És l'eterna roda d'hàmster espanyistanesa: mai hi ha hagut Política a Espanyistan. Mai.

  Llegiu, si us plau, com comença "El laberinto español" de Gerald Brenan, pàgines 12 a 19: en uns minuts explica el passat, el present i, segurament, el futur d'Espanyistan.

  https://docs.google.com/file/d/0BxolbZDtPTaWTzhwQ0NySmxWamM/edit

  No sé si és a aquest mateix llibre, però recordo haver llegit l'opinió d'un historiador afirmant que Alfons XIII va marxar a l'exili no pas perquè va veure que havia perdut el suport popular i no volia "que se derrame una sola gota de sangre en mi nombre".
  Aquell autor deia que va marxar perquè algú li va fer veure que, en aquell context, si no feia possible la República amb el seu exili, a Espanyistan li seria impossible retenir Catalunya. Ja vam veure què van haver de fer per retenir-la, tot i l'intent republicà.

  Ara passa el mateix, per això vaig escriure fa sis mesos que "a mida que Catalunya s'allunya d'Espanyistan, la democràcia també ho fa." Per Espanyistan i els seus espanyistanesos, la democràcia és una disfressa que els permet parasitar-nos econòmicament i dissoldre'ns culturalment.
  Ja ho han aconseguit per complet amb el País Valencià i les Illes. El PV és la regió que, proporcionalment, més aporta a les arques de l'Estat, tot i no arribar a la mitjana de renda per càpita.
  Les Illes Balears pateixen l'espoli fiscal més gran del món, però a la tardor passada al Racó va estar viu molts dies un fil que deia "Només un 10% dels illencs són partidaris de la independència catalana".
  I, per reblar el clau, en amdós països han estat 25 anys donant majories absolutíssimes al PP, i veient que a les darreres legislatives espanyistaneses de 2016 el PP va fer al PV un 35% i a les Illes un altre 35%... si aquest és el seu fons electoral, si aquest és el seu límit per baix, d'on no baixaran, (en contraposició al que es coneix com a sostre electoral), el PP els governarà 8 de cada 10 legislatures, amb el resultat que tots veiem.
  Malauradament, veient com deixen que els saquegin i els insultin mentre els voten en massa, (tant és PP com PSOE), és molt evident que les Illes i el País Valencià han esdevingut les prostitutes orgulloses del macarra espanyistanès, perquè l'arquetip del macarra que enamora a una dona i la fa prostituir-se és cert.
  (Les veritats s'han de dir: quan llegeixo això de "Puig negocia les DÈCIMES de DÈFICIT valencià" amb els membres del SEU partit... amb el que podria ser València!, només hi ha un diàgnostic possible: prostitutes orgulloses).

  Els espanyistanesos saben, del primer a l'últim, del més llest al més tanoca, que viuen de saquejar els Països Catalans.  Aquesta gent armada la vam veure el primer d'octubre de 2017. Des d'aquell dia, ja no ens enganyen. Un cop has dissolt un parlament, engarjolat un govern i prohibit un color... per què te n'has d'estar fent Política? Quina necessitat tenen de fer el que tu, jo i la resta del món considerem Política si ja ens han demostrat que la seva Política i la seva Justícia són mis huevos morenos?

  A les Illes i al PV ja els han sotmès per complet. Però, ai las!, un petit reducte al nordest es nega a ser saquejat econòmicament i anihilat culturalment. Com que ara ja no poden enganyar als sediciosos del nordest amb democràcies i autonomies de fireta, ja no els cal cap Política. Per això, com deia en començar, ni está ni se la espera.  L'estat espanyistanès només recorre a la Política quan ens ha d'enganyar. Si no ho pot fer, la Política a cagar, amb els espanyistanesos ben contents: el terme Política els va molt gran; ara mateix tots ells saben que els darrers 40 anys de la Història del seu país han estat una gran mentida, però viuen feliços un autèntic paroxisme ultranacionalista i creuen que els indepes som enfermos adoctrinados.
  Per sort, el Preparao no té com a espejo de virtudes el seu besavi, sinó el seu tiet
 • __33069__ 83 👍 45
  La política pa nunca, els que manen no són polítics, ni aquí ni en cap lloc del mundo mundial, i tots els que dieu que els espanyols han de moure un dit, hauríeu de prendre  la pastilleta de la realitat.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.301.500 missatges
 • 221.315 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat