Jordi Miró

Jordi Miró

Més informació

Opinió Jordi Miró

Còrsega i Catalunya, un pont de solidaritat

El proper cap de setmana, els dies 4 i 5 d’agost, es faran les Jornades Internacionals de Corti, esdeveniment polític anual més important de l’illa, comparable al nostre 11 de setembre a Catalunya. Dos dies de debats polítics a la capital històrica de Còrsega, que va ser la capital de l’illa després de la declaració d’independència de Pasquale Paoli, el 1755, quan es va aprovar una constitució de les més progressistes d’Europa en què es reconeixia, per exemple, la llibertat de culte.

L’independentisme cors té una estreta relació amb Catalunya des de fa més de 20 anys i sempre ha mostrat un gran interès i solidaritat pel procés català cap a la independència. En el darrer any, Jean Guy Talamoni, el president de l’Assemblea de Còrsega, va participar en un acte d’Omnium i l’Anc a Tarragona; es va trobar amb Carme Forcadell al Parlament de Catalunya, a la que va transmetre el suport al referèndum; l’1-O va venir amb una delegació d’observadors internacionals de Còrsega, amb diputats i amb sindicalistes i van poder copsar tota la violència policial.

L’Assemblea de Còrsega va ser la primera a reconèixer la República Catalana i ara, més recentment, dintre les “Cartes per la llibertat” de Vilaweb, en Jean Guy Talamoni va escriure al president a l’exili, Carles Puigdemont, mostrant-li el seu suport. També, fa poques setmanes, es feia una acte de suport als presos catalans a Bastia en què va participar l’Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC.

La repressió que va patir Catalunya el passat 1-O i la fermesa del poble català segueixen produint onades de solidaritat arreu del món i, per descomptat, l’independentisme cors, per la seva llarga experiència en temes de repressió i presos polítics, és molt sensible i solidari amb Catalunya.

Evidentment, la repressió i la solidaritat serà un dels temes centrals de les Jornades de Corti. Hi haurà un col·loqui internacional central organitzat per la revista U Ribombu amb el títol “Dels límits de l’autonomia a l’esperança de la independència”, en aquest debat hi participaran, a més, dels independentistes de Corsica Libera que són els amfitrions: de Catalunya, en Josep Lluis Carod Rovira; Moetai Broterson, diputat independentista de la Polinèsia a l’Assemblea Nacional Francesa i un representat del FLNKS de la Nova Caledònia, que aquest 4 de novembre faran el referèndum oficial d’independència.

Després del col·loqui internacional, es farà el debat de la coalició de govern Pè a Corsica, que cal recordar que van treure una àmplia majoria absoluta a les eleccions del desembre passat. Hi participaran: el president de l’Assemblea de Còrsega, Jean Guy Talamoni; Gilles Simeoni, president de l’Executiu i també destacats membres del govern.

Per acabar les Jornades, hi haurà el míting  de Corsica Libera, que organitza les Jornades des de l’any 1981.

A les Jornades de Corti es fan diferents debats, col·loquis i també, a les nits, no falta mai música popular corsa. Aquest any, la novetat cultural de les Jornades serà l’actuació dels Minyons de Terrassa, que de ben segur faran una excepcional actuació, també es podrà gaudir d’altres actuacions dels castellers catalans a Bastia i a l’Isola Rossa.


Opina

Configuració
  • Aquest missatge ha estat esborrat
  • Antiblavers PV 1.105 4 👍 629
    Jordiet, per què no deixes de donar la vara amb els teus amiguets de la màfia corsa i ens expliques on anà a parar la teua col·lecció de fotos d'indepes? A un calaix de la policia potser?
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.285.155 missatges
  • 220.679 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat