Bernat Tresserras

Bernat Tresserras

Més informació

Opinió Bernat Tresserras

Subjecte de sobirania

Han passat 9 mesos des de l'octubre català, la revolta democràtica més substancial i significativa que Europa ha vist els darrers temps. L'1 d'octubre és una victòria política i civil que marca un canvi cultural i de marc mental en una part molt significativa de la ciutadania catalana que va adquirir consciència de poble i capacitat d'acció col·lectiva. Durant unes hores l’estat va deixar d’exercir la seva autoritat, no pas per falta de voluntat sinó per incapacitat. Només hi havia la gent. Van ser només unes hores però van existir. 

El resultat del referèndum no ha estat materialitzat i això implica gestionar la frustració d'unes expectatives que molts van contribuir a generar i que pocs han volgut o sabut acontabilitzar. Assolir una anàlisi consensuat sobre el que ha passat és un pas imprescindible per decidir on volem anar, com i quan.

El referèndum del primer d’octubre és l'element troncal al voltant del qual es construirà una nova hegemonia política a Catalunya que centrarà els debats al voltant de la idea de sobirania, qui l'ha d'exercir i com aquesta s'ha de materialitzar. L'independentisme ha desconstruït durant els darrers 25 anys i amb especial intensitat els darrers 7 anys un relat basat en els drets nacionals vinculats a la identitat per construir un relat de drets nacionals vinculats a la democràcia. Aquest fet ha convertit l'independentisme en un vector amb capacitat real de transformació social i construcció de majories àmplies.

La contribució més important de l'1 d'octubre no va ser posar a debat i visibilitzar davant la ciutadania la qüestió de la integritat territorial de l'Estat espanyol. La més important de les contribucions va ser fer un acte efectiu d'exercici de la sobirania i construir un subjecte nou, el poble sobirà de Catalunya.

La sobirania del poble de Catalunya és l'autèntica independència, no la configuració territorial que se'n derivi. A parer meu la configuració que n'hauria de derivar atenent allò que han votat repetidament i seguiran votant, espero, els ciutadans és la configuració d'un estat lliure i sobirà constituït en forma de República, però el punt rellevant és la capacitat de decidir com ens constituïm com a poble.

El que l'estat i les seves estructures no poden suportar és que els independentistes ens definim primer com a demòcrates i després com a independentistes, perquè això suposa contraposar el model de vertebració de l'estat en el qual la construcció territorial és prèvia al principi democràtic i per tant no pot ser posada en qüestió, a un model de lliure adhesió com el que defensem des del republicanisme.

¿Es pot parlar de tot?, ¿Es pot decidir tot?, aquestes preguntes són la kriptonita de la ideologia nacional-constitucionalista que concep l'estat com un sistema d'organització burocràtic i jeràrquic que ordena el poder i exerceix l'autoritat sobre els ciutadans "súbdits". Contràriament el republicanisme concep l'estat com la construcció d'una arquitectura institucional que doni resposta a la voluntat i les demandes dels ciutadans "poble".

Recordem-nos cada dia allò que nosaltres som i allò que són ells. Nosaltres som poble, ells són súbdits. Som i són no pas per qüestions geogràfiques i/o d'identitat sinó precisament perquè demandem el poder de governar-nos. Potser la sobirania no ens serà reconeguda tan aviat com pensàvem o com hauríem volgut, però tal com vam demostrar a l'octubre la tenim i podem exercir-la, desobeint si cal.

Ens hem guanyat un dret al qual no estem disposats a renunciar. Tots els peatges que estem pagant i pagarem fruit de la repressió, la violència i la pèrdua de drets i llibertats ens seran compensats amb apoderament civil i consciència col·lectiva. Potser tot i ser molt lluny, som més a prop que ahir. Seguir caminant i convidem-hi a molta gent perquè hi haurà nous octubres.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.297.749 missatges
  • 221.158 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat