Frede Porta

Frede Porta

Més informació

Opinió Frede Porta

La Baula

Després de la intriga de la investidura, el Molt Honorable 131 començarà a agafar les regnes de Palau juntament amb el nou executiu. Una pseudonormalitat que empastifa tota la realitat d’aquests dies, amb presos polítics, exiliats… però amb una bona notícia: els Consellers a Brusel·les no hauran de tornar i haver d’acudir a la injustícia de la justícia espanyola.

I ara? Ara queda començar a sembrar de nou després de la política de terra cremada del 155 i posar en marxa les tres erres que sobresurten de l’actualitat d’aquests dies: restituir, recuperar i reemprendre. Tot plegat, en una situació de provisionalitat i interinatge, com ja ha insistit a remarcar el MHP 131. 

Paral·lelament a tot això hi ha un debat que ha començat a sorgir amb força, si més no perquè el pas del temps és inexorable i les etapes es van cremant a pas vertiginós: quin és el paper de l’independentisme a les properes eleccions municipals? 

Si prenem com a base que l’electorat del país es comporta de maneres diferents segons les eleccions a les que participen,  què els hi fa pensar a alguns dels haters més il·lustrats de la galàxia de les tertúlies del país que només es votarà pensant en l’eix nacional? Què hi guanya el sobiranisme amb aquesta fórmula? És evident que Barcelona, com a capital, juga un paper important en el conflicte, però la mirada del conjunt del país també és clau. Val una estratègia conjunta o s’ha d’actuar amb bisturí? Ada Colau recollirà vots d’un espai indefinit entre dos blocs, podent repetir alcaldia? Es pot permetre l’independentisme quatre anys més de Colau? 

Sens dubte el municipalisme ha de ser la gran baula on poder gestionar el relat de la construcció republicana. Sense polítiques socials centrades en les persones és molt difícil, per no dir improbable, ampliar una base social favorable. Cal demostrar amb fets les paraules. Perquè la gent no es conforma amb poca cosa. Per tant, la construcció de la República des del poder local serà transversal, inclusiva, atenta a la diferència o no serà. 

I, tanmateix, a la vegada caldrà oferir alguna cosa més que independència per guanyar. Aquesta transversalitat s’ha de poder fer compatible amb tancar les portes del poder municipal als còmplices de la repressió i amics del 155. Més encara quan l’atomització a la que s’han hagut d’acostumar molts ajuntaments obliga a entendre’s entre diferents, amb tots els matisos que això comporta. Qualsevol partit, candidat o outsider vingut des de Nova York -per posar un exemple com qualsevol altre- que pensi en guanyar en solitari està abocat a l’abisme. 

Així doncs, preguntar als electors en unes eleccions municipals com ha de ser el país -si independent o dependent- pot fer realitat que  Ciutadans s’emporti unes quantes alcaldies, sobretot per la falta d’entesa entre els matisos que tan impregnen unes eleccions municipals i amb el mal que pot comportar pel país que l’extrema dreta neofalangista governi. Per tant, aïllar C’s ha de ser prioritari. Falta saber com per obtenir el màxim rendiment a les decicions preses i evitar que s’amenacin els fonaments del país. 

L’independentisme ha de calibrar els esforços, els avantatges i els inconvenients de cada opció i saber si pot mantenir l’hegemonia municipalista, a més de recuperar la capital. Cal un debat pausat, reflexiu, perquè sense alinear municipis i Govern la República ho tindrà difícil. 

 

 


Opina

Configuració
  • lituslindus 1.126 2 👍 1.167
    Si els partits independentistes renuncien a la independència i només mantenen la retorica independentista per tal de mantindre uns vots, pero no per fer República ni cap trencament amb l'estat espanyol.....     doncs a mi ja m'avisareu quan us hi poseu de veritat.

    Mentre feu gestió autonómica votaré al millor gestor, sigui o no independentista i quan torneu a ser independentistes  ja recuperareu el meu vot
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.225.681 missatges
  • 218.608 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat