Albert Verdaguer

Albert Verdaguer

Més informació

Opinió Albert Verdaguer

Josep Vila Sivill, empresari d’èxit i mecenes de la cultura catalana

Avui, quan la reivindicació sobiranista del nostre país ha assolit per diferents viaranys el suport majoritari de la societat catalana, ja sembla hora de començar a recuperar la història callada i obscura de molts patriotes catalans, com el meu avi Josep Vila Sivill. Va ser un empresari, patriota i mecenes de la cultura catalana que va lluitar per la llibertat de Catalunya durant la fosca nit del franquisme. 

En aquest sentit, estic molt agraït a l’Oficina del President Puigdemont de que hagi proposat a Josep Vila Sivill com a candidat Creu de Sant Jordi 2018 després d’haver llegit la seva biografia publicada per l’editorial Rafael Dalmau, així com el missatge que m’ha fet arribar des de la presó el President d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart indicant que ha llegit el llibre.

Josep Vila Sivill, a finals de 1940 i principis de 1941, va aconseguir fabricar, junt amb el seu germà Pasqual i Baldomer Curià, la primera estilogràfica espanyola que van denominar Regia. L’estilogràfica Regia ha sigut la de més qualitat que s’ha fabricat a Espanya. L’any 1946 van fabricar el primer bolígraf d’Europa amb el nom de Regia Continua. Va ser un autèntic èxit que va revolucionar els elements d’escriptura que hi havia en aquell moment. Els ideals catalanistes de Josep Vila Sivill el van fer decidir-se a gravar a l’estilogràfica i al bolígraf una referència críptica a la Corona d’Aragó i amb aquesta subtilesa aconseguir enganyar als incultes mandataris franquistes que van portar a les seves butxaques un símbol de la història de Catalunya.

El compromís de Josep Vila Sivill en pro de la defensa de la cultura catalana, es va iniciar en el mes de novembre de 1927 quan, junt amb el seu germà Pasqual, van crear l’Agrupació Cultural Atlàntida. Aquesta entitat va ser molt important per començar a recuperar la cultura catalana prohibida i perseguida per la dictadura de Primo de Ribera. Així mateix es va inscriure a l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i va militar a l’agrupació independentista Nosaltres Sols!, seguint el raonament de que les nacions oprimides han d’avançar a la recerca de la llibertat a través del sacrifici personal. 

Amb l’esclat de la Guerra Civil, els germans Vila Sivill van creure que s’havien de subministrar plomes estilogràfiques als soldats. La Generalitat de Catalunya va veure amb bons ulls aquesta proposta degut a que la cultura tenia una importància clau per guanyar la contesa ja que afirmava els valors humanístics, republicans i catalans front a la ideologia destructora del feixisme.

Durant la dictadura de Franco, Josep Vila Sivill es va implicar encara més en defensar i protegir la cultura catalana, degut a que els dirigents franquistes la volien eliminar. És en aquell moment quan decideix destinar els diners que havia guanyat amb la ploma i, posteriorment, amb el bolígraf en finançar llibres en català. 

L’any 1945 va col·laborar en finançar la traducció de les obres de Shakespeare al català a la clandestinitat, així mateix l’any 1943 va formar part d’un reduït grup d’empresaris que crearen l’entitat “Benèfica Minerva” amb l’objectiu de finançar l’edició de llibres en català, així com subvencionar la difusió de la llengua catalana mitjançant classes clandestines i ajudant al manteniment d'institucions il·legalitzades com ara l’Institut d’Estudis Catalans, Estudis Universitaris Catalans i l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana.

Quan va desaparèixer la “Benèfica Minerva”, l’any 1961, va surgir una nova entitat denominada “Òmnium Cultural” que va recollir aquesta herència. Seria just i necessari que es fes algun tipus de reconeixement al comportament exemplar que van tenir els empresaris que van formar part de l’entitat “Benèfica Minerva” amb la protecció de la llengua i la cultura catalana.

Josep Vila Sivill, convençut que la llibertat de Catalunya s’havia d’estructurar amb manifestacions culturals que afirmessin i reforcessin l’esperit català davant l‘opressió de les seves llibertats va organitzar i finançar els anys 1952 i 1963 les dues Exposicions de Numismàtica Catalana, que es consideren avui en dia l’origen del ressorgiment de l’estudi històric de la moneda adormit des de feia més de cinquanta anys i van ser molt importants perquè la gent s’interessés per la cultura i la història de Catalunya durant la dictadura de Franco.

El compromís que Josep Vila Sivill va tenir durant tota la seva vida en relació amb la protecció de la llengua i la cultura catalanes, així com la seva decisió de gravar una referència críptica a la Corona d’Aragó al primer bolígraf d’Europa i ploma estilogràfica d’Espanya i d’aquesta manera vèncer la voluntat del franquisme per esborrar qualsevol vestigi de catalanitat, ha d’estimular-nos per aconseguir que les nacions oprimides pugin decidir el seu futur en llibertat.


Opina

Configuració
  • mercepq 1
    Des de Paraná, a l'Argentina, us comentem que demà diumenge 9 de setembre de 2018, al programa radial del Casal de Catalunya 'Paraná per anar endavant' parlarem de Josep Vila Sivill. El programa s'emet cada diumenge de 11 a 12 hora arg.-16 a 17 hora catalana per la Radio Costa Paraná, i es pot escoltar en directe per internet picant http://www.radiocostaparana.com.ar/ 
    Salutacions cordials, Mercè Porqueres Quercia
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.377 missatges
  • 219.462 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat