Publicitat

Jordi Miró

Jordi Miró

Més informació

Opinió Jordi Miró

Democràcia i República

Demà 14 d’abril, farà 87 anys que, l’any 1931, Francesc Macià proclamà de manera unilateral la República Catalana, recuperant així les llibertats perdudes de Catalunya feia 200 anys. 

Quasi un segle després, la mateixa monarquia borbònica, que es va aconseguir expulsar amb la Segona República, segueix regnant Espanya. Felipe VI, hereu de Juan Carlos I, hereu de Francisco Franco, regna en el Reino de España només sotmès a la Constitució. Una Constitució, redactada a punta de pistola sota l’amenaça d’un altre alçament militar, que pretén transformar Espanya, un estat franquista, en un “estat de dret, democràtic i social”. El resultat? Un “estat de dret” en què el dogma de l’imperi de la llei s’utilitza per justificar l’injustificable, on els drets més fonamentals com ara la llibertat d’expressió passa a ser un privilegi dels afins al règim o el dret a manifestació passa a ser un acte terrorista i sediciós. Un “estat democràtic” on votar pot implicar 30 anys de presó, la destitució d’un govern elegit democràticament i la suspensió de l’autonomia. I un “estat social” on hi ha una de les taxes d’atur més altes d’Europa, on les pensions són insuficients i on impera la precarietat dels treballadors. “Atado y bien atado”.

En aquest estat neo-franquista, la majoria del poble català ha dit prou. S’ha alçat reivindicant el seu dret a l’autodeterminació, a decidir lliurement el seu futur i a viure en una república. Amb una determinació imparable, l’1-O el poble va votar independència en forma de república tot i l’amenaça de violència de les forces de l’Estat. Malgrat el perill que suposava el 155, el poble va català va tornar a demostrar la seva voluntat guanyant unes eleccions imposades des de Madrid. I tot i la persecució judicial, sistemàtica i brutal, el poble català resisteix i ha posat Catalunya en el focus de l’atenció internacional. Tot el món està començant a veure que la Transició espanyola és un mite, que el franquisme està ben viu, però modernitzat, avalat pels autoanomenats “partits constitucionalistes”.

No podem defallir, no podem renunciar a la República, perquè només la República ens pot portar la democràcia i la llibertat. Ara és molt urgent fer Govern a Catalunya i el Consell de la República a l’exili.

Aquest diumenge manifestem-nos massivament a favor de la República catalana, la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

Salut i república.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.298.771 missatges
  • 221.202 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat