Xavier Ginesta

Xavier Ginesta

Més informació

Opinió Xavier Ginesta

Canvis a l’statu quo local?

El professor Xavier Ferràs és una veu autoritzada en innovació i canvi tecnològic des de la seva plataforma, en format bloc, Innovación 6.0. En la xerrada pròleg de la presentació del quart Informe de Competitivitat d’Osona va denunciar algunes contradiccions de la nova “economia de l’abundància” que permeten situar alguns dels reptes a què s’enfrontarà la societat futura: mentre la productivitat de les empreses creix exponencialment, els salaris es mantenen estancats des de fa anys. Per tant, “qui captura el valor són els que participen d’una economia d’innovadors i emprenedors; però, estem en un món d’abundància tecnològica on s’estén la desigualtat”, va concloure. De fet, va assumir, la gestió d’aquestes contradiccions suposarà canvis polítics de primera magnitud que, segons com, ja poden haver tingut els primers exemples en el creixement dels populismes a bona part d’Occident.

Catalunya haurà de donar resposta als reptes d’aquesta nova economia –que, de fet, s’exemplifica amb la icona del MWC i els mateixos moviments socials que el critiquen– en el mateix moment que el Procés ha fet un punt i a part. Tot ve de cop. Perquè, no ens enganyem, la tendència de l’últim CEO no és positiva per les aspiracions independentistes, malgrat continuar constatant-se el descontentament de la població catalana amb l’actual estructura constitucional de l’Estat. La Catalunya d’aquests propers anys tindrà més feina a cosir ferides i reconstruir estructures que no a projectar aspiracions nacionals. L’horitzó nacional de plenitud torna a veure’s amb prismàtics, malauradament. Però continua existint, per sort.

I, si el nou govern autonòmic que s’albira no s’ensorra abans a causa de les inhabilitacions, les properes finestres en què la ciutadania podrà fer sentir el seu descontentament seran les municipals i europees del 2019. Per una banda, si l’Estat continua hipotecant el somni del 50% dels catalans als tribunals sense donar cap esperança de canvi (cosa que crec que passarà) i, per l’altra, la societat continua patint els estralls de la crisi en forma de desigualtats socials –malgrat els mantres quantitatius que ens diuen que l’economia ha millorat–, les futures eleccions poden ser una bomba de rellotgeria que pot fer explotar el sistema que tots coneixem.  

A Europa, dues forces entraran en conflicte, substituint la dinàmica de confrontació ideològica històrica: tecnocràcia contra populismes. De fet, Albert Rivera (C’s) ja va advertir a l’entrevista del passat cap de setmana amb Ana Pastor (La Sexta): Ciutadans vol esdevenir el partit de la tecnocràcia espanyola, del govern gerencial (i recentralitzador) portat a la política superant els eixos tradicionals. Demagògia camaleònica disfressada d’executius de Suits. Però, em preocupa més el què pot passar a nivell municipal. Del trencadís de la històrica sociovergència en va derivar un mapa municipal que feia boleiar l’estelada arreu, essencial per a poder arribar a fer un referèndum i tocar la independència (malgrat el coitus interruptus final). Però, aquesta majoria social independentista es mantindrà el 2019? O, també a nivell local, es visualitzarà la polarització que va deixar el 21D? Quins espais cediran les tres forces (ERC, l’antiga CiU i el PSC) que s’han repartit tradicionalment el pastís i han pactat indistintament per garantir un determinat statu quo?

La reconfiguració del mapa municipal ens ajudarà a entendre de quina manera les tendències globals (tecnocràcies i populismes) traspassen els grans centres de decisió i s’implementen socialment a les comunitats locals. No oblidem que, sortosament, les dinàmiques electorals dels pobles i viles tenen una dinàmica pròpia, a vegades molt diferent a les altres cites electorals. Però, en la mesura que els debats polaritzats baixin a les comunitats locals –o, algú sense projecte municipal, intencionadament els faci baixar– podem tenir sorpreses majúscules que tornaran a fer un escac al Rei als històrics garants de l’statu quo


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.208.484 missatges
  • 218.003 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat