Mònica Morros

Mònica Morros

Més informació

Opinió Mònica Morros

La ciència també té rostre de dona

Aquest diumenge ha estat el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Una data que va instaurar Nacions Unides ara fa només 3 anys. Altra vegada veiem com homes i dones estan lluny de formar part, amb igualtat, d’un altre àmbit de la nostra societat; la ciència.

Les primeres respostes que rebrem quan posem sobre la taula qüestions com la infrarepresentació de les dones en el món científic seran totes encaminades a la biologia i a la tria de cada persona. És la resposta fàcil, ràpida i que expulsa de qualsevol responsabilitat a la societat i per extensió a cadascun de nosaltres.

La veritat és que lluny d’aquest argument, l’existència de múltiples estudis confirma allò que també es veu en altres àmbits a on homes i dones tenen una representació desigual: la societat condiciona enormement les nostres tries, encara que ens sembli que les fem en total llibertat.

El nombre de dones en els estudis universitaris ja supera el 50% del total de l’alumnat, però tot i així hi ha una desigualtat en la distribució de les carreres entre dones i homes. Les enginyeries continuen estant molt masculinitzades i les ciències socials molt feminitzades. Les dones, a escala europea representen el 47% de les persones amb doctorat, un 33% de les places d’investigació i només un 21% dels llocs de més responsabilitat en la carrera científica. El sostre de vidre continua sense ser trencat.

Incorporar la perspectiva de les dones es essencial per la recerca científica perquè la fa més oberta a les experiències i a les diferents realitats de la societat, és a dir, la fa més vàlida. Hem de despendre’ns dels biaixos més que provats per múltiples estudis que condicionen negativament tant la tria com el progrés de les dones en el món científic.

Les dones han participat en el desenvolupament de ciència al llarg de la història. Han estat químiques, biòlogues, físiques... Tot! La història ha infravalorat les aportacions de les dones, les ha invisibilitzat i les ha discriminat i les ciències no han estat una excepció.

La historiadora Sonya O Rose afirma: la pròpia història té una història. Qui ha escrit la història ha decidit sobre què s’investiga i sobre qui es parla. Hem de fer una revisió de les aportacions de les dones en les ciències al llarg del temps per tenir una verdadera història de la ciència.

 

 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.239.539 missatges
  • 219.075 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat