Sandra Serrano

Sandra Serrano

Més informació

Opinió Sandra Serrano

La doctrina Ment

La doctrina Ment és una branca del coneixement que es basa en l’exercici de la ment. El deixeble d’aquesta metodologia del saber ensenya els seus pupils i les seues pupil·les a formar-se un pensament crític capaç de qüestionar, sota criteris científics, el món en què vivim per contribuir-ne a la millora i a la transformació.

En el cervell situem la ment, en la qual s'allotja el pensament, la capacitat d'abstracció, la consciència, la memòria, els sentiments, la percepció... Podem dir que la ment desenvolupa una de les accions més importants de l'ésser humà: pensar. Pensar és enraonar la informació que ens arriba en lloc d'assimilar-la com una veritat absoluta. Pensar és reflexionar sobre els missatges que ens transmeten. Pensar és tindre l'oportunitat de canviar d'opinió. Pensar és concebre nous horitzons més enllà del que la tradició estableix. A efectes pràctics, pensar, és a dir, la doctrina Ment, és créixer amb el coneixement i els canvis que experimenta la societat.

L'escola no és un ens aïllat conservat amb additius i colorants, sinó que ensenya l'alumnat a pensar en llibertat. Sols els vells postuladors que esgrimeixen una doctrina corcada, basada en l'autoritarisme i l'obediència cega, tenen por que la ciutadania del futur copse les arestes d'una estructura social diferent a l'actual. Si fa no fa, la doctrina Ment es nodreix de la participació i es desenvolupa amb la democràcia.

En aquest sentit, hom podria pensar que la doctrina Ment és la disciplina que segueixen les escoles valencianes que ofereixen el programa òptim: ensenyament en valencià. Escola Valenciana, una entitat cívica que treballa des de fa més de tres dècades per la normalització de la llengua en tots els àmbits, opina que transmetre valors de pau, solidaritat, igualtat, democràcia, companyonia, no s’encabeix en la doctrina Ment, sinó que forma part del concepte d’educació en valors i drets humans que van promoure pedagogs com Célestin Freinet, Francesc Ferrer i Guàrdia, Rosa Sensat, Enric Soler i Godes, entre altres, amb l'objectiu de crear un món més just. Així ho aplega el document L’escola que volem. Una escola valenciana per al segle xxi, desenvolupat per Escola Valenciana.

L’escola pública, de qualitat i en valencià incideix en l'eliminació de desigualtats socials. Promou el debat des de la convivència entre cultures, ètnies, llengües i religions. Ensenya el respecte vers la pluralitat i l’acceptació de la diferència com una riquesa de la diversitat. Fomenta la creativitat i la innovació dins de l’aula perquè l’educació no és un compartiment estanc, evoluciona i s’impregna de les noves tecnologies i de l’intercanvi de bones pràctiques docents.

A més, aquest model d’escola és coeducador, no segrega l’alumnat per sexes i totes les xiquetes i tots els xiquets són ben rebuts sense haver de fer un càsting previ. L’accés a l’educació està garantit a l’escola pública, gratuïta i laica. Per descomptat, la nostra escola és plurilingüe: els mestres ensenyen el valencià i altres llengües i cultures des de l'estima. Així, l'escola forma una ciutadania amb el coneixement i les destreses necessàries per encarar el futur, alhora que li ensenya el compromís amb l'entorn local i global.

D'un temps ençà, es considerava que el cor era el responsable de la intel·ligència, les sensacions i la memòria. M'agrada aquest concepte: aprendre des del cor. Perquè no es pot entendre aquest model educatiu sense comprendre el factor humà: les persones que conviuen a l'aula amb les seues pesades motxilles. L'educació humana afavoreix el benestar emocional de l'alumnat perquè l'encoratja a resoldre conflictes i l'anima a ser feliç.

Amb tot, recuperem el fil: de què en parlàvem? De la doctrina Ment? No, de l'educació en valors de l'escola pública, de qualitat i en valencià. Ho direm ben alt el proper 17 de febrer a les 17 hores a la Plaça de la Mare de Déu de València. En Escola Valenciana animem tothom a participar en la concentració "L'educació ens dignifica. Sí al valencià" que hem organitzat per defensar la nostra escola dels atacs i les agressions que rep per part del PP, Ciudadanos, Vox i grups d'ultradreta. Hi esteu convidades i convidats. Fem pinya. El nostre futur està en joc.     


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.222.871 missatges
  • 218.514 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat