Helena Castellà

Helena Castellà

Més informació

Opinió Helena Castellà

Democràcia, República i Feminisme

Aquest mes d’octubre ha estat un octubre especialment interessant per les feministes, i és que, entre mani i mani hem pogut escoltar conferències de tres grans dones, tres grans sàvies, com són Chimamanda Ngozi, Angela Davis i Anne Phillips. Les dues primeres van ser al CCCB a principis de mes i ahir Anne Phillips va ser convidada per la Fundació Josep Irla, que celebrava la seva lliçó inaugural del curs acadèmic.

Anne Phillips, teòrica política experta en feminisme de la London School of Economics ens va parlar de feminisme, de republicanisme i de democràcia.

La conferència començava amb la següent pregunta: Pot un sistema polític que nega a les dones votar ser considerat una democràcia? Evidentment que no. En l’actualitat, si bé aquesta idea d’igualtat de sufragi està ja molt assumida, les nostres societats sembla que no han acabat d’assumir del tot la igual representació de les dones en l’escenari polític com un sinònim d’Estat democràtic.

Malgrat totes les dones tinguem en les democràcies actuals el dret a vot, només som un 23.5% de les representants polítiques al món, malgrat a 128 països hi hagi algun tipus de quota de gènere -des de les llistes cremalleres fins al llindar mínim del 40%, des de les quotes voluntàries dels propis partits polítics fins a les quotes per via legislativa-.

I perquè importen tant les quotes i les polítiques de gènere? Doncs segons Phillips, perquè vivim en societats altament estructurades pel gènere, és a dir, societats on les dones són discriminades en molts àmbits.

Per la seva banda, el republicanisme, no com a model oposat a la monarquia, sinó com allò de “igualtat, llibertat i fraternitat”, xoca amb el feminisme en la seva defensa de centrar-se en allò públic i de veure la societat com un tot. El feminisme sap que moltes vegades és en allò privat on neixen les desigualtats i que, si les societats són tractades com un tot en un món desigual, possiblement el resultat serà que els privilegis seran reforçats.

Els propers mesos tindrem l’oportunitat de construir un nou Estat, una república feminista on els valors de la democràcia, la justícia i la igualtat plena siguin els valors fundacionals de la República. Des d’aquesta República podrem reflexionar sobre totes les contradiccions o matisos entre republicanisme, democràcia i feminisme que ens explicava la professora Phillips per, qui sap, trencar-los i fer de Catalunya una República que ens representi a totes i on la classe, l’origen o el gènere d’un, no siguin determinants per la vida de les persones.  


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.962 missatges
  • 219.481 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat