Publicitat

Helena Castellà

Helena Castellà

Més informació

Opinió Helena Castellà

Amb el lliri a la mà

Quan vaig arribar a la manifestació contra el terrorisme del passat 26 d’agost i, després de tant insistir en què aquell dia “no tocava” portar estelades, el primer que vaig veure va ser uns quants personatges repartint banderes espanyoles. Vaig pensar: no podem anar amb el lliri a la mà. I, efectivament, després de que el monarca es passegés per Barcelona i es fotografies amb els ferits a l’hospital, malgrat els moviments socials denunciessin la seva implicació en la venda d’armes a règims com el de l’Aràbia Saudita, ell i el seus amics no se n’han penedit ni una mica d’aquesta doble moral seva. Al contrari.

Fa uns dies, amb la convocatòria del referèndum ocupant totes les portades, PP, PSOE i Ciutadans van aprofitar per aprovar un acord que permet que les relacions amb Aràbia Saudita, entre elles la venda d’armament, es pugui fer de manera secreta amb el pretext de protegir “informació classificada”. Si entre 2014 i 2016 es van exportar prop de 900 milions d’euros en armes, incomplint normativa europea i internacional, aquest 2017 va augmentar encara més la venda d’armes al règim saudita – 1.400 milions d’euros el darrer any-, que subministra material bèl·lic a Daesh i és responsable directe de les massacres al Iemen.

La setmana passada mateix, Amnistia Internacional va reivindicar, des del port de Bilbao, la fi de la venda d’armes als saudites. Des del port de Bilbao han sortit aquest any més de 300 contenidors amb explosius que podrien servir per cometre crims de guerra al Iemen on Human Rights Whatch denunciava que havien emprat bombes de dispersió –aquestes subministrades pels EUA- prohibides internacionalment. Mentrestant el Parlament Europeu aprovava un informe que instava als Estats Membres a no vendre armes a països que no compleixin amb el dret internacional humanitari, fent referència específica a l’Aràbia Saudita i les massacres al Iemen.

No es pot anar amb el lliri a la mà amb aquesta gent perquè quan te’n descuides et reformen la Constitució un dia de matinada o apliquen el 155 sense aplicar-lo formalment, com passa ara a Catalunya. En definitiva, una democràcia com cal promovent valors democràtics “around the world”.

 

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.127.063 missatges
  • 215.245 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums