Jordi Miró

Jordi Miró

Més informació

Opinió Jordi Miró

Jornades Internacionals de Corti, solidaritat i unitat

Solidaritat
Aquest any les Jornades internacionals de Corti han tingut com a convidat especial el referèndum d' independència de Catalunya. Els independentistes d'arreu del món han donat suport al referèndum català.

El tema central de les Jornades Internacionals de Corti, organitzades pels independentistes de Corsica Libera, que cada any es fan a Còrsega el primer cap de setmana d'agost, ha estat el referèndum de Catalunya i Nova Caledònia. El referèndum català tindrà lloc l'octubre del 2017 i el de Nova Caledònia, molt probablement l'octubre de 2018. Les diferències entre ambdós són importants i la principal és que el referèndum català és unilateral i el kanak acordat amb l'estat francès.

La roda de premsa amb totes les delegacions internacionals, que dona el tret de sortida a les Jornades de Corti, ha començat amb una foto de totes les delegacions darrera una pancarta amb el lema en català "Votar és democràcia, SÍ a la independència".

La delegació catalana, encapçalada per Josep Rufà, senador d'ERC, ha explicat el moment polític, les pressions per part de l'estat espanyol, la fermesa del govern en complir el seu mandat i fer el referèndum el proper 1 d'octubre.També, en la seva intervenció, la delegació catalana ha donat a conèixer els suports internacionals de personalitats polítiques i culturals d'arreu del món i la creació de "grups de discussió/suport sobre Catalunya" per part de diferents parlaments europeus com el Britànic, Irlanda, Suïssa, Estònia, Finlàndia, etc. I ha fet una crida a la solidaritat amb Catalunya en aquest moment tan excepcional de la seva història. Ha explicat que està prevista pel referèndum de l'1 d'octubre una forta presència d'observadors internacionals que seran convidats.

La proposta de la delegació catalana ha tingut molt bona acollida per part de les delegacions internacionals assistents a les Jornades Internacionals de Corti. Petru Antoine Tomasi, president del grup parlamentari de Corsica Libera a l'Assemblea de Còrsega i president de la Comissió d'Afers Europeus i Cooperació ha pres el compromís de traslladar la proposta al parlament cors, de majoria nacionalista, i també als tres diputats electes a l'Assemblea Nacional francesa per la coalició unitària Pè a Corsica amb l'objectiu de crear un grup de treball sobre Catalunya. En aquest sentit, el diputat polinesi a l'Assemblea Nacional francesa , Moetai Brotherson, també present a les Jornades, ha mostrat la seva disponibilitat a organitzar el grup de suport a Catalunya.

El president de Parlament, consellers del govern cors, la majoria de diputats independentistes corsos , sindicalistes, etc., s'han fet una foto amb un cartell per visibilitzar els seu suport, amb el lema "1-O, SÍ Indepedència de Catalunya", aixì com els representants de totes les delegacions internacionals d'Euskadi, Sardenya, Guayana, Polinèsia, Bretanya.

Jean Guy Talamoni, president del parlament de Còrsega en el seu discurs a la nació com a cloenda de les Jornades Internacionals de Corti ha tingut un contundent missatge de suport a Catalunya: "Pensem avui, especialment, en els nostres amics catalans, en el seu govern i en la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, que em van acollir amicalment fa només unes setmanes. Però aquesta solidaritat no és en un sentit únic, estarem amb els catalans en les hores decisives que s'anuncien pel seu poble. Visca Catalunya lliure!”

Unitat
Les Jornades de Corti han servit per fer balanç de govern. Els nacionalistes, desprès d'un any i mig de govern amb la coalició Pè a Corsica, en fan un balanç molt positiu. Han treballat molt i bé, la qüestió fiscal, transparència, territorialitat i transports. En altres aspectes han treballat molt i els resultats no han sigut tant positius com calia esperar, sobretot en temes tan sensibles com la llengua o l'amnistia dels presos polítics a causa del tancament del govern francès a donar passos. Caldrà seguir treballant i fer complir els compromisos al govern francès.

La valoració ha sigut unànime, el cap de l'executiu Gilles Simeoni, el president del Parlament Jean Guy Talamoni, els consellers, els caps dels grups parlamentaris mantenen que la unitat ha permès avançar en quotes d'autogovern i benestar pels ciutadans corsos. La molta feina feta i el bon govern, ha estat premiat pels ciutadans corsos a les darreres eleccions franceses. La coalició unitària nacionalista Pè a Corsica, que governa a Còrsega, ha obtingut 3 dels 4 diputats que té l'illa a Paris i el 4t no es va aconseguir per només 13 vots.

És d'esperar que a les properes eleccions territorials de Còrsega el proper mes desembre es mantingui la coalició entre els independentistes i autonomistes que, de ben segur, els donará una majoria absoluta per poder governar Còrsega els propers anys.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.237.606 missatges
  • 219.006 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat