Diana Coromines

Diana Coromines

Més informació

Opinió Diana Coromines

Cardús versus Sànchez: diferència generacional

Dissabte Jordi Sànchez va voler respondre a l'article que Pere Cardús havia publicat dos dies abans a VilaWeb («Ni caixa de resistència ni hòsties») i on es pronunciava categòricament en contra de la caixa de resistència impulsada per l'ANC i Òmnium Cultural. Sintonitzo plenament amb l'esperit de Cardús i, com molts van fer a les xarxes socials, subscric del tot la idea central de l'article: caixa de resistència equival a assumir ja d'entrada que perdràs; perquè si guanyem el referèndum serem independents i per tant no hi haurà multes que valguin. Si dones per fet que hauràs de pagar, demostres que en realitat no creus en la victòria.

La nostra, en canvi, és una mentalitat de guanyadors: d'aquells que, malgrat viure sota el jou d'un Estat de baixa qualitat democràtica, que discrimina de manera sistemàtica els drets dels catalans (drets civils, lingüístics, culturals) negant-los que siguin un subjecte polític, asfixiant-los econòmicament i impedint-los avançar cap a un Estat progressista des d'un punt de vista social, hem tingut la sort de no haver de viure l'època fosca i sinistra del franquisme; ens discriminen, sí, però no ens torturen ni ens persegueixen per parlar la nostra llengua, ni hem corregut davant dels grisos, ni ens han tancat a la presó.

No tenim, doncs, la mentalitat de «resistir» estoicament davant les adversitats (que sí que observem a vegades en la generació dels nostres pares o, en tot cas, d'aquells que van viure encara la dictadura), com si fossin inevitables i la nostra missió fos aguantar fins que algun dia, incert i llunyà, es faci justícia i n'acabem sortint vencedors. La nostra actitud és assertiva: ens rebel·lem davant d'una situació que ens sorprèn enormement; vam créixer en un món prometedor i lluminós que naixia d'una transició molt deficitària però amb el català reimplantant-se a les escoles, la represa d'un panorama de mitjans de comunicació en català, i donant per fet que els nostres drets estaven garantits o que, com a mínim, certes coses que ens explicaven pares i avis eren impensables. 

Amb això no vull treure mèrit a la «mentalitat de caixa de resistència»: és també una manera de rebel·lar-se, i és segurament en gran part gràcies a aquest esperit estoic que vam sobreviure a la llarga nit del franquisme. Però és una mentalitat obsoleta, pròpia d'una altra època; d'un món vell que afortunadament ha passat a la història. Les amenaces del govern espanyol ja no tenen credibilitat; algunes d'elles són absurdes i impossibles (la retirada del FLA que enfonsaria Espanya; la intervenció d'un exèrcit que no té prou efectius), i d'altres, com l'amenaça de les inhabilitacions, són com picar en ferro fred: no poden inhabilitar tot un poble (un poble que fa anys que surt al carrer massivament demanant la independència). Encara no ho tenim guanyat, però ho tenim tot de cara. No ho espatllem amb iniciatives que fan olor de resclosit i ens transporten a èpoques on la victòria només era una possibilitat remota.

És evident que la caixa de resistència (d'altra banda) va destinada, sobretot, als nostres representants polítics; els qui estan a primera línia. I els nostres representants, en una hora greu com aquesta, han de tenir un comportament exemplar. Oi que estan veritablement compromesos amb el país, i l'amenaça (absurda i ridícula) de perdre béns i patrimoni no els fa ni un bri de por? Doncs no ho espatllem sembrant el dubte. Ells han de ser els primers a demostrar que res no els aturarà; primer perquè són els nostres representants (i no oblidem, dit sigui de passada, que la seva situació ‒no ja econòmica sinó també social‒ és força més folgada que la de la majoria i podrien, doncs, afrontar una multa en millors condicions que un ciutadà corrent; si ells dubten, com voldrem, aleshores, que no tingui dubtes el ciutadà que no arriba a final de mes?) i, segon, perquè tenim la victòria a tocar, i la victòria ara només depèn de nosaltres. Què són quatre multes sense fonament real, en comparació amb el que hi guanyarem? Siguem valents, des del primer a l'últim, i afrontem aquesta nova etapa amb mentalitat lliure, madura i vencedora.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.124.019 missatges
  • 215.141 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums