Toni Strubell

Toni Strubell

Més informació

Opinió Toni Strubell

'L’unionisme català i la síndrome Nicholson'

60 anys després de l’estrena de l’èpica pel·lícula "El pont sobre el riu Kwai", Catalunya en viu una curiosa reescenificació. Al film hi destacava la figura del tinent coronel britànic Nicholson a qui un deformat sentit del deure militar feia obsessionar amb l’obra que els japonesos l’han encarregat: un gegantí pont ferroviari sobre el riu Kwai que ha d’ajudar els nipons a guanyar la guerra. El final de la cinta mostra com mor el coronel en l’intent de salvar el “seu” pont davant els seus homes que el volen dinamitar.  I que ho aconsegueixen.

Avui molts unionistes catalans són clons del coronel Nicholson. Ara no és un pontfetiche que els encaterina sinó un arnat règim constitucional al qual s’agafen com si fos el braç de santa Teresa. Ara ja no és un fals honor militar sinó una suposada “rectitud constitucional” que els emborratxa. I dic “suposada” perquè, quan cal, se salten olímpicament aquella constitució (redactada, entre d’altres, per un que va prometre envair Catalunya quan fes falta, un que deia que el catalanisme era “burgès” i encara un altre que acaba d’acomboiar la infanta Cristina cap a la impunitat prescriptiva).

Els unionistes anti-Referèndum -com Nicholson- intentaran impedir per terra, mar i aire que el pont del 78 caigui. Però la democràcia és molt tossuda i el nostre poble ja els ha perdut la por. Ja no hi ha retorn enrere del nostre viatge a la República catalana.

“El pont sobre el riu Kwai caurà. Guanyarem la guerra. I els coronels Nicholson –es diguin Iceta, Millo o Jordi Cañas- hauran de superar el ridícul autoritari i supremacista que estan fent, per aprendre a viure tots junts en un Nou País que, ara sí, ens haurem donat tots”.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.124.019 missatges
  • 215.141 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums