Jair Domínguez

Jair Domínguez

Més informació

Opinió Jair Domínguez

Tenir mòbil és de pobre

A veure si m’explico. No vull dir tenir un mòbil cutre Made in Cáceres ni un Nokia del 99 (això ja seria vintage). Em refereixo al fet de tenir mòbil. Tenir-ne és de pobre. És com tenir una televisió massa gran al menjador o anar diumenge a rentar el cotxe. Són coses de quillo.

L’home lliure i il·lustrat del segle vint-i-dos no tindrà mòbil. Ho dic en futur, però això ja està passant. Coneixeu algú que visqui sense mòbil? No, i és clar que no. Esteu massa ocupats mirant fotos de plats de sushi a Instagram i tocant-vos al lavabo perquè heu vist que en Josef Ajram us ha fet like a un tuit. Hi ha gent que ens rodeja i que no té mòbil. Són cars de veure, però a les seves cares hi ha reflectida la victòria de l’home sobre la màquina. Nosaltres en canvi, passegem amb els rostres enterrats en pantalles de cinc polzades, intentant viure vides que no ens pertoquen. Ho deia Chesterton: marxistes avui, nietzscheans demà, esclaus cada dia.

Dir que no tens mòbil no és una cosa snob com dir “jo no tinc tele”. Dir que no tens tele és una frase d’enfant terrible de pa sucat amb oli. Diuen que no tenen tele però tenen un iMac de 50 polzades que es veu millor que qualsevol tele full hd 4k, o sigui que no em vingueu amb nicieses.

En canvi, no tenir mòbil és l’autèntica salut. Els has de tenir molt ben posats per poder-ho dir. “Escolta, t’hem estat trucant tot el matí!”, diuen esparverats els empresaris. “Ho sento, no tinc mòbil”, respon, impassible, l’heroi de la vella avantguarda analògica. Es produeixen moments de neguit intel·lectual. Ningú no sap com entomar aquesta frase. Només una cosa és certa: aquell home no té mòbil i en els seus ulls hi resplendeix la guspira de la llibertat.

Potser aquesta escena no ha succeït ben bé així en el sí del MWC, però ja sabeu que m’agrada beure alcohol abans d’escriure. El que sí està clar és que hi ha una part dels milennals que, si bé han nascut amb un smartphone a les mans, no tenen tants problemes per plantejar-se la idea d’una món sense mòbil. Fins i tot els periodistes més respectats del país, Évoles i Bastés, coquetegen amb el desendoll virtual: avui deixo twitter, demà em dono de baixa de Netflix, etcètera. Encara falta perquè llancin el mòbil al mar, però tot pas endavant, per petit que sigui, és digne d’admirar.

Tothom té mòbil. Tothom vol el proper mòbil. El teu cunyat té un iPhone més nou i més potent i amb més memòria que el del president del govern. Tothom vol 5G sense passar pel 4G i sense saber què collons vol dir 3G. Vam passar de jugar a l’snake a fer stories a Instagram. El mòbil del teu cunyat et diu quin és el millor restaurant, et busca pàrquing, et filtra els mails de la feina i t’esborra les fotos on surts amb cara de subnormal. Són tan meravellosos i potents els nous telèfons que han aconseguit l’impensable: tornar-nos més gilipolles del que érem.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.284.361 missatges
  • 220.648 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat