Oriol Ibàñez

Oriol Ibàñez

Més informació

Opinió Oriol Ibàñez

Cartes sobre la taula

Els partits espanyolistes i els que -encara- no gosen definir-se no s'han cansat de repetir que la majoria parlamentària independentista existent al Parlament de Catalunya no aclaria com pretenia passar de l'autonomia a l'estat. Abans d'ahir, en seu parlamentària, diputats de Junts pel Sí i de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) van presentar, ni més ni menys, que la llei del referèndum. La norma legal que debatran els representants escollits pel poble i que en aprovar-se empararà el referèndum del proper 1 d'octubre. I d'aquests que tant es queixen que no se'ls explica res qui hi havia? Doncs només els de Podem, un d'EUiA i el no adscrit Germà Gordó.

Ara ja hem descobert algunes coses: s'ha fixat que dos dies de conèixer els resultat del referèndum s'efectuarà la declaració d'independència (adeu 9N, doncs), les meses estaran formades per ciutadans escollits en sorteig (passi-ho bé 9N, per tant) o la fórmula que permetrà als catalans que visquin fora del país poder exercir el seu dret a vot.

És cert que encara queden serrells per lligar: quin cens s'utilitzarà?, la Generalitat podrà blindar que els ajuntaments (tots!) ofereixin els col·legis electorals? Però bé, a poc a poc anem tenint més informació.

Per altra banda, aquesta setmana, una persona que ha posat les cartes sobre la taula ha estat Jordi Baiget. Les seves declaracions criticant la forma de gestionar el govern, argumentant que no s'havia de descartar de celebrar un nou 9N i mostrant un compromís feble amb el mandat de l'executiu del qual formava part han provocat el seu cessament immediat. Era senzill: si no pots assegurar seguir la línia del govern -que no és res més que allò que els ciutadans van escollir a les urnes- has de plegar. I si no plegues, cap problema, et cessen. Serà l'últim relleu abans del referèndum? Esperem que sí. I és que si algú pensa el mateix o similar que l'exconseller Baiget s'hauria de donar per al·ludit i, senzillament, dimitir. Aquest govern només té una motivació i si no la comparteixes és que no ets al lloc adequat.

I el cessament del conseller d'Empresa i Coneixement va provocar el nomenament de Santi Vila per substituir-lo i l'anunci que qui rellevaria el figuerenc seria el seu Director General de Cultura Popular: Lluís Puig. Enhorabona! Ho trobo tot un encert. La cultura popular, el germà pobre de la cultura, l'àmbit més menyspreat dins del sector, per fi es valora i es creu que una persona que l'ha viscut personalment, tècnicament i políticament pot assumir el lideratge de les polítiques culturals (totes!) del país. És curiós com els mateixos que quan s'escull un conseller d'educació que no és mestre o un de salut que no és metge ho critiquen, en aquest cas que haurien d'estar aplaudint com a bojos ara el critiquen per tenir un perfil baix. Ja no estic d'acord amb la primera premissa, però com a mínim cal ser coherent!


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.108.391 missatges
  • 214.650 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums