Helena Castellà

Helena Castellà

Més informació

Opinió Helena Castellà

Les primeres dames i el primer cavaller

Divendres passat una foto removia les xarxes. La foto de les primeres dames durant la cimera de l’OTAN. Diverses reflexions em venen al cap arran d’aquella foto.

La primera. L’aparició per primera vegada a la història d’un home a la foto de les primeres dames. Gauthier Destenay, marit del primer ministre de Luxemburg. De fet, no tenim ni nom per anomenar-lo. El primer cavaller, el primer marit? Aquest és el símptoma clar de que fins avui ha estat una anomalia, no només el fet de veure parelles homosexuals al poder, sinó també la normalització de relacionar les dones dels caps d’Estat homes però, en canvi, desconèixer qui són els marits de les poques dones caps d’Estat que tenim. Aquest fet normalitza doncs la idea de que les dones som “dones de” quan la nostra parella masculina té un càrrec més important que el nostre, i a vegades fins i tot malgrat no sigui més important. Els marits de les dones amb rellevància però, acostumen a ser un individu independent i no una primera dama, una figura decorativa.

Si bé és important per a la normalització de la diversitat sexual el fet de que per primera vegada hi hagi un cap d’Estat homosexual a la OTAN i que la seva parella el pugui acompanyar als actes amb tota normalitat, cal qüestionar-nos també fins a quin punt és normal la foto de les primeres dames, que no és sinó part del conjunt d’activitats complementàries a les reunions entre els dirigents dels països de l'OTAN. Així mentre els homes fan coses “serioses” les seves mullers -i espòs- es distreuen veient museus i fent-se fotos. La viva imatge de les dones “florero”, que en molts casos estic segura que no representen ni de bon tros la trajectòria professional de les parelles dels caps d’Estat.

La segona. A la foto també hi apareixien per primer cop dues primeres dames. La francesa Brigitte Trogneux i l’americana Melania Trump. Dues cares de la mateixa moneda. L’amor no té edat? O sí? El que sí que té segur l’amor és gènere. Mentre que ambdues dones es porten pràcticament la mateixa diferencia d’edat amb els seus marits, la relació entre Melania i Donald Trump ha estat vista i valorada per la premsa com una relació normal mentre que la relació entre Brigitte i Emmanuel Macron, on és ella la més gran de la parella, ha estat totalment demonitzada i usada fins i tot com a argument en contra de Macron durant les eleccions franceses. Una evidència més de que la prioritat sembla ser que les esposes dels caps d’Estats siguin tant guapes i joves com sigui possible, o almenys més guapes i joves que els seus marits per contribuir, una miqueta més, a aquesta imatge de dona “florero” que tant bé funciona en aquesta societat patriarcal que, encara que ens escarrassem a negar, segueix tant latent com sempre.  


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.208.326 missatges
  • 217.997 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat