Bernat Tresserras

Bernat Tresserras

Més informació

Opinió Bernat Tresserras

Matar el procés per fer la Independència

La paraula procés com a síntesi del projecte polític independentista català dels darrers 4 anys, és un dels invents més nefastos i letals pels objectius de l'independentisme. Si a alguna cosa pot apel·lar la paraula procés és a quelcom llarg i feixuc. La vida és un procés, fer-se gran és un procés, l'aprenentatge és un procés. Fer un estat no és un procés, és una acció.

L'independentisme ha viscut els darrers 2 anys pensant a eixamplar la seva base electoral convencent els indecisos de les bondats d'un projecte polític que ha de ser el catalitzador d'un canvi per millorar les seves vides. 2 anys perduts en els quals no s'ha respost a la pregunta clau. Per què una persona indecisa ho és? I què necessita per deixar de ser-ho?

La resposta a aquesta pregunta és la clau de volta de tot plegat. Aquesta pregunta no s'ha resolt o si ho preferiu, s'ha resolt de forma equivocada.

La tesi que s'ha imposat és la que diu que cal convèncer a aquells que dubten si amb la independència Catalunya disposarà de més recursos per invertir en sanitat, educació i prestacions socials. Que podrem disposar de millors infraestructures i més ben gestionades. Que deixarem de patir un estat a la contra i ens podrem desenvolupar de manera sobirana obeint únicament als designis de la nostra gent. Buscar respostes a aquestes qüestions és, des de la meva perspectiva, erroni.

Hem parlat tantes vegades dels avantatges de la independència i hem repetit els arguments de manera tan reiterada que, de vegades, quan sents parlar un líder independentista pots anticipar el que dirà: Greuge-Alternativa-Oportunitat.

Realment pensem que els nostres estimats indecisos no han sentit cent vegades la canterella del dèficit fiscal, el govern espanyol i centralista ens maltracta perquè només li interessa Madrid, el corredor mediterrani no es fa perquè Espanya gasta els diners en AVE's buits i el "si ho gestionéssim nosaltres, els trens arribarien a l'hora i rodalies funcionaria"? El discurs dels greuges i les oportunitats està amortitzat. Aquella persona que no l'hagi escoltat és perquè no té cap intenció ni voluntat de fer-ho, si us plau, no hi perdem més el temps.

El relat de l'independentisme ha de passar de la retòrica als fets. Tothom té clar els arguments racionals a favor i en contra de la Independència, el que no té ningú clar és si la voluntat dels "indepes" és prou forta per arribar fins al final i derrotar a l'estat.

L'independentisme ha de projectar una imatge de fortalesa i determinació. En una situació de confrontació les persones tendim a empatitzar amb la part més vulnerable de la disputa, però només ens mobilitzem quan veiem expectatives de victòria. El dèbil és simpàtic, però no genera adhesió. O construïm un relat guanyador que fugi del victimisme i el derrotisme atàvic d'aquells que han perdut totes les guerres en les quals han lluitat, o no ens en sortírem amb aquells que dubten.

Ens passem la vida explicant-nos tant, que de vegades costa saber si a més de parlar fem alguna de les coses que diem. Projectem poca credibilitat en tot allò que fem si hem de justificar-ho permanentment. La gent identifica el lideratge i la determinació amb molta facilitat, amb la mateixa facilitat que identifica l'absència d'aquest. Convé passar a l’acció, facta non verba.

Jo vull guanyar. Si projectem victimisme, obtindrem compassió. Si projectem força, obtindrem vots.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.109.584 missatges
  • 214.692 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums