Mònica Palacín

Mònica Palacín

Més informació

Opinió Mònica Palacín

Els municipis a la primera línia de tot

El municipalisme és la base i el motiu per a la República. Són els ajuntaments els qui estan a la primera línia del servei al ciutadà, a les seves necessitats i a la realitat de la diversitat del territori.

Alcaldes, regidors, membres d’entitats o associacions locals tenen vocació de servei als altres, voluntat de cooperació i prioritat pel bé comú. Tant se val el motiu que mogui la seva dedicació si aquest motiu és pel benefici col·lectiu. I cal, de manera inflexible, castigar, rebutjar i combatre l’interès personal i la corrupció d’aquells que utilitzen allò públic en benefici privat.

La millora de l’espai públic, la protecció de l’entorn, els espais naturals, la cura del medi ambient, la promoció del comerç de proximitat i el producte local, la cura dels nostres grans i joves, la dinamització cultural del poble i l’expressió de la creativitat dels seus veïns en forma de teatre, dansa, castells humans, gegants als carrers, etc...Tot suma en la construcció de comunitats fortes, cohesionades i responsables.

Serem un país més fort si entenem que les polítiques locals han de ser prioritàries, que els recursos econòmics han de donar resposta a les necessitats del territori i la seva diversitat i que el repartiment just alhora d’aplicar les accions al territori ha d’estar per damunt del repartiment purament proporcional en criteris de número de població.

El que és necessari en zones urbanes amb alta densitat de població no és el que necessiten zones del país amb poca població amb pobles disseminats i amb molta distància entre ells i allunyats de les àrees amb els serveis necessaris. Les polítiques econòmiques, socials i d’infraestructures s’han d’adaptar a les característiques del país i per fer-ho de manera justa i equilibrada és imprescindible el treball conjunt de les diferents administracions, un finançament que reconegui l’esforç del territori però també les seves dificultats.

No és un detall menor que les dues persones que en aquests moments estan al capdavant del país vinguin del món municipal. Dos exalcaldes que han viscut la realitat dels nostres municipis i que, per tant, defensen el país des del posicionament de qui defensa els seus veïns, des de la proximitat. I això un cop elevat a la política nacional i sense oblidar d’on venim i qui ens ha fet qui som, és un còctel potent que aporta a la política allò que ens distingeix de la burocràcia i que es fa des dels despatxos i la distància cap al ciutadà. Sensibilitat, empatia, amor pel país i la seva gent.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.208.506 missatges
  • 218.003 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat