Oriol Ibàñez

Oriol Ibàñez

Més informació

Opinió Oriol Ibàñez

Ho tornaria a fer. Que un any (o dos) en blanc no mata, si sobrevius

Aquesta setmana hem conegut la sentència del judici a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau –president de la Generalitat, vicepresidenta del govern i consellera d'Ensenyament, respectivament, durant la celebració del procés participatiu del futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014. Ni més ni menys que una condemna per “desobediència” a la decisió del Tribunal Constitucional que implica 2 anys, 1 any i 9 mesos i 1 any i 8 mesos a banda d'una multa de 36.500, 30.00 i 24.000€, respectivament.

Primer de tot queda clara l'estratègia (?) del govern espanyol davant la majoria social i política independentista del Principat de Catalunya: negar qualsevol resposta política i deixar-ho tot en mans de la justícia. I aquí és on primer cal aturar-se. Quina ment brillant va pensar aquesta estratègia? De debò que pretén reduir l'independentisme? Algú es creu que el fet d'incomplir la suspensió dictada per un tribunal desprestigiat i totalment polititzat farà que algú deixi de ser independentista?

Segon. Artur Mas ha rebut la pena màxima per desobediència: 2 anys d'inhabilitació. Queda clar que l'estat Espanyol no té fronteres. El màxim responsable polític d'un procés participatiu en què es podia votar durant 15 dies i el qual no tenia cap efecte vinculant és condemnat a la pena màxima. Pena màxima. Quan el que va fer va ser un procés participatiu després de fer-se enrere de la consulta que havia convocat i que era la promesa electoral vencedora de les eleccions del 2012. Aquesta és la resposta del govern espanyol. Vol ser un avís per evitar accions futures? Ves, un intent inútil.

Tercer. Heu analitzat la reacció dels partits espanyols? La de Ciutadans i la del PP ja la coneixíem. Però la del PSOE? Sí, ens la podíem imaginar però arribar a dir que la sentència és benèvola, que cal que Mas la respecti i que són coses que passen quan desobeïxes el TC ho trobo indignant. Aquests són els que diuen que s'ha de batallar tant contra el discurs independentista com el del govern espanyol? Aquests volen ser l'alternativa a l'actual govern estatal? Ah, és veritat que són el partit de la Susana Díaz, de Patxi López -que diu que cal aturar la bogeria independentista que dinamita el sistema democràtic- i de Pedro Sánchez -el que va reconèixer l'error en el posicionament sobre Catalunya un cop ja només era simplement un candidat a la secretaria general del PSOE. Aquest partit, C's i el PP representen 250 dels 350 diputats del Congrés. De debò que algú encara creu que la via pactada és possible? Amb qui pactarem? Amb aquests 250 diputats? Esperarem que la tercera força que ara té 71 diputats arribi a la majoria suficient per permetre'l? Va, home, va, que ja som grandets!

I quart. Artur Mas té sobre seu una inhabilitació de 2 anys. Després del seu famós pas al costat s'ha especulat molt sobre el seu futur polític. Primer tothom donava per fet que aprofitaria el seu gest generós que implicava no embarracar el procés per, un cop assolida la independència, poder fer gala dels seus grans èxits polítics respecte el procés i tornar a l'arena política amb una aurèola triomfant. Així doncs va centrar-se a reconvertir el seu partit, Convergència Democràtica de Catalunya, després de l'esclat del cas Pujol i el trencament amb Unió Democràtica. Cal dir que amb uns conseqüències ben magres: dèbils resultats electorals i desastrosa metamorfosi cap a un partit que ningú no sap com es diu realment o com se li ha de dir. Aleshores, des que Puigdemont anuncia que no serà el proper candidat del nou artefacte Mas, sense apostar-hi, no descarta ser-ho ell. Ara un nou revés, una inhabilitació de dos anys que no es cansa de dir que és, només, per a la legislació espanyola. I és que ja ho cantaven els Glaucs: un any en blanc no mata, si sobrevius. Ep, però només si sobrevius. I el procés ja compta amb un gavadal de polítics i de partits que ha deixat fora de joc.

 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.089.444 missatges
  • 214.050 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums