Helena Castellà

Helena Castellà

Més informació

Opinió Helena Castellà

La gran contradicció

Malgrat la sistemàtica absència de dones als mitjans de comunicació com a generadores d'opinió o d'expertesa, aquests darrers dies les desigualtats de gènere han estat més presents que mai als mitjans. Cada dia és 8 de març, que reivindiquem les feministes. I és que, a banda de dates assenyalades, sembla que, com deia l’eurodiputat d’extrema dreta Janusz Korwin-Mikke, som més dèbils, més petites i menys intel·ligents. Però  malgrat això, el cert és que som igual de fortes, grans i llestes que l’altre 50% de la població. I a vegades no ho sembla, perquè tant nosaltres mateixes com el conjunt de la societat ens autoexigim i ens autoexigeixen ser mares, empresàries, les que tenen més vida social, les que opinen als mitjans, les que publiquen més llibres i les que més van a actes públics.

I jo a vegades penso que no és això companyes, no és això. Que és justament la societat patriarcal la que ens fa ser superdones i superproductives. Perquè diuen que ells ho són. Però no és veritat. Potser ho són en l’àmbit públic, però molts d’ells, no ho són en el privat.

Així, quan reivindiquem que les dones tinguin més presència als mitjans, potser hem de pensar perquè algunes dones no volen anar a tertúlies. Potser el model de tertúlia televisiva és el model de l’home que opina de tot sense saber de gaire res. El model d’home l’objectiu del qual és fer valdre la seva opinió per sobre de les altres encara que sigui el que menys en sap del tema en aquella taula. A mi almenys no m’agrada parlar per parlar, m’agrada parlar del que sé. I del que no sé, ja hi haurà gent que en pugui parlar amb una miqueta de fonament.

I aquí arriba la gran contradicció de les dones que, els agradi o no anar a tertúlies o a parlar de X o de Y, encara que sigui com a expertes, diuen que sí. I diuen que sí sabent, en molts casos, que els han demanat de ser-hi només pel fet de ser dones, perquè són una quota. Però a l’hora saben que estan igual de capacitades que la resta de convidats per parlar d’aquell tema. No volem ser quotes però moltes vegades, si no fóssim quotes, quotes merescudes, no seriem enlloc.


 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.206.588 missatges
  • 217.933 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat