Jordi Miró

Jordi Miró

Més informació

Opinió Jordi Miró

Internacionalització de Catalunya i suports internacionals

Tothom té molt clar que els suports internacionals a un procés independentista són molt importants, així mateix també tots sabem que cap estat ens donarà suport d'entrada.
Catalunya, des de fa molts anys, va començar el seu procés d'internacionalització: en l'època de la vicepresidència d'en Josep Lluís Carod Rovira ja es va fer un gran impuls amb les ambaixades o delegacions catalanes a l'exterior, les seleccions catalanes, les organitzacions de la societat civil internacionalment reconegudes agrupades al FOCIR, etc. Aquesta activitat d'internacionalització no ha parat de créixer. Ja el 2014, les delegacions del govern a l'exterior van fer més de 1.200 contactes institucionals. En el darrer govern independentista de Junts pel SI, la tasca diplomàtica ha tingut una acceleració des de la conselleria d'en Raül Romeva. Cal destacar el treball del Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i les ambaixades a les cancelleries europees.
 
Davant l'aprovació de les lleis i disposicions que permeten la preparació del referèndum per part del Parlament de Catalunya i del Govern de Catalunya, la reacció de la maquinària judicial espanyola no s'ha fet esperar i ja ha començat, després de les anulacions per part del Tribunal Constitucional i els encausaments judicials, amb el cas de la presidenta del parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa.
 
La clara voluntat de la majoria parlamentària i del govern català de fer un referèndum d'independència, aquest 2017, amb el suport de milers d'entitats i associacions aplegades en el Pacte Nacional pel Referèndum i la manifesta negativa de l'estat espanyol han provocat reiterades mostres de solidaritat i suport internacionals que ja comencen a arribar: l'eurodiputada verda alemanya, Ska Keller; la portuguesa Marisa Matias i altres parlamentaris independents del grup socialdemòcrata al Parlament europeu; el vicepresident del Parlament europeu, Dimitrios Papadimoulis; la vicepresidenta del Parlament europeu, Ulrike Lunacek; el president de l'Assemblea corsa, Jean-Guy Talamoni; el cap del grup parlamentari de Corsica Libera, Petru-Anto Tomassi; l'expresident de la Polinèsia francesa i candidat a les pròximes eleccions presidencials a la República francesa, Oscar Manutahi Temaru. Des de l'Estat espanyol també han manifestat el seu suport Pablo Iglesias, de Podemos, i Alberto Garzon, de IU.

A les darreres jornades del FOCIR sobre la diplomàcia de Catalunya, celebrades a l'Institut d'Estudis Catalans, Anna Stanic, experta en el cas eslovè, manifestava que, és crucial dur a terme un referèndum, “per escoltar la veu del poble, per implicar la comunitat internacional”.
 
La feina d'internacionalització s'ha fet, i s'ha fet força bé. És el resultat del treball i l'esforç de molts anys de treball i, especialment, de la capacitat del poble català de reivindicar de forma multitudinària, amb milions de persones al carrer, la seva voluntat d'independència. El món està pendent del que farem els catalans. Ara és l'hora de la veritat, declarem la independència i els reconeixements internacionals ja arribaran.
 

Opina

Configuració
  • Aquest missatge ha estat esborrat
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.224.344 missatges
  • 218.559 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat