Helena Castellà

Helena Castellà

Més informació

Opinió Helena Castellà

UErgonya i altres matisos de la crisi d’acollida

Aquests últims mesos, i especialment aquests darrers dies, els mitjans de comunicació i les xarxes socials van plens d’informació i valoracions sobre la crisi d’acollida de persones refugiades, que no crisi de refugiats, perquè la crisi la tenim nosaltres amb la gestió de l’acollida, no pas ells.

Ara bé, l’extrapolació de certs assumptes o la desconeixença d’alguns altres, fan que no acabem de ser del tot precisos en la nostra defensa dels drets de les persones refugiades.

Una de les etiquetes que més s’ha fet servir els darrers mesos per resumir la impotència de la societat civil vers unes decisions que no sentien pròpies ha estat #UErgonya. Malgrat la Unió Europea no és tot el democràtica que molts voldríem, per desgràcia actualment no deixa de ser un club d’Estats Membres, que tenen tot el poder de decisió. Així doncs, simplificant molt, les polítiques de la Unió Europea són fruit de (1) els governs dels Estats Membres -que hem votat tots cada quatre anys; (2) el Parlament Europeu -que votem cada cinc anys i que actualment té una majoria conservadora- i (3) la Comissió -que té un comissari per cada Estat Membre, a proposta dels governs nacionals-.

Així doncs, cal tenir en compte que la ciutadania catalana, l’espanyola i l’europea, no som actors del tot innocents en aquesta mala gestió de l’acollida dels refugiats, sinó que som els ciutadans els que acabem votant aquells qui marquen les polítiques europees. Cal doncs, no només interpel·lar a la Unió Europea, sinó a la ciutadania en el seu conjunt, per tal de ser conscients de la nostra capacitat d’acció mitjançant les eleccions i així facilitar l’acollida de les persones refugiades i assegurar que els seus drets no siguin vulnerats.

Aquesta última setmana, i arran del concert pels refugiats del passat dissabte, i la manifestació de dissabte vinent, han aparegut algunes declaracions si més no controvertides. Durant el concert al Palau Sant Jordi, alguns usuaris de tuiter es demanaven perquè les autoritats havien estat convidades a l’acte i en canvi les persones voluntàries o refugiades s’havien hagut de pagar l’entrada. Com la Consellera Bassa ha matisat, tots els assistents al concert, incloses les autoritats, van pagar la seva entrada. Ens hauria de fer sentir orgullosos que les autoritats del país donin suport a aquesta causa i no pas el contrari.

Pel que fa a la discussió de si l’acollida de refugiats a Catalunya és o no un problema de competències, cal que tinguem present que, com ja s’han encarregat d’explicar una bona pila de polítics i representants públics, mentre la Generalitat té les competències en integració de persones migrades -que no les competències d’estrangeria-, en matèria d’asil la competència recau únicament en l’Estat Espanyol. Cadascú jutja per si mateix si el govern de Catalunya aprofita aquest argument o no per excusar-se de la seva manca de voluntat política. El cert és que almenys s’ha desplegat el Programa Català de Refugi i s’ha mostrat la disposició d’acollir 4.500 persones, i s’ha interpel·lat directament a les institucions europees, demanant que l’Estat Espanyol ens deixi acollir.

La quid de la qüestió rau doncs en la obediència o la desobediència a l’Estat Espanyol. En aquest cas, si el Govern de la Generalitat acollís les 4.500 persones refugiades pel seu compte, bé ens podríem trobar amb el no reconeixement de l’asil d’aquestes persones per part de l’Estat Espanyol, que podrien acabar tancades en un CIE, que, malgrat la voluntat política, ni Generalitat ni Ajuntament de Barcelona, han aconseguit tancar.

El punt positiu de totes aquestes controvèrsies és que, malgrat els impediments legals, sigui de la Unió Europea, sigui per part de l’Estat Espanyol, la societat catalana està disposada a seguir sent territori d’acollida, precisament perquè un dels trets distintius de Catalunya és la nostra diversitat com a poble.


Opina

Configuració
 • EnginyCat Usuari sumador 6.139 7 347 👍 701
  1- La majoria no són refugiats, sinó immigració econòmica convencional... rebatejada ara com a "refugees"

  2- No són tècnicament refugiats ja que abans d'arribar a l'europa occidental han passat per almenys 4 o 5 països que no estan en guerra (Turquia NO WAR; Grècia NO WAR; Croàcia NO WAR; Eslovènia NO WAR; Sèrbia NO WAR...). Si el seu objectiu és fugir de la guerra i refugiar-se, no cal que facin 10.000 km.

  3- La majoria de gent a Europa no vol solucionar el problema migratòri / refugiats a base d'importar milions i milions de persones dins les seves fronteres (Font)  Potser el que caldria fer i té una majoria de la població a favor és:

  1- Donar suport econòmic i material a aquells països adjacents a Síria que tenen camps de refugiats (e.g. Turquia, Jordània, el Líban...)

  2- Crear zones de seguretat ("Safety zones") dins de Síria on es protegeixi la població civil i es puguin refugiar fins al final del conflicte.

  3- Ajudar en la reconstrucció del país i destinar-hi recursos econòmics i tècnics perquè Síria pugui tornar a ser un estat funcional el més aviat possible.
 • Gínjol 15.699 3 120 👍 5.845
    Només 1 de cada 5 immigrants musulmans és sirià:
     http://www.dailymail.co.uk/news/article-3240010/Number-refugees-arriving-Europe-soars-85-year-just-one-five-war-torn-Syria.html

    La U.E. està acollint molts refugiats. Alemanya, Itàlia, Suècia en van plens, malgrat que l'opinió pública no ho vol.
    Per què els sirians no són acollits als estats musulmans veïns, molt més rics, despoblats, pròxims i amb la mateixa mentalitat?
    http://www.bbc.com/mundo/noticias/2015/09/150903_migrantes_crisis_siria_golfo_persico_lv
 • NixxxoN 2.684 10 693 👍 102
  No s'entén de cap manera aquest afany que teniu alguns i algunes de voler carregar la nostra societat amb el problema dels refugiats, no s'entén de cap manera... amb els problemes que tenim nosaltres, amb l'atur que tenim i el deute que tenim... seriosament... penseu una mica!!!
 • Lesttatt Usuari sumador 37.714 11 16 👍 12.482
  "....la societat catalana està disposada a seguir sent territori d’acollida, precisament perquè un dels trets distintius de Catalunya és la nostra diversitat com a poble."


  Com continuem amb aquesta diversitat i país d'acollida acabarem sent nosaltres els refugiats/imimigrants.
 • oprimit 18.547 14 86 👍 8.459
  Espero que no et multiculturalitzin la patata i que en acabat enculpis els homes.
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.208.319 missatges
 • 217.996 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat