Andreu Pujol

Andreu Pujol

Més informació

Opinió Andreu Pujol

El comportament irresponsable de Convergència

Normalment, les eleccions europees són considerades, tant pels partits polítics com pels electors, de baixa intensitat. Això es tradueix en uns índex de participació més baixos dels habituals i en uns candidats –no sempre- que s’envien cap a una jubilació plàcida. Pensem en Vidal-Quadras o Josep Borrell, per exemple.

En canvi, les eleccions europees del 2014 van resultar ser reveladores pel que fa a la tendència de la política catalana. Per primer cop des dels temps de la 2a República, ERC guanyava unes eleccions a Catalunya. La formació independentista obtenia el 23,67% dels vots, per davant de la federació CiU, que n’obtenia el 21,9%.

És cert que just després de les eleccions del 2012 ja es va viure el primer atac de pànic a Còrsega que va desencadenar el primer “pressing ERC”, completament desmesurat, exigint l’entrada dels republicans a govern. Però amb les europees les alarmes es van disparar i el comportament convergent va començar resultar estrambòtic del tot. No podia ser que hi hagués “sorpasso”, era inadmissible.

D’aleshores ençà, Convergència s’ha centrat molt més en intentar contenir la voluntat democràtica dels catalans que a posar-se al servei de l’independentisme i mirar d’eixamplar-ne la base. Bona part de culpa de la situació de bloqueig actual es deu a aquest fet i ho voldria explicar en uns pocs apunts:

- El 25 de novembre de 2014 Artur Mas fa pronunciar la seva famosa conferència on va exigir una llista única en uns termes molts semblants en els que s’ha acabat plantejant Junts pel Sí. Semblants, però no del tot iguals. En aquesta mateixa conferència va dir que la llista havia d’obtenir la majoria absoluta i que ell podria encapçalar-la o tancar-la. Si l’hagués tancat, avui no seria diputat i, per tant, no podria ser president de la Generalitat. Alhora, hem vist com tampoc ha obtingut la majoria absoluta i com, en termes generals, ha estat un mal invent que ha tret pitjors resultats que els que han tret mai convergents i republicans anant per separat. Ha quedat clar que la intenció de la conferència no era altra que la de desgastar ERC per evitar el més que previsible “sorpasso”, situant-la en un escenari d’un pretès egoisme enfront de la gran generositat del president. La conferència també va servir per perdre uns mesos molt valuosos en discussions estèrils que es podrien haver evitat perfectament si no s’hagués volgut posar dics de contenció a la voluntat de l’electorat.

- Mas podria haver convocat les eleccions a la primavera del 2015. No ho va voler fer amb l’excusa de la necessitat d’eixamplar la base social de l’independentisme. Tot i l’excusa, els mesos posteriors van dedicar-se de nou a evitar el “sorpasso” d’ERC, posant tot l’aparell mediàtic a atacar la formació republicana. És un exercici molt interessant mirar-se l’hemeroteca i veure com aleshores, molts dels que ara treuen escuma per la boca parlant de la CUP, es dedicaven a elogiar-la de manera desmesurada per intentar, així, afeblir ERC. No havent-n’hi prou, els calgué trencar el pacte i reobrir el tema de les llistes durant l’estiu de 2015, en un episodi miserable que algun dia s’haurà de relatar amb pèls i senyals.

- D’aquest estiu infame en va sortir Junts pel Sí, fórmula guanyadora però que no va complir els objectius que s’havia marcat. Aquells mateixos objectius que s’havien esgrimit amb tant deliri per pressionar ERC. L’objectiu que sí que es va aconseguir és el d’evitar una derrota de les sigles de Convergència i el d’imposar el seu presidenciable a uns diputats que, sense aquest pacte forçat prèviament, potser haguessin preferit un altre candidat. Segons el CEO de novembre, Oriol Junqueras, amb un 90,6% de coneixement entre la població, té una valoració de 5,38, mentre que Artur Mas no aprova. Si anem als votants de Junts pel Sí, la valoració de Junqueras és del 7,72, per sobre del 7,36 d’Artur Mas. Quin sentit té afavorir un presidenciable menys valorat per la població, si no és que aquest amenaça amb fer-ho saltar tot pels aires?

- Des del setembre fins a l’actualitat hem perdut tres mesos molt valuosos d’aquells divuit en els quals s’havien de fer tantes coses. Alguns diran que és culpa de la CUP però, des del meu punt de vista, un cop més és culpa de CDC. En primer lloc, perquè l’exaltació excessiva de la figura presidencial ha fet que el derrocar-lo políticament sigui un acte d’iconoclàstia molt temptador per a qui vulgui escenificar una revolució. En segon lloc, perquè, al marge dels mèrits propis de la CUP, la pressió mediàtica contra ERC va servir per fer créixer el suport electoral a la formació anticapitalista. En tercer lloc, perquè la fórmula de Junts pel Sí, a diferència del que hauria pogut passar amb llistes separades, va abocar irremeiablement el vot independentista anticonvergent més recalcitrant cap a la CUP, per la qual cosa això també va servir per fer créixer el seu número de diputats. Et pots enrabiar contra una conseqüència dels teus actes, però no és noble defugir-ne les responsabilitats.

Amb les eleccions al Congrés dels Diputats, amb llistes separades, hem pogut veure com la tendència anterior a tots aquests invents tornava a imposar-se. La llista encapçalada per Rufián i Tardà superava els resultats de la de CDC. Hem de veure com evoluciona la situació al llarg dels propers mesos, però hem de desitjar que no ens torni a abocar als desastres del comportament irresponsable de Convergència.

 


Opina

Configuració
 • LeireS 1 1
  Gràcies per aquest article! Fa massa temps que molta gent ho pensa i fa vergonya com els mitjans i opinadors no en diuen mai res. A Convergència els importa ben poc el procés i la independència...Simplement gestionen i defensen amb les dents les seves quotes de poder, els fets parlen, no haguessin estat capaços de fer el paper de "segons" que han exigit a ERC en pro del procés. O Mas o me'n porto el Scattergories... Com diuen el castellans, entre todos lo mataron y el solito se murió. Hem d'estar ben agraïts de la mesquinesa que ens han portat al lamentable lloc on ens trobem, a la pèrdua d'una oportunitat històrica.
 • Epep 1 1
  No tinc cap simpatia pel Pepito de los Palotes o  Mas o com es digui (a mi no m'importa a qui han posat davant uns altres) i vaig votar cup, com abans ho havia fet per Catalunya Lliure.
  En aquest país (com en tots en realitat) ningú ha fet les coses bé però hi ha certes regles en democràcia que no es poden trencar. Una d'elles és que el candidat d'una coalició de partits o d'un partit diferent no el pot canviar cap altre partit. Això no seria tombar aquella persona en particular sinó tombar el sistema democràtic. I jo no vaig votar per trencar la democràcia i no en sóc responsable del que demana només la meitat de la cup contra la resta del poble català independentista. 
  D'altra banda JxS, cal ser honestos i no amagar les cartes amb ells: Van guanyar 2 escons més que no van arribar perquè el govern espanyol ho va impedir o sigui que ells sí que van fer els seus deures. En aquest sentit i si ens posem a discutir això caldria fer autocrítica i preguntar-se si qui no està fent els deures són els que han arribat a un màxim de 10 escons.
  No estic aquí per defensar el Pepito de los Palotes o Mas o com es digui però ell solet no ha fet retallades,... les ha fet tot CiU. Es pot creure que, tot i que ara s'han aturat i han aprovat els 12 punts de xoc social i han canviat de nom, podrien seguir fent-ne a la menor oportunitat però no ho faria Mas solet,... les faria tot el seu partit i a ningú es pot fer creure que per treure Mas el seu partit deixarà de ser neoliberal. O sigui que el Pepito de los Palotes, Romeva, Junqueres o qui sigui faran el mateix: un govern de transició nacional. I per a fer lleis socials cal guanyar per majoria absoluta.
 • Makoki13 233 9 👍 56
  Molt bon article!
 • Rigel 53.321 9 9 👍 20.798
  Un article d'un sectarisme repugnant que oblida, molt interessadament, que el 20D és la frova irrefutable que anant separats aonseguim sumar MENYS vots. I això que la CUP no es presentava! Anar separats equival a què la independència passi a segon terme ofegada per l'eix dreta-esquerra, mentre que anar units la situa alcentre del debat, vet ací la lliçó del 27S i del 20D.
  • Arrós_ebrenc 305 7 👍 244

   Rigel: tu ets el menys indicat de tot el Racó per parlar de sectarisme repugnant, perquè fas riure.

   El que oblides tu és que les eleccions del 20D eren eleccions espanyoles, on els partits d'obediència catalana SEMPRE han tret molts menys vots. De fet, els escons independentistes han passat de ser 3 al 2011 (3 d'ERC), a ser-ne 17 al 2015 (9 d'ERC i 8 de Convergència). També oblides que la participació del 27S al 20D ha caigut un 7%, sobretot entre sectors independentistes. I també oblides interessadament que En Comú Podem ha obtingut més del doble de vots dels que va treure Catalunya sí que es pot fa només 3 mesos. No ens hauria de fer pensar una mica això?

   La CUP no es presentava, i posaria la mà al fot de que el gruix dels seus vots (de la gent que va anar a votar) finalment es van decantar per En Comú Podem, enlloc d'ERC. Convergència no ha sigut mai una opció per moltes persones a Catalunya. ERC ha sacrificat les seues aspiracions de ser-ho pel xantatge sobre el procés amb els quals Mas i els seus han sotmés als republicans. Això ho sap tothom i si no es diu més, és per no perjudicar més al procés.

   Prou ja de personalisme i partidisme convergent. Al final aconseguireu que molts fem allò que alguns critiqueu: expulsar-vos del procés i de l'independentisme. Perquè si bé és cert que sense Convergència no hi ha independència (per ara), també és cert que amb submissió als interessos partidistes de Convergència TAMPOC la hi ha.

    

  • marcje 2.918 4 653 👍 851
   Però què dius? Si ha set just al contrari.

   Pla d'en Mas:

   1.- Ofegar ERC via xantatge
   2.- No acceptar cap condició de la CUP per a la llista unitària
   3.- Ni llista unitària ni llistes soles sota mateix paraigua
   1 + 2 + 3 =

   Mas es torna a salvar i segueix controlant el procés.

   PD: qui diu controlant diu alentint, boicotejant, frenant, aniquilant.
 • hipocresia 73.680 15 4 👍 1.107
  Un oasi d'entre tants opinadors tietistes a sou.
 • Europe 194 2 👍 153
  Molt bon anàlisi

 • Anonim1714 8 1 👍 3

  Porto treballant per la sobirania de Catalunya desde ben petit, la sobirania de Catalunya és una cosa i la independència és una altra (el grau màxim de sobirania)

  Si anem a març serà perdre sobirania (ja no diguem la independència) i sense sobirania obviament tampoc hi ha justícia social degut al context geopolític i el sistema i estil de vida actual.

  CDC comet un error al no posar a Romeva o a Pi Sunyer en comptes de Mas per tal que la CUP no li alegri el dia a José María Aznar, però la CUP comet un error encara més greu si no entén que març es = a mort total del socialisme, de l'independentisme, del feminisme, i dels PPCC. 

   

  Per cert, no es poden comparar resultats d'unes eleccions i altres, el 27S va ser un plebiscit per la independència i es per això que els escons d'ERC + CDC van ser menors que altres cops (A més has de restarli els 100.000 unionistes d'UDC) Si anem a març, l'unionisme es mobilitzarà encara més que el 27S i els resultats seràn molt pitjors per nosaltres que els del 27S.

  Els que no voleu un pacte de JxSi i CUP us falta altura de mires...

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 8.966.128 missatges
 • 210.154 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums