Publicitat

Brice Lafontaine

Brice Lafontaine

Més informació

Opinió Brice Lafontaine

França, sense remordiment

França s’autoproclama "País dels Drets Humans". Evidentment ni els ha inventat ni els ha escrit primer, però els francesos majoritàriament s’ho creuen. Aquesta mentida repetida excusa tota falta de respecte dels drets fonamentals. Així per exemple, França pot menysprear les cultures que la componen tot i afirmar que és la Nació dels Drets Humans.

Hme estat seguint la vaga de fam que en David Grosclaude, conseller regional d’Aquitània, ha fet per a obtenir l’acord estatal de creació de l’institut de la llengua occitana. Aquesta institució va ser votada per dos consells regionals però sense l’acord de l’Estat, no podia existir. Òbviament, un funcionari parisenc -que no ha acollit mai cap persona no francòfona al seu despatx- ha decidit, al veure la demanda, que aquest vot dels dos consells no havia d’arribar a bon port. Ha calgut una vaga de fam d’un elegit durant una setmana i la mobilització de molts altres elegits (també he enviat una carta al Manuel Valls) perquè s’aconsegueixi un acord firmat. Aquesta vaga de fam ha tingut com a lema el hashtag en occità #mespresats.

Llavors no, França no és el "País dels Drets Humans". Ni històricament ni actualment. Perquè entre els drets fonamentals que cada Humà té, entenem que hi ha el respecte a la persona. Com a tal, el respecte a la persona hauria de permetre l’ús normal de la seva llengua i no impedir-la. El Nord de Catalunya -actualment Catalunya Nord- és el lloc on va néixer la nostra nació i la nostra llengua. Avui el català es parla a quatre Estats. Precisament és aquí, on va néixer, que té menys reconeixement.

Però ni el franquisme al Sud, ni el jacobinisme al Nord han matat la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra identitat. Continuem lluitant perquè ho sabem: junts ho aconseguirem. Ara el president Hollande torna a parlar de la ratificació de la Carta europea de les llengües minoritzades -perdó, minoritàries. Actualment, és gairebé impossible modificar la Constitució ja que calen els 3/5 del congrés. Amb la debilitat de la majoria socialista actual (en minoria al senat) això sembla poc probable.Fora de si els de dreta acaben per ser prou nombrosos a votar en contra de la consigna del partit Republicà, però ja hem tingut experiències semblants…

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.205.840 missatges
  • 217.895 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat