Marcel Pich

Marcel Pich

Més informació

Opinió Marcel Pich

Parlam ara de ritmes?

Els resultats de les eleccions del 24 de maig a les Illes Balears han estat un tornado per a les nostres cervelleres –i esper que per al país sencer-. Molts s’han afanyat a fer anàlisis tot combinant xifres i intentant cercar explicacions en base a vots. Millor deixar-ho anar. Qualsevol conclusió que  no defugi de la lectura qualitativa i d’interpretacions de manual serà errònia. Són nous temps i cal saber llegir els resultats atenent al que es respira al carrer.

Atenguem al fervor col·lectiu i entendrem coses. Ni transvasaments de vots, ni sobiranisme, ni campanyes diferents, ni gent cansada del seu partit de sempre, ni nova política. És impossible generalitzar però ho hem d’intentar: la gent ha trencat amb sí mateixa. Hem tornat boiets, hem perdut la por, hem apostat fort. Ens hem alliberat i apoderat. Hem volgut demostrar que allò que s’havia guanyat al carrer havia de rebentar les urnes. I així ha estat. Catarsi col·lectiva.

Però més enllà del perquè, ara s’ha de veure el què. El què feim amb tot això. I parl en primera persona del plural perquè la victòria és nostra. Això és quelcom que han de tenir clar els càrrecs electes. La lluita i el compromís de milers de persones aquests quatre anys, plantant cara des del carrer al govern antimallorquí, han de ser correspostos. Qui ha enderrocat Bauzá, qui ha estat a primera línia, patint amenaces i repressió –més de 300 persones entre detingudes, jutjades i multades-, ha estat el poble.

Vull pensar que les Illes Balears, cadascuna pel seu compte, inicien un procés de transició. Hi ha moltes ganes de fer coses i d’avançar, de canviar-ho tot. A l’espera de les institucions més grans, ja se pot dir que hi haurà una majoria de batles d’esquerres i sobiranistes. Possiblement passi el mateix al Consell de Mallorca i encara no es descarta que al Govern. La imatge d’unes illes del PP, amb gent renegada, ha de ser esborrada immediatament de l’imaginari principatí. Les urnes accentuen la lluita dels docents en l’emmirallament que s’hauria de produir del continent envers l’arxipèlag. De veritat que encara n’hi ha que voldreu seguir parlant de ritmes?

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.125.601 missatges
  • 215.199 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums