Marcel Pich

Marcel Pich

Més informació

Opinió Marcel Pich

‘Vigila aquesta petita pàtria nostra’

Aquestes foren les darreres paraules que Guillem d’Efak digué a Raphel Pherrer, ara farà dues dècades, abans que el negret de la Guinea partís de vacances. Pherrer, el 2011, li contestava amb una carta llençada al cosmos, preocupat per la ‘recaiguda’ de Mallorca a mans enemigues.

Ara que els enemics són a punt d’esfumar-se i perdre’s en algun forat negre de les galàxies més llunyanes, caldrà repintar estels. La negra nit ens identifica també com a poble. La nit d’Ovidi Montllor i la nit del seu mestre i amic Guillem d’Efak. Perquè la nit vol constel·lacions i aquests dos en són una. Perquè Ovidi ens escopiria a la cara en veure que se’l recorda a ell i no al bruixot manacorí, qui l’inicià en el món de la faràndula. Aprofit aquest racó per agrair profundament a Xítxeros amb Empenta, col·lectiu juvenil de Manacor, el magnífic i necessari homenatge que li fan aquests dies al seu conciutadà. Exemple i dignitat en majúscules. Que en preguin nota tots els homenatjadors de l’alcoià.

Guillem d’Efak no era un home de la petita pàtria nostra. No era sols un mallorquí que cal reivindicar com a símbol illenc –no era una cosa de Mallorca, com bé diu l’amic Carles Rebassa-; d’Efak era un personatge del país, un home de país. És per tant, com a país, que cal posar-lo en el lloc que se mereix, fent-lo formar part del nostre imaginari col·lectiu. Quedar-se sols amb la primera part seria condemnar-lo al que no fou de cap manera: un català de segona, un mallorquinet graciós. D’Efak marcà estèticament la Nova Cançó, en fou pioner. Guanyà el Carles Riba de poesia. Impulsà nius de resistència com La Cova del Drac o La Cucafera. Tot això en temps de dictadura anticatalana. De lectura obligada i per tal de desgranar el personatge, Balada de Guillem d’Efak de l’incansable Tomeu Mestre ‘Balutxo’.

Renunciar a Guillem d’Efak és renunciar a una part important de la nostra cultura. Em remet a l’article del benvolgut Toni Trobat, aparegut fa pocs dies en aquest portal, fent-me meves les seves paraules. Guillem d’Efak era un home de la gran pàtria nostra, una pàtria que som totes i tots i que cal vigilar que no oblidi els qui l’han fet gran. Gràcies Guillemarro!

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.125.601 missatges
  • 215.199 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums