Marcel Pich

Marcel Pich

Més informació

Opinió Marcel Pich

Països Catalans (va, ara de veres)

Catalunya no és una nació. El català es parla a Ciutadella, a Torrent, a l’Alguer. Que ningú del Principat no pensi que res comença i acaba amb el procés sobiranista. Els Països Catalans no són una idea folklòrica, ni una sèrie de destins turístics per intrèpids viatgers de la Catalunya Vella. Quan ataquen el català a Eivissa, estan atacant el mateix català que el català de Girona. Ningú de Badalona sap diferenciar una canareva d’una vinarossenca. Les xeremies s’han tocat a Mallorca d’ençà que arribà el Rei en Jaume i avui són combinades amb ritmes electrònics. El PP sap bé dels límits de la nostra nació, d’aquí els atacs arreu del territori sota domini espanyol.

Potser seria hora d’aturar de parlar de ritmes. Perquè potser aquells que veuen ses illes com un grapat de pagesets que parlen amb un accent molt graciós o els valencians com gent exclosa de qualsevol responsabilitat més enllà que la cocció de paelles, hauran d’explicar el perquè de les victòries socials i polítiques de l’Assemblea de Docents o de la dignitat dels treballadors i treballadores de Canal 9. De les teranyines filades per l’Obra Cultural Balear, Escola Valenciana o Ràdio Arrels.

Tots aprenem de tots i això és el país. Un país en construcció, des de baix i amb la mirada posada en els altres pobles mediterranis. El nostre marc natural d’acció política, la nostra economia social per construir, les nostres festes populars amb músiques compartides. S’escolta l’Estaca cantada per desenes de milers de persones a Palma, mentre el pinzell de la solidaritat dibuixa el mapa de la nació completa, amb cada aportació a la caixa de resistència dels docents.

Els Països Catalans no són un eslògan per cridar a manifests i concerts. Són quelcom quotidià que anam conformant, tot teixint complicitats des de tots els fronts; un lloc que cal conèixer i acceptar-ne les problemàtiques –per poder resoldre-les-. Si ho deixam de banda, truncarem els nostres somnis del poble just i ple que volem ser. Trairem el nostre passat i condemnarem per sempre el nostre futur.

Opina

Configuració
 • Hortolà 5 6
  Fantàstic! Els Països Catalans, els construïrem les treballadores malgrat Espanya i, sobretot, malgrat ERCyU. Posem-nos-hi ja que queda camí!
 • nemo 6.014 8 353 👍 1.750
  t?has llegit mai "No tots els mals venen d'Almansa"?. Et convide a fer-lo. El projecte dels PPCC serà confederal o no serà. Per que cercar una mena d'unifirmació a la catalana es plantejar un escenari similar a l'actual amb Espanya. El PV, les Illes i Catalunya han de tindre entitat politica própia. I els ritmes no son cap invent, es vore la realitat social i politica d'eixos altres indrets de la nació, com tu dius. Per que ignorar la realitat es viure d'esquenes a aquesta. Altre punt es treballar per a canviar-la. No m'agrada? doncs treballe per a canviar-la!. però la realitat es la que es. Ens agrade o no. I el poble valencià, per ficar-te un exemple, amb sort se sent tan valencià com espanyol. Només valencià es un % minim. Cal treballar en eixe cami. 

  Però tu, com molts altres abans de tu, amb Pep Guia al capdavant, vos envoteu en els errors de sempre: parlar del poble valencià incloent-lo en el vostre projecte però sense escoltar ni vore el que pensa o sent. Doneu l'esquena a la realitat que no vos agrada convidant a d'eixa la politica del realisme per la del possibilisme. Aixi aneu be. Vos agrada la bombolla no? ala, bon profit.
 • AviVicenç 14.939 5 128 👍 1.822
  Països
  Diversos i diferenciats
  Mai han sigut una unitat homogènia
  Han viscut llargament de esquena uns als altres i porten malauradament camí de sigui així
  Un de ells mes dependent políticament i econòmicament de Madrid  que els altres i amb un alt grau de falta auto-estima nacional que el porta a desconfiar de tot el que vingui de La Sénia amunt per sopusat imperialisme però s'empassa tot el que arribi de la meseta 
  Un altre sempre mes conservador molt lligat cultural-ment amb el Principat però alhora més políticament amb Madrid.
  Al Principat el concepte de Països Catalans es alie a una gran majoria i cal tindre-ho en compte i no donar esperances i fer volar coloms aliens

          

     
  Catalans  
  Nexe de unió en la llengua,
  Passat històric, encara que llunya a ulls d'avui que les coses passant molt rapides.
  Malauradament poca cosa més a hores de ara
  Vol dir això que hem de renunciar a la possibilitat en el futur llunya de uns Paisos Catalans?

  No, però ...........  Culturalment hem de lluitar que els paisos catalans siguin una realitat

  Economicament cal enfortir els llazos entre els tres paisos, com també amb tot el arc mediterrani

  Politicament una utopia


  També semblava una utopia arribar al procés d'independència endegat actualment al Principat i ...........,
 • UsuariV 9.665 4 221 👍 5.493
  La llengua no definix la identitat d'un país tot i ser-ne una de les característiques més importants. I menys encara quan el país (com en el cas del País Valencià) té històricament i territorialment dues llengües diferents.

  Per tant, el País Valencià no és un país català. Igual que Andorra, que tampoc és un país català tot i tindre el català com a llengua oficial.

  Comencem a plantejar-nos de veritat i seriosament la "qüestió de noms", si volem que els nostres països, que tantes coses compartim i, en especial, l'opressió espanyola, pugam bastir un model de relacions realment igualitari, confederal i respectuós amb les identitats respectives, començant pels noms ("noms", no "nom" perque som subjectes diversos)  que la història ens ha atorgat a cadascun de nosaltres.


 • Algú 17.118 14 96 👍 1.418
  No són tres Països amb ritmes diferents, són tres Països amb sociologies totalment diferent.

  Cadascú que tinga la utopia que vulga, que jo l'animaré molt, però siguem conscients de les diferents sociologies.
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.125.522 missatges
 • 215.190 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums