Notícia

Televisió Espanyola intentà amagar l'espectacular xiulada a l'himne espanyol

Posteriorment durant la mitja part de la final, TVE es va disculpar alegant un "error humà", i va emetre una versió manipulada de la xiulada, amb el volum de l'himne artificialment elevat -per minimitzar la xiulada- i oferint imatges d'un aficionat de l'Athlètic amb la mà al pit, gens representatiu de la impressionant xiulada i escridassada que totes dues aficions van dedicar a l'himne i al rei espanyols (un himne que a més a més sonava a un nivell sospitosament elevat per megafonia, tal i com es temia). TV3 i Euskal Telebista, en canvi, sí que van oferir en directe les imatges i l'àudio del moment de la xiulada [vegeu el vídeo de TV3], que li arribaven de Santa Monica Sports, l'empresa contractada per la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) per dur a terme la retransmissió del partit.

Una espectacular xiulada conjunta de les aficions basca i catalana va rebre la tonada de l'himne espanyol ahir, durant l'acte previ a la disputa de la final de la copa espanyola de futbol a l'estadi de Mestalla (València) entre l'Athlètic de Bilbao basc i el Futbol Club Barcelona, que va acabar amb victòria catalana per 4-1. Televisió Espanyola, però, no va emetre en directe les imatges ni el so que li arribaven de la realització del partit (de l'empresa Santa Monica Sports). Enlloc d'això va decidir emetre dues connexions, una amb aficionats bascos a Bilbao, i una altra amb catalans a Barcelona.

Posteriorment durant la mitja part de la final, TVE es va disculpar alegant un "error humà", i va emetre una versió manipulada de la xiulada, amb el volum de l'himne artificialment elevat -per minimitzar la xiulada- i oferint imatges d'un aficionat de l'Athlètic amb la mà al pit, gens representatiu de la impressionant xiulada i escridassada que totes dues aficions van dedicar a l'himne i al rei espanyols (un himne que a més a més sonava a un nivell sospitosament elevat per megafonia, tal i com es temia). TV3 i Euskal Telebista, en canvi, sí que van oferir en directe les imatges i l'àudio del moment de la xiulada [vegeu el vídeo de TV3], que li arribaven de Santa Monica Sports, l'empresa contractada per la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) per dur a terme la retransmissió del partit. Podeu veure tot el procés de censura i manipulació al següent vídeo.

tve-manipulacio-coparei2009_8.jpegNombrosos mitjans, tant catalans com internacionals (espanyols inclosos), s'han fet ressò de la barroera censura i manipulació posterior de la xiulada per part de TVE. Podeu escoltar els locutors de la Cadena SER reconeixent que la xiulada ha estat aclaparadorament majoritària. Al diari esportiu espanyol Marca es fan ressò de l'intent de tapar la censura i han publicat el seu propi vídeo sobre l'afer. A la Cadena COPE espanyola afirmen que l'himne espanyol ha estat humiliat. A la foto es pot veure l'única imatge que va oferir TVE -això sí, al descans- de les graderies durant la xiulada a l'himne. La conclusió més evident de tot plegat és que Televisió Espanyola va decidir no emetre l'himne en directe, per "no ensenyar" la xiulada, i poder-la manipular durant la primera part, per posteriorment emetre la manipulació durant el descans. L'intent de manipulació de Televisió Espanyola farà probablement que la xiulada a l'himne agafi més ressò del que hauria tingut si no ho hagués fet. Als fòrums de Racó Català se n'ha parlat àmpliament en aquest fil.

A més a més la policia espanyola va requisar 5.000 cartells amb el lema "Catalonia is not Spain" que la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) pretenien repartir entre l'afició catalana, segons van denunciar responsables de les joventuts de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). La realització de l'esdeveniment no va voler tampoc mostrar la majoria de pancartes reivindicatives, com la de "Good Bye Spain" que encapçala aquest article, on també s'hi podia llegir "We are nations of Europe".

Així mateix la presència de simbologia independentista va ser aclaparadora a Mestalla, especialment al bàndol català, que va omplir la zona culer d'estelades tot i ser clarament minoritari a l'estadi del València (la gran majoria de les localitats que en teoria estaven reservades per compromisos de la Federació Espanyola van acabar revenudes i en mans de seguidors de l'Athlètic). En destacà una en concret, situada molt a prop del rei espanyol, que va immortalitzada per nombrosos mitjans. És la següent.

juan-carlos-borbo-estelada-mestalla-copa2009_73.jpeg

A la zona basca la presència d'ikurrinyes també era notable, com també ho era l'absència de banderes espanyoles arreu de l'estadi de Mestalla, excepte casos molt puntuals. Pel que fa al partit en sí mateix, podeu veure un breu resum amb els gols i declaracions posteriors en aquest vídeo del 3/24.


Opina

Configuració
 • jb2004 Usuari sumador 2.487 14 738

  Seria bo indagar qui és el subjecte de la mà al pit. No crec que n'hi hagués gaires, pel que o el càmara és un crack o això ha estat preparat.

 • Foll Usuari sumador 77.658 12 3 👍 40.610

  I el partit grabat per una empresa afí a la federació, que graba l'únic aficionat que es porta la mà al pit i que no s'atreveix a mostrar les graderies. Òbviament la pancarta ja no es va mostrar...

 • vich 7.706 16 279

  Van dos catalans,un francés i un argentí, ho pilles????

  -NO.

  -hahhahahaa La defensa del Madrid tampoc.

 • wu ming 13.839 15 145

  l'espanyola cessa el cap d'esports per la moguda de l'himne

 • cathalà 23.488 12 52 👍 7.019

   

  Censura pura i dura

 • Tastaolletes 204 11

  jo hi era i no érem una petita majoria, sinó una gran majoria.

  Vaig a dormir que encara no he pogut fer-ho quan em desperti poso el video desde dintre.

 • independentistaimpacient 18.749 10 86 👍 577

  A més a més la policia espanyola va requisar 5.000 cartells amb el lema "Catalonia is not Spain" que la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) pretenien repartir entre l'afició catalana, segons van denunciar responsables de les joventuts de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

  Posats a requisar aquests cartells, perquè no requisaven també la gran quantitat d'estelades que hi havia per tot arreu? Per favor...

  • fcim 19.289 10 81 👍 2.069

   Extret de l'Avui: http://www.avui.cat/cat/notices/2009/05/ridao_admet_que_no_li_va_agradar_la_xiulada_de_mestalla_59205.php

    

   Ridao admet a TVE que no li va agradar la xiulada de Mestalla

    

   Remarca que va ser una expressió "lliure" que cal respectar, però afegeix que "per defensar unes idees no és necessari fer segons què". També creu que "no s'ha de barrejar el que és esportiu amb el que és polític"


   El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha admès aquest dijous que no li va agradar la xiulada amb què els aficionats del Barça i de l'Athletic Club de Bilbao van apagar el so de l'himne espanyol en la final de la Copa del Rei.

   El republicà ha fet aquestes declaracions aquest dijous al matí al programa Los desayunos de TVE, en una tertúlia sobre el partit en què també han participat Iñaki Anasagasti, com a seguidor de l'Athletic, i el secretari general del PP al Congrés, José Luis Ayllón, culer reconegut.

   Tot i que ha insistit diverses vegades que cal "respecte, viure amb normalitat i no esquinçar-se les vestidures" davant d'una "manifestació de rebuig a una institució com la monarquia, perquè es va tractar d'una manifestació de la llibertat d'expressió".

   A més, el diputat ha estat crític amb TVE, ja que segons ell la cadena pública va fer "un magre favor" a un fet "normal i raonable en democràcia", en no emetre en directe l'himne espanyol durant la final de la Copa. "No va ser possible per un error humà, però hauria d'haver actuat amb més normalitat", ha reblat.

   La xiulada i les esbroncades a l'himne espanyol van ser, segons la seva opinió, una expressió "diguem-ne lliure" de "milers" d'aficionats i, en definitiva, una "expressió de rebuig" que "cal respectar".

   Tanmateix, quan ha estat interpel·lat directament per la periodista Lucía Méndez, del diari El Mundo –que li ha retret de la contradicció dels catalans que rebutgen el cap de l'Estat i celebren la Copa del Rei–, Ridao ha matisat.

   "El Barça volia guanyar la Copa quan era del Generalíssim, com ha recordat Iñaki [Anasagasti], quan era de la República i ara que torna a ser del Rei. I crec que no s'ha de barrejar el que és esportiu amb el que és polític. I en segon lloc repeteixo que va ser una expressió de molta gent.. encara que haig de dir que a mi no m'agrada, per defensar unes idees no cal fer segons què, però igual que als Estats Units no hi ha manifestació sense la crema d'una bandera dels Estats Units i a mi tampoc m'agrada, però no es persegueix i no és delicte, doncs crec que aquí qualsevol expressió de rebuig no ha de ser perseguida, i ha de ser respectada", ha sentenciat.
 • edu_mb 1.417 14

  Tal com la Vanguardia o el Periodico dónen el DVD del 2-6, El Nou podria donar el vídeo de la xiulada...

   

  Ara fora de conya els de TVE s'ho han currat... Amb tot, ha sortit per totes les cadenes com a més de que xiulessin l'himne espanyol TVE ho va intentar amagar. Al cap i a la fi, si volien amagar-ho els hi ha sortit just el contrari.

   

  PD: Mireu les cares somrients de Camps i la Sofia...

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.285.121 missatges
 • 220.677 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat