Notícia

El PSC perd l'alcaldia de Vilafranca de Penedès

amena_31
amena_31
El PSC ha perdut l'alcaldia de Vilafranca del Penedès després que hagi triomfat la moció de censura presentada per CiU, que ha rebut el suport d'ERC i la CUP de la localitat. Fa poc més d'un mes, el fins aleshores alcalde de Vilafranca, el socialista Marcel Esteve va dimitir i va deixar pas al seu company de partit, Francisco Romero, amb l'objectiu de frenar la moció que ja havia anunciat CiU. Tant la CUP com ERC de Vilafranca, però, van anunciar fa dies que donarien suport a la moció de CiU perquè el canvi d'alcalde no modificava el projecte de l'equip de govern socialista.

El nou alcalde de Vilafranca serà el convergent Pere Regull, que ha afirmat que la decisió de presentar la moció de censura ha estat per la pèrdua de confiança en la gestió de l'equip de govern municipal. Tant ERC com la CUP han signat la moció amb plantejaments semblants, afirmant que havien perdut la confiança en el govern de Vilafranca perquè no havia complert algunes mocions aprovades al ple del consistori. Des del PSC s'ha retret al líder de CiU, Artur Mas, que reclami el govern de la Generalitat per la llista més votada i foragiti el PSC de l'alcaldia de Vilafranca del Penedès quan és el partit més votat. El PSC feia 30 anys que governava l'Ajuntament de Vilafranca.

Opina

Configuració
 • alexcat 578 13

  Si que és cert que el PSC és la llista més votada però en aquestes eleccions no hi ha un guanyador clar, perquè tant PSC com CiU tenen 8 regidors. Per tant en certa manera es pot parlar d'un empat tècnic... La xifra de % de vot de diferència entre PSC i CiU és mínima.

  • alexcat 578 13

   A més... no sé perquè s'hauria de respectar la llista més votada si ha perdut la confiança de la majoria del Consistori i a més el PSC és el primer que no la respecta a tot arreu...

   • ReiDelMam 7.605 13 283

    Estic molt content que hagin foragitat el PSC de Vilafranca, ja tocava, ni que sigui per higiene democràtica (com deien ells a la Generalitat). Espero que passi el mateix ben aviat a l'Ajuntament de Barcelona, que també porten 3 dècades governant-lo.

     

    D'altra banda l'argument de la llista més votada és una collonada, si no trobes suport per formar govern doncs t'has de fotre, que és el que li ha passat al PSC a Vilafranca. Jo tampoc no entenc on és escrit que hagi de governar un partit que no aconsegueix sumar suports enlloc i que no arriba a obtenir majoria en un ple (ja sigui un Parlament un Ajuntament o el que sigui).

    • alexcat 578 13

     Tens molta raó. En realitat, jo estic descontent del que ha passat a la Generalitat no perquè s'hagi exclós la llista més votada, sinó perquè hi ha hagut dos oportunitats d'articular una majoria nacionalista que sustentés un govern nacionalista i això no ha estat així. Ara bé, és evident que tant a nivell local com a nivell nacional, si ets la llista més votada i no tens suports, és inútil treure aquest argument. Tot i així, crec que en certs casos (com quan s'està a prop de la majoria absoluta) hi hauria d'haver un exercici de responsabilitat de certs partits per tal de donar certs suports a qui ha guanyat àmpliament unes eleccions perquè tiri endavant un projecte que ha recolzat de forma molt àmplia la població. Ara bé, això ja és qüestió d'ètica, i en tot cas després facin el que facin els partits els passarà factura en unes properes eleccions. Si un partit no torna a treure majoria absoluta, voldrà dir que la majoria ha permès que puguin pactar altres partits i governar.

     • ReiDelMam 7.605 13 283

      Exactament, jo també penso que depèn molt del cas, però parlar de que hauria de ser obligatori que governés la llista més votada quan tens tota la resta de l'arc parlamentari/consistori en contra és absurd, si no tens majoria.

       

      A part de ser un argument lamentable a més a més hi ha l'afegit que són els partits del Principat els que van acordar que les eleccions a Catalunya siguin així i es regeixin per la llei electoral espanyola, per tant a què venen les queixes ara? Portem 30 anys esperant una llei electoral catalana i mentrestant regint-nos per la legislació espanyola en matèria electoral. Si no els agrada, que aprovin la nova llei! Però mentrestant queixar-se de la legalitat que has assumit no té ni tant sols cap justificació moral. I el que més em toca la pera és que l'Artur Mas i CiU només han tret el tema de la llista més votada al moment en què els ha interessat. Per què no ho van proposar quan es va presentar Maragall amb el PSC? Perquè llavors no tenien assegurat el major nombre de vots. Per tant és una estratègia com sempre interessada i partidista. Com la gran majoria d'estratègies dels partits catalans, sempre mirant pel benestar del partit i no del país.

      • alexcat 578 13

       Tens raó. A veure. CiU i PSC s'han queixat del sistema electoral segons els ha convingut. Encara recordo Maragall reivindicant que les candidatures del PSC-CpC i les de PSC-CpC-IC-V (circumscripcions de Tarragona, Lleida i Girona) havien aconseguit més vots que CiU el 1999, mentre que Pujol reclamava que es respectéssin les majories i les regles del joc. I després Mas queixar-se el 2003 i el 2006 quan el PSC callava. De totes maneres, això que dius de la llei electoral, certament fins i tot l'Estatut aprovat el 2006 preveu que encara ens regim de forma transitòria pel que disposa una disposició de l'Estatut de 1979 que remet a la llei de règim electoral general espanyola. Però no és tant fácil fer una llei electoral. CiU i ERC defensen un model totalment contraposat -per exemple- a PSC i ICV, perquè mentre els primers tenen més suports a les zones rurals els segons són més forts a l'àrea metropolitana. Certament CiU podia haver aprovat una llei a la seva conveniència quan tenia majoria absoluta i no ho va fer, perquè volia cercar concens de totes les forces i això és molt difícil que sigui possible quan CiU i PSC (les dues principals forces amb 48 i 37 escons respectivament) tenen models clarament contraposats. De totes maneres, ja veurem què passa perque es requereixen 3/4 per aprovar la lei i per tant serà necessari el suport tant de CiU com del PSC. I sembla que els infiormes elaborats per independents per fer la nova llei i que té a les mans el Departament de Governació són prou objectius... ja ho veurem. Però ERC no podrà acceptar mai el model del PSC encara que governin junts perquè no li afavoriria, i el PSC mai el model de CiU... veurem com evoluciona el tema.

 • quatrebarresPV 3.562 10 575

  La meua més sincera enhorabona als vilafranquins.

   

  Un front català per fer fora a l'invasor espanyol.

   

  Així es guanya el País

 • wu ming 13.839 15 145

    Edició especial del Periòdic l'ARREL de la CUP de Vilafranca del Penedès.

    Més de cent raons per a la moció de censura... i molt més!

    Descarrega el PDF
    http://www.box.net/shared/6935bfte7f

    http://www.cupvila.cat

 • tolkem 720 14

  Llastima haver-me perdut el ple en directe....volia veure in situ la cara q se li kedava al Romero.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.238.522 missatges
 • 219.044 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat