Publicitat

Notícia

Pel director del FIB, cantar en català és 'de nacionalistes', però cantar en castellà no

amena_31
amena_31
El passat dijous 19 de juliol l'AVUI entrevistava José Luis Morán, director del Festival Internacional de Benicàssim (FIB). Durant l'entrevista, i a la pregunta de si alguna vegada el FIB s'ha plantejat dur algun grup que canti en català -tenint en compte que el festival es fa a Benicàssim- Morán respon "no crec en nacionalismes". "Prefereixo donar suport a la gent que canta en castellà que no pas als que canten en euskera, català o gallec".

En opinió de Morán "es tracta de que el món tendeix a que ens puguem comunicar tots millor i no mirar-nos tant a nosaltres mateixos". Morán diu entendre i respectar els qui defensen les seues arrels, tot i que és un punt que no comparteix, ja que creu més "en la gent que mostra la seva cultura d'una manera més massiva perquè arribi a més gent".

No deixa de ser sorprenent que el director del FIB respongui que "no creu en nacionalismes" a la pregunta de si s'ha plantejat convidar algun grup que canti en català al festival. En la seua opinió quan un grup canta en català -o gallec o euskera, segons Morán- fa nacionalisme, mentre que si ho fa en castellà ho fa "per mostrar la seua cultura d'una manera més massiva, perquè ens puguem comunicar tots millor, per no mirar-nos tant a nosaltres mateixos". Molt clarificador.

Opina

Configuració
 • Ishbb 3.109 12 635 👍 56
  Doncs que invitin grups anglesos, o millor, xinesos. Així encara es podran comunicar tots millor i no mirar-se tant a ells mateixos.
 • Lem 6.243 14 341
  Que porten grups en esperanto, que haver-ne hi han i si la finalitat es comunicar-se...

  Mal asco de modernillo.

 • Pitu 8.044 13 264

   
  Típic discurs dels espanyols progres. Bé, i dels no tan progres.
 • FrancescCiuta 10.609 14 199 👍 9
  abans de saber açò, m'atreia aquet festival, i segur q l'any q ve o es següent hi hauria acabat anant. després de veure aquest recital de xenofòbia m'estim més passar un cap de setmana tancat en una habitació amb n'aznar, en losantos i n'acebes després que espanya guanyi un mundial de futbol.
  • CInQetA 853 11
   Este any m'havia plantejat anar però al final ho vaig deixar correr, però després d'açò... m'estime més quedar-me a casa que vore com altres mostren la seua cultura d'una forma massiva mentre nosaltres no ho podem fer a casa nostra.
 • Josetxu 3.779 12 546
  Per mi, que el bombin; té una cara de pallasso que no se l'aguanta ni ell. És el que heu dit, un espanyolet d'aquests que van de moderns...

  Salut!
 • Jaumot 6.624 16 321 👍 61
  Un mostra més de que en aquesta vida es pot arribar prou lluny (per exemple, dirigir un gran festival) essent un autèntic i complet indocumentat.
 • bruu 10.257 14 209
  Hi anirà se mare.
 • orxater 5.715 12 372
  És una llàstima, perquè musicalment és boníssim. Però bé, jo mai pagaria tants diners per veure música en directe, i a més, veient com se les gasten amb la cultura catalana... Que els peten.
 • tutuki 9.197 16 234
  Adrià Puntí
  Quimi Portet
  Kitsch
  Pau Riba
  Etc.

  Si no és capaç de saber reconèixer la qualitat en un cantant o grup musical que no organitzi festivals. Si té ganes de fer política que es dediqui a fer política, perquè de música no en té ni puta idea.
  • orxater 5.715 12 372
   Anímic, Antònia Font, Conxita, El corredor Polonés, Erm, Mi-te'ls, Nevera, Sant Gatxo, Tupolev, Mishima, Glissando*, Mazoni...

   Pop en català hi ha, això segur. A més, molt bo. Però em tem que per a alguns imbècils el català no és una llengua suficientment guai... Ells s'ho perden.
   • tutuki 9.197 16 234
    Mira, de tant en tant escolto RNE3 (radio nacional de España) i els pocs cops que ho he fet he sentit vàries vegades Obrint Pas, alguna cançó de Toti Soler i un concert de Refree. Per sort hi ha algun programador musical amb una mentalitat prou oberta com per qualificar la música en funció de la seva qualitat, no per la seva procedència.

    Els dos casos que conec una mica millor, Quimi Portet i Antònia Font venen molts discos a Espanya perquè afortunadament hi ha gent que sap valorar la bona música. I Pau Riba té un munt de fans a Anglaterra, per exemple. La Troba Kung Fu (com els Dusminguet) cada any són bastant contractats a Holanda.
   • grinfild Usuari sumador 24.837 15 45 👍 3.672

    S'ha de dir que Glissando fa uns quants anys si que va tocar al festival. Jo crec que Antònia Font faria un bon paper.
     
    S'ha de dir que aquest festival s'ha convertit en una mena de festival anglès a Benidorm
 • Boikot 4.790 16 444
  L'haurem de considerar persona "non grata" als Països Catalans. així gent com aquesta sobra.
 • __18783__ 26 11
  Wenu sera cosar de fer boikot al fib deder numbrar persona non grata al feixista del director aket, a mes no kal k ens convidin no gracies nusaltres som millors k ells, nusaltres amb les nostres akampades del nostre PAÍS JA FEM NO KAL K ENS CONVIDIN A UN FESTIVAL EN K LA LLENGUA KOMUNA SI volen poden parlar amb grec o llatí o enkara millor el simbols del sord muts( amb tot el respecte per ells) putser enkaar sentendrian o no putser diriran k el simbols de els sord-muts es de Nacionalista tmb!! 
 • catMarc 3.108 12 635 👍 58
  Quines declaracions més deplorables.

  Que portin grups que no cantin (musica instrumental) i així el 100% dels habitants del planeta, no tindrà cap problema lingüístic.
 • lo senescal 311 12
  Re home, si s'ha d'esser cosmopolite i un s'ha d'oblidar de les minories, llavors tots a parlar amb xines. Oi que si, Josep Luis? Idiota!!
 • Jordi de Blanes 9.682 14 218 👍 671
  Es un tipic problema que tenen els espanyols i és la total manca del sentit del ridícul, si el tinguessin, no es quedarien tant amples dient aquestes incongruents barbaritats.
  Ells son així, capdavanters en la tolerància per la llibertat dels pobles.

  au salut
 • alaCAnT 5 11

  La música és un idioma universal.Si el Festival de Benicàssim no vol grups que canten en català o en euskera ells s'ho perden."L'elitisme lingüístic" és la marca de la casa del FIB una forma molt trista de distingir-se però molt habitual en aquesta societat.Davant d'això no hi ha res a fer.Però fora d'aquestes concentracions "glamuroses" també hi ha vida.Per una porta que ens tanquen hi ha mil per obrir, per crear, amb intel·ligència, creativitat i sobretot ganes per transformar una realitat que ens és adversa.Mirar-nos el melic i pensar que la condició de cantar en català legitima la qualitat del nostre treball seria penós.La llengua és un fet circumstancial a banda de les condicions sociolingüístiques del nostre país.La finalitat al meu parer és l'expressió artística.El català una eina més però imprescindible.Doncs ¿que toca? esmolar ben bé les eines per a crear, per a somniar, per a volar...Seria molt fàcil fer clons en català dels grups que triomfen en el panorama mundial però seria un frau vergonyant.Si volem que se'ns reconega musicalment com a poble que siga pel nostre treball.El camí possiblement siga més llarg però també ho serà la satisfacció.Viure de la teua música és complicat i una obvietat.El talent no és una qüestió de diners.Que conste que ni soc músic ni cantautor ni cosa que se li parega.Però vaja és la meua opinió.  Moltes gràcies i salut Ah!! i el FIB se'l poden clavar pel  No no ho diré.Moltes gràcies si heu arribat fins ací. 
 • dvbotet 200 12 👍 6
  El Sr. José Luís Morán que sigui conseqüent amb les seves paraules i que porti grups que no cantin en cap llengua. Pert, "molt clarificador"? què vol dir? o potser era "molt aclaridor"? a veure si ens hi mirem una mica a l'hora d'escriure.
 • Centsan 687 12
  Sense novetat al front.

  Aquesta actitud és la que malauradament predomina a Benicàssim i al País Valencià. Ara, aquest cantamanyanes podria fer el FIB al desert del Sahara si li sortís a compte.

  És un cínic.

  I si no:

  http://www.muzikalia.com/leerentrevistas.php?referencia=299
 • As de bastos 170 11
  Precisament la música és un bé tan preuat pels que ens agrada, que no hi entén d'idiomes. Aquest senyor no estima la música, només els diners. Si realment estimés la música li importaria un pèsol de fer venir grups bons que cantéssin en la llengua que fos. No he vist el programa d'actuacions (tampoc m'interessa) però estic segur que hi ha algun grup de xitxarel·los que pot ser canviat per algun en català de més qualitat. D'això no en tinc cap dubte.  Però en fi, els españolitos sempre fan el mateix: diuen que no s'han de polititzar les coses quan precisament els que ho polititzen tot són ells fent gala d'una sola bandera i una sola llengua...
  • Xes 5.203 12 412

   Aquest feixista sap el que diu, no és cap ignorant, ni cap analfabet, no siguem rucs, aquests no s'equivoquen.
   No us penseu que ni ens coneixen, ni ens entenen, saben molt bé  que fan, i forma part com a braç executor de multiples organitzacions que tenen com a objectiu el nostre EXTERMINI CULTURAL.
 • jcasanova 5 13
  Ell mateix diu que prefereix promocionar la música en castellà perquè la parla més gent, i en el seu festival hi te un 55% d'estrangers, la majoria d'Anglaterra... que no l'entenen pas el castellà.

  Es contradiu a ell mateix, és incoerent el que diu. El castellà és minoria a europa, ja podria fer-ho tot en anglès, que s'ha converit en l'idioma comú a la unió.

  L'idioma només és una part de la música, un instrument més, ell s'ho perd si tanca la porta a tots els grups que no cantin en anglès o castellà. Els cantants sempre son més bons quan canten amb la seva llengua, és normal que sigui així.

 • wik 16.372 16 107 👍 3
  Jo d'ells vetaria als grups que no cantessin en esperanto.
 • Flagell_apanyo 5.839 13 358

  Doncs segur que es va posar cardíac quan dissabte els grans b-52's van començar el concert amb un "Bona Nit Catalunya", que per cert, es va emportar xiulades d'espanyols de merda i catalans col·laboracionistes.
   
   
 • llevantdemallorca 18.436 13 87 👍 4.030
  Així és la cultura gafapastil. "Yo soy supermulticulti... pero a mi me hablas en castellano."
 • __18186__ 2.732 11
  Depenent del que cantin ho serà o no.
 • Promoció de la FIB 1 8

       A la facultat d’informàtica de Barcelona - FIB- hem creat un concurs de vídeos originals  a on volem que ens expliquis “perquè la informàtica és més”. I podràs  guanyar 2 entrades pel FIB +  viatge si ets el més votat,doncs va anima’t i.... VINE AL FIB AMB LA FIB!!!!! Tota la informació la pots trobar  aquí  < http://www.ilovebits.fib.upc.edu/ilovebits/concurs-la-informatica-es-mes.html&gt;
   

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.205.760 missatges
 • 217.895 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat