Notícia

Nit de castanyes i panellets

amena_31
amena_31

ImatgeAquesta nit, la vigília de ‘Tots Sants’, se celebra el que podríem anomenar "festa de Tardor", la Castanyada. Una celebració que s’acostuma a fer en reunió d’amistats o familiars, o bé en comunitats més grans (que poden ser amb música i ball inclòs), i en què no poden faltar els panellets i les castanyes torrades, tot ben regat de moscatell, vi dolç, garnatxa, mistela, malvasia o cava.

Al llarg d’aquesta setmana, escoles, instituts, centres cívics, casals, esplais, agrupacions, associacions, centres culturals catalans d’arreu del món i col·lectius de tota mena han anat fent caliu, ja sigui portes endins o transportant-lo portes enfora, per a la data. D’aquests dies són ben característics els mostradors de les pastisseries plens de panellets de tot tipus - des dels de pinyons o atmelles a d’altres variacions, com ara els de coco - i les parades de castanyes als carrers de les nostres poblacions.

Mentre els gremis de pastissers preveuen mantenir o, fins i tot, augmentar la venda de panellets, malgrat el preu, que oscil·la des dels 25 als 35 euros el quilo; es pensa que la venda de castanyes minvarà per les altes temperatures enregistrades.

Panellets per a tots els gustos:

· La Recepta de les Tres Bessones
· La Recepta de l'Escola de Guimerà
· Recepta de panellets de pinyons
· La Recepta de "b.NET DIGITAL"


Imatge

Imatge de la Castanyada de Catalans al Regne Unit
Opina

Configuració
 • __361__ 3.487 15 👍 20
  Us oblideu d'una cosa. La monstruositat del Halloween de Port Aventura que, almenys teòricament, ens fa anti-propaganda.

  Tot sia dit sense fer un drama...

 • Aloja 15.883 14 110 👍 121
  Ho he vist!

  Mare meva!

  Nens vestits de monestres pels carrers amb bosses de carmels!

  Tinc ganes de bomitar...

  • Tobies 18.983 13 76 👍 10.148
   Hahahaha. Jo també ho he vist... Però això no ho podem evitar de cap manera. Halloween és una festa molt més internacionalitzada que la castanyada, i que segurament té més ganxo. A mi també em sap una mica de greu, però és un procés normal que cada vegada veurem més. El que em consola és que es seguiran menjant castanyes, entre altres coses perquè son molt bones...

   Salut!

   • Arkaitz Usuari sumador 5.058 13 426 👍 414
    Aquesta nit anessis on anessis hi havia la merda del halowen! inclus he sentit comentaris del rollo és carnaval
    Veritable merda americana!

    • Panxampla 294 13
     Doncs jo no he vist res d'això, deu ser pq sóc al cul del món @@

     • logos 1.470 14 993 👍 659
      En primer lloc, voldria puntualitzar que el halloween no te els seus origens als EUA (com gairebe res) sino entre la cultura pagana celta de l'illa d'Irlanda i Escocia. El motiu no era altre que la celebracio del nou any celta. Quan va arribar als EUA? Amb la crisi de la patata a mitjans segle XIX i la consequent arribada massiva d'irlandesos.

      Els rituals no eren ni carbasses ni dimonis ni sants (entre altres coses perque de carbasses a Irlanda no n'hi ha i els dimonis els portaren els cristians). Aixi doncs, els rituals eren adivinatoris, centrats en el foc i en el sacrifici d'animals (alguns argueixen que tambe de perones). Per tant, parlem amb propietat.

      Tot i aixi, soc un ferm opositor a la importacio d'aquesta tradicio a les nostres terres, entre d'altres coses perque ja en tenim una de tradicio. A mes, la celebracio actual dista moltissim dels cultes originals i ha estat totalment tergiversada tant pel cristianisme com pels habits de consum.

      Llarga vida,doncs, al halloween... original.

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 8.934.914 missatges
 • 209.076 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums