Notícia

L'Estat francès reconeix per primer cop un centre d'ensenyament secundari amb immersió en català

amena_31
amena_31
Aquesta setmana el Centre d'Ensenyament Secundari "Pompeu Fabra" que la Bressola té al Soler (el Rosselló) ha estat reconegut de forma oficial pel govern francès. El centre, obert fa alguns mesos, ha rebut la notificació del Prefecte dels Pirineus Orientals, que confirma oficialment que ha rebut el concert i que l'Estat francès n'assumirà part de les despeses. Aquesta és la primera vegada des de la signatura del Tractat dels Pirineus que l'Estat francès reconeix i subvenciona en part un centre d'ensenyament secundari que té la llengua catalana com a idioma vehicular.

Fins ara era naturalment la Bressola qui assumia la totalitat de la despesa d'aquest institut. Això comportarà també avantatges pels alumnes, com per exemple una reducció de 2 assignatures, ja que els de 3a fins ara havien de presentar 6 assignatures a l'examen del Breveret, mentre que la resta d'alumnes d'escoles concertades franceses només n'havien de presentar 4. Segons fonts de la Bressola "encara queda molt de camí a recórrer però és innegable que aquest avenç millora la qualitat democràtica de la República Francesa en el llarg camí cap al ple reconeixement del català a les nostres comarques".

La Bressola ha volgut expressar també "el seu profund agraïment a totes aquelles persones que han fet possible aquesta gran passa endavant". Des dels alumnes fins als pares, passant per les autoritats polítiques i administració del Soler, Generalitat, professors, etcètera.

Tot i això la Bressola ha recordat que no tot és positiu, ja que per exemple "l'escola maternal i primària de Càldegues a la Cerdanya, malgrat tenir més de 5 anys (va ser oberta el setembre del 2001 així com ho demostra el rebut d'aleshores de la Prefectura i el del Procurador de la República) però encara no disposa de Contracte d'Associació (concert), la qual cosa pesa força sobre el pressupost de la Bressola, particularment en temps de crisi".

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.283.507 missatges
  • 220.618 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat