Notícia

L'Ajuntament de València deixa de banda el valencià a la retolació per 'manca d'espai'

amena_31
amena_31
L'Ajuntament de València discrimina el valencià a la retolació viària per "manca d'espai". Així es desprèn de la carta que el consistori de la capital valenciana ha fet arribar al Síndic de Greuges després de les queixes de membres del portal Valencianisme.com perquè la retolació de València està exclusivament en castellà. Segons l'Ajuntament els cartells de la senyalització urbana "són de dimensions reduïdes" perquè a les voreres "competeixen amb arbres, fanals, semàfors i altres elements que en dificulten la visibilitat".

Per aquest motiu, i sempre segons el consistori, retolar en les dues llengües oficials al País Valencià implicaria "usar textos amb una lletra més petita", fet que "no és recomanable". La solució que l'Ajuntament de València ha trobat a aquest inconvenient és "optar per retolar en només una de les dues llengües oficials al PV, el castellà". I encara més, el Síndic de Greuges accepta les raons del consistori ja que "no hi hem observat cap actuació pública irregular que justifiqui la continuació de la nostra investigació".

Per això el Síndic arxiva les queixes dels membres de Valencianisme.com "Esta institució no pot formular cap retret per els raons apuntades al fet que els textos dels senyals informatius de la ciutat de València estiguen retolats exclusivament en castellà". Des de Valencianisme.com s'han mostrat "perplexos" pels fets, tot i que "no és la primera vegada que rebem respostes tan 'pintoresques' per part de les administracions per tal de pretendre justificar la vulneració de l'Estatut d'Autonomia i la LUEV". Magrat això, la novetat aquest cop és que "per primera volta, el Síndic ha donat per bones estes explicacions i ha conclós que no hi ha cap tipus de discriminació lingüística".

Segons Valencianisme.com "l'Ordre d'1 de desembre de 1993 de la Conselleria d'Educació i Ciència assenyala en l'art. primer que el criteri general d'ús de les llengües oficials al País Valencià en la senyalització de les vies i serveis públics haurà d'atendre al predomini lingüístic establit en el títol cinqué de la LUEV. Així mateix, assenyala que en els casos en què per manament legal es requerix la senyalització en les dues llengües, es donarà prioritat a una o l'altra segons el predomini lingüístic en què s'ubique el senyal". La ciutat de València resta en un municipi de predomini lingüístic valencià, de manera que la retolació hauria d'estar, com a mínim, en la llengua del país.

Els membres de Valencianisme.com diuen sentir-se "desemparats" per la resposta del Síndic, ja que "esta és la línia que seguix darrerament la institució, per la qual cosa queda palés que el Síndic respon, en les seues actuacions, a la conjuntura política del moment".

Opina

Configuració
 • Bulet 16.457 12 104
  De mica en mica ompliu la pica oi que sí blavers? 
  Així m'agrada, esteu fent una bona feina, espero que en uns anyets hagueu fet desaparèixer totalment qualsevol paraula en valencià de caire oficial i amb una mica de sort en un segle haurà desaparegut per complet.

  No entenc com una cosa que es nota tant alhora a la gent li bufa.

  Mentre Perpinyà ha inclòs el català fa poquet... una llàstima uns territoris endavant i els altres endarrere. Els polítics fan el que volen.
  • __20571__ 3.090 9 👍 41

   Açò no té a vore en blavers, que no existeixen

   Açò és cosa de Rita i del PP, eixos grans valencians.

   I la cosa no es nota tant, jo visc a València i t'assegure que la retolació no és tota en castellà, al menys per a on jo passe. Diria inclús que predomina el valencià o que estàn al 50% però clar València és gran...tampoc sé dir res de moltes zones.

   I tranquil que el valencià no desapareixerà ni anem cap arrere. Segurament estem al moment de la història que més gent sap escriure per estes terres el que tu anomenes "valencià oficial".

    

   M'indignen comentaris tan pessimistes i barrejant temes.

    

   Coincidim en que els polítics fan el que volen i que el síndic és un poca vergonya.

  • Skaw 30.735 12 27

   Ací no hi han blavers, hi han valencians i espanyols, alguns d'ells camuflats de valencians. Els nostres 'blavers' son els vostres 'Ciutadans': Gent que vol anar de catalana-valenciana i només son espanyols

 • larsson 28.249 12 34

  Patètic.

   

  Però no diuen sovint que "amamos nuestro idioma valenciano"?

   

  Com diria Francesc Ferrer i Gironès: "Qui estima la llengua, la fa servir"

 • tindal 7.987 10 271 👍 84

  Tothom té espai i temps per allò que valora i estima.

 • Def 2.109 11 804

  "Así lo entienden todos i nos ahorramos unos eurillos". (Mode ironia off)

 • EmulatorQ Usuari sumador 56.838 14 6 👍 11.722

  Què bé que defensen el valencià...

   

  I als valencians catalanoparlants votants del PP no els molesten aquestes coses? O és que ja hem arribat a un punt en què ens ho empassem tot?

 • -marta 883 9

  genocidi cultural

   

  són uns desgraciats, uns assassins, com és que no es fa res!!...com es pot permetre un genocidi cultural d'aquestes dimensions en un estat i en una unió "democràtica", per favor!!

   

  és que al final...per molt que tu vulguis parlar la teva llengua, si baixes al carrer i no hi ha res escrit en valencià, si no pots veure la televisió en valencià, si quasi no pots dialogar amb ningú en valencià.., ..al final, potser els avis no, que tenen la nacionalitat molt a flor de pell, ..però els seus fills ja ho trobaran més normal, i els nets més i així fins que...mira no vull ni dir-ho!!

   

  això s'ha d'aturar...però com? si puguéssim agafar a tots els del pp i posar-los en una caixa de sabates durant un temps...que ens tornessim a recobrar com a poble, totalment,...i després alliberar-los...^^...tot seria una MICA més fàcil

 • Menphis 46.140 10 10 👍 2.221

  És la manera espanyola de defensar el bilinguisme.

  • Endimoniat 1.122 9

   Eixa es la trista realitat de bona part del País Valencià, i desgraciadament alguns (poquets tot cal dir-lo) s'encaboten en fer guerres estèrils pel seu conte i tirar palades de diners fent campanyes que no serveixen per a res. Bé si, per alimentar l'espanyolisme al País Valencià.

 • clubjazz 11.437 10 177

  En el meu cor no hi ha espai per estimar espanya, què li farem.

   

 • Ramon Muntaner 2.513 10 722 👍 450

   

  Moltes gràcies al Racó Català, tant en el meu nom com en el valencianisme.com, per haver publicat aquesta notícia.

   

  Salutacions,

   

  Xavier Galbis i Llorens.

 • gustau_1975 248 9
  Aquesta gent no té cabuda al País Valencià i tampoc la resta d'espanyols. Tant de bo que s'en vagen més enllà de Requena i no tornen, segurament es moririen de fam, perque els seus amos els tractarien com gossos. I encara h'hi ha valencians què els voten. Quina vergonya!
  • Endimoniat 1.122 9

   De fet, jo diria que hi ha moltissims valencians que els voten, recordem que el PP te una amplissima i còmoda majoria absoluta. Per això, no puc entendre, com les fòrmules que poden ser bones per a Catalunya, Galicia i Euskadi alguns s'encaboten en emprar-les al País Valencia, quan són realitats completament diferents.

 • Segell 4.150 9 516

  d'una senyora que diu ser molt valenciana i encara no recorde haver-li escoltat cap paraula en anys; si es que sap. En fí, la unitat valencianista en valencià baix un sol nom reviscolarà la ciutat dormida. Al igual a Alacant i farem País, germanor i estabilitat.

 • cerc 402 12

     Si no foren tant capgrossos segur que trobarien un espai.
     En quan al Síndic de Greuges, qui defensa als ciutadans de les parcialitats d'aquest?.

 • Observador 9.266 12 230 👍 15

  la pitjor excusa de la història!

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 8.967.312 missatges
 • 210.195 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums