Notícia

La Generalitat valenciana aprova el decret que iguala valencià i català en l'àmbit acadèmic

amena_31
amena_31
La setmana passada la Generalitat valenciana va publicar i per tant aprovar de forma oficial el decret que iguala els termes "valencià" i "català" en l'àmbit acadèmic. Ho va fer en un article únic, publicat (pdf) al Diari Oficial del País Valencià (DOCV), fent referència a la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià que fa ja alguns anys va fallar contra el govern valencià per haver modificat pel seu compte un article de l'Estatut de la Universitat d'Alacant.

En concret la part modificada afectava l'apartat "k" de l'article 2 de l'Estatut, en el seu títol preliminar, on s'afirma que "és un fi de la Universitat" "Potenciar el coneixement i l'ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, valencià segons l'Estatut d'Autonomia, acadèmicament català, atenent a la seua consolidació i plena normalització en tota la vida universitària". El govern valencià va eliminar l'expressió "acadèmicament català" del redactat. La Universitat d'Alacant va recórrer l'acció davant el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV), que va estimar el recurs i va decidir "declarar contrari a dret, anul·lar i deixar sense efecte el decret del Consell en allò que exclou la menció 'acadèmicament català' d'aquest Estatut".

La Generalitat va publicar el passat 15 d'abril al DOCV la modificació del decret mitjançant el qual havia manipulat l'Estatut de la Universitat d'Alacant. El 22 de maig, però, el Tribunal Superior de Justícia valencià va considerar que no n'hi havia prou, i va requerir a l'executiu valencià que publiqués l'article 2.k) al DOCV, que és el que va fer la setmana passada. En concret va ser el 6 de juny, en un decret que inclou la signatura del conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora i del president de la Generalitat, Francisco Camps. Per tant i amb la publicació del decret al DOCV, aquest entra en vigor i és plenament legal.

article_docv_estatuts_universitat_alacant_catala_valencia_94.jpeg

[Font: PDF al Diari Oficial del País Valencià (DOCV)]


Per tant l'article 2.k) de l'Estatut de la Universitat d'Alacant queda tal i com s'havia redactat originalment: "Potenciar el coneixement i l’ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, valencià segons l’Estatut d’Autonomia, acadèmicament català, atenent a la seua consolidació i plena normalització en tota la vida universitària".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.238.522 missatges
  • 219.044 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat