Notícia

Fins a 151 lleis imposen el castellà a l'etiquetatge, per només una el català

amena_31
amena_31
La legislació espanyola actual conté fins a 151 lleis que imposen el castellà en l'etiquetatge. De fet enguany mateix l'executiu espanyol ha aprovat tres d'aquestes lleis que imposa la presència obligatòria de la llengua castellana a l'etiquetatge. En canvi, només hi ha una llei que faci referència a la presència obligatòria de la llengua catalana. Aquesta és la conclusió a la que ha arribat la Plataforma per la Llengua després d'haver analitzat la legislació espanyola vigent.

Ja durant el maig d'enguany la Plataforma va denunciar la "proliferació desmesurada i constant" de legislació que obliga la presència única del castellà als productes del país. I és que el govern espanyol manté a la pràctica les mateixes polítiques lingüístiques que les de la dictadura franquista, ja que les disposicions i normatives augmenten, mentre que sempre que s'ha derogat alguna llei, a la nova s'hi ha mantingut l'exigència, o fins i tot s'ha ampliat l'abast de la presència única i obligatòria del castellà. És el cas de les tres darreres lleis (*) aprovades per l'Estat espanyol, que imposen el castellà al mercat de pernils i paletes, a la totalitat de les  instruccions i informacions de màquines distribuïdes a l'Estat, i una modificació d'aquesta mateixa llei, ampliant l'obligació a la documentació oficial per avalar productes veterinaris.

L'entitat recorda que el ministeri espanyol de Sanitat i Consum no ha iniciat "cap canvi d'orientació respecte les polítiques lingüístiques franquistes en matèria d'etiquetatge". Pel que fa al govern del Principat, la Plataforma per la Llengua recorda que "el desenvolupament de la legislació per equiparar la llengua catalana a les 151 disposicions en favor del castellà encara està pendent, tot i tenir-ne les competències. L'Estatut del Consumidor de l'any 1993 en preveu el reglament per garantir el dret de les persones consumidores de rebre la informació dels productes en català (article 26), però encara no s'ha desenvolupat. L'única obligació es dóna per als productes catalans artesanals i amb denominacions d'origen i qualitat segons la Llei de política lingüística del 1998 (article 34). Tanmateix, l'aplicació també ha estat difusa, de manera que s'ha admès la distribució de productes fora de la Llei".

(*) Reial Decret 1079/2008, de 27 del juny, Reial Decret 1644/2008, de 10 d'octubre i Reial Decret 1246/2008, del 18 de juliol.


Opina

Configuració
 • tindal 8.063 11 265 👍 136

  Només hi ha un camí, com deia aquell: co-he-rèn-ci-a=in-de-pen-dèn-ci-a

 • Puigdomènech 9.856 12 217 👍 2.865

  és una de les grans estafes de l'estat autonòmic.

  L'autonomia no hi és enlloc. Ni tan sols podem fer productes etiquetats unicament en català...

   

  Però això no arriba al gran public, arriba la imatge contrària: que es va avançant...  sí, s'avança un pas i d'esquitllentes ens en fan tornar enrere.

 • cathalà 23.021 11 56 👍 6.235

   

  I després encara surten els hipòcrites espanyolistes dient que els catalans som uns nazis en qüestions lingüístiques.

 • -marta 883 11

  els de denominació d'origen

   

  quin riure, tan de bo!, ni aquests, ni aquests

   

  cal treballar encara molt per la nostra llengua, sense el català no existeixen els PPCC, per tant menys fer volar coloms i més cuidar la nostra llengua

   

   

  ensenya la llengua

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.409 missatges
 • 219.462 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat