Notícia

La Federació Catalana de Patinatge és admesa a la Confederació Sud-americana

amena_31
amena_31
Sorpresa a l'hoquei català. La Federació Catalana de Patinatge és, des de l'11 de novembre passat, una entitat adherida a la Confederació Sud-americana de Patinatge (CSP). O sigui, pot disputar oficialment els campionats sud-americans en les quatre modalitats: hoquei patins, hoquei en línia, patinatge de velocitat i patinatge artístic, i tot i que té veu administrativa a les assemblees no hi té vot.

L'estranya i sorprenent maniobra obre no només una nova via per a la possibilitat de competir oficialment en patinatge, sinó que a més obre la porta a un eventual ingrés a la Federació Internacional de Patinatge (FIRS), ja que la Confedereació Sud-americana disposa de prop d'un 30 per cent dels delegats a les assemblees de la FIRS, i a això cal sumar-hi d'altres països favorables a l'admissió catalana, com molts dels representants africans i del Sud-est d'Àsia (i algun d'europeu, com Andorra o Alemanya).

La votació per accedir a la Confederació Sud-americana es va resoldre l'11 de novembre a Buenos Aires, on la Federació Catalana va ser admesa per aclamació. Però els passos que ha realitzat la Federació Catalàna amb Ramon Basiana al capdavant han estat des de la més absoluta discreció, i van començar amb contactes amb les federacions sud-americanes, amb les que de fet ja hi ha molt bona sintonia doncs Catalunya ajuda amb material i convenis diversos aquestes federacions. El 20 de setembre passat l'executiva de la CSP va aprovar també a Buenos Aires sotmetre l'admissió catalana a l'assemblea de l'11 de novembre, on va ser oficialment aclamada sense ni tant sols votació. De fet les mateixes federacions sud-americanes, a part del tema dels convenis, "es van mostrar encantades pel fet de poder disposar d'un país potent en hoquei als seus tornejos" va explicar Basiana al diari AVUI.

De fet la CSP no va informar en cap moment la FIRS perquè tampoc no tenia perquè fer-ho, ja que la CSP és sobirana i no té perquè donar explicacions del que fa o deixa de fer. A més a més la representació al buró central de la FIRS la té la Confederació Panamericana, no la CSP. L'únic "obstacle" amb què es va trobar la Federació Catalana va ser amb Orlando Ferreira (un dels 'responsables' de la cacicada de Fresno), president de la Federació Colombiana i de la Panamericana (i per tant membre del buró central de la FIRS), que va obligar a introduir un petit canvi en l'admissió, matisant que Catalunya s'admetia "com a federació i no com a país" a la CSP.

plataforma_pro_seleccions_catalanes_61.jpegReaccions

Tant des de la Federació Catalana de Patinatge, com des de la UFEC i des de la Plataforma pro-Seleccions les reaccions han estat obviament d'alegria, tot i que continguda. Des de la Federació Catalana Ramon Basiana afirmava que "tenim raó, podem competir i volem seguir ajudant el patinatge". Des de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC), el seu president David Moner afirmava que "cal mantenir i alimentar els contactes; només des de la feina prudent vénen els èxits" i finalment des de la Plataforma Pro-Seleccions Esportives Xavier Vinyals afirmava que és una gran notícia, i el que cal fer ara és seguir treballant, i seguir fent-ho amb discrecció".


Precedents: el cas de l'hoquei català

El març de 2004 la Federació Catalana de Patinatgeva ser oficialment reconeguda al sí de la Federació Internacional de Patinatge (FIRS) pel seu comité executiu del qual reunit a Miami (Estats Units) en sessió ordinària, amb el vot favorable dels 12 països que l'integraven.

Posteriorment al novembre del mateix any i gràcies a les pressions de les autoritats polítiques i esportives espanyoles la decisió va ser revocada de manera totalment escandalosa pel comitè central a Fresno (EUA) en una decisió contrària als estatuts de la pròpia FIRS. L'endemà l'assemblea de la pròpia FIRS va ser un caos absolut, amb els representants de les delegacions espanyola i italiana tractant d'impedir que la Federació Catalana usés el seu dret de paraula -que s'havia guanyat legalment, doncs només l'assemblea pot revocar un acord del comitè executiu- fins i tot per la força. La votació final, plena d'irregularitats i amb les federacions sudamericanes i europees pressionades per la delegació espanyola -això sortiria a la llum després- i amb un complot anticatalà ideat pel president de la Federació Italiana, Sabatino Aracu, va ser contrària als interessos catalans per 118 a 8.

Totes aquestes irregularitats van portar la delegació catalana a recórrer al TAS de la mà de l'advocat belga Dupont, que al cap de mig any va donar la raó a la Federació Catalana i va obligar a la FIRS a repetir l'assemblea de Fresno amb els estatuts que aleshores hi havia vigents -ja que mentrestant la FIRS comandada per l'italià Aracu havia canviat els estatuts per prohibir, com la FIFA, l'entrada a altres nacions sense estat, tot i que al sí de la seua federació hi ha nacions sense estat com ara Escòcia, Anglaterra, Macau o Taipei-. L'assemblea es va repetir a Roma, on també s'hi van repetir les pressions hispanoitalianes cap a diverses delegacions per a que votessin contràriament als interessos catalans. L'assemblea va acabar amb una nova derrota de la delegació catalana, aquest cop per 43 a 125.El Tribunal Arbitral de l'Esport - TAS

El TAS-CAS (Tribunal Arbitral du Sport - Court of Arbitration for Sport) de Lausanne és un òrgan independent que es basa en les lleis Suïsses per a resoldre conflictes esportius. La gran majoria de federacions internacionals n'accepten la seva jurisdicció i es sotmeten als seus dictàmens, ja que són coneixedores de les nefastes conseqüències que acostumen a portar per a l'esport el fet de recòrrer les decisions als tribunals ordinaris.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.922 missatges
  • 219.480 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat