Notícia

Els diputats del Bloc i EiP destitueixen Glòria Marcos com a síndica de Compromís

amena_31
amena_31
Quatre dels set diputats de la coalició Compromís pel País Valencià (els dos del Bloc -Enric Morera i Josep Pañella- i les dues del corrent crític d'EUPV Esquerra i País -Mònica Oltra i Mireia Mollà-) han ratificat avui en una votació al grup parlamentari de Compromís l'escrit presentat a la Mesa de les Corts el 16 de juliol d'enguany en el que es forçava la destitució de Glòria Marcos com a portaveu del grup, i nombraven enlloc seu Mònica Oltra.

La majoria del grup Compromís pel País Valencià s'ha imposat doncs en la votació en què els components del nucli dur d'EUPV -la mateixa Marcos, Lluís Torró i Marina Albiol- s'hi van abstenir per considerar que l'intent de canviar la síndica del grup és "il·legítim" i "afecta greument els drets dels diputats del grup parlamentari". Per aquest motiu els 3 representants d'EUPV han anunciat la intenció d'emprendre "totes les actuacions previstes per la llei en defensa dels seus drets i del restabliment de la literalitat i la voluntat implícita en els acords polítics del Compromís".

A la mateixa reunió dels diputats de Compromís s'ha elegit també Pañella com a secretari del grup, i s'ha decidit l'elaboració d0un document que regularà el funcionament intern del grup. El text de l'acord de tot plegat ha de ser tramitat ara per la Mesa de les Corts Valencianes, i també inclou Rafa Xambó com a conseller del Compromís a RTVV -i per tant s'oposa al representant del Compromís elegit inicialment per la cambra, Amadeu Sanchís-. El secretari general del Bloc i diputat del Compromís, Enric Morera, ha afirmat que la intenció "no era l'expulsió de Marcos" i de fet "si s'hagués acceptat l'escrit i el diàleg, avui seguiria essent la síndica del grup", ja que "l'únic" que volia la majoria del grup és que "es reconegués la voluntat del grup parlamentari".

Ara, segons Morera, es cercaran "nous consensos, defensa dels principis i el programa del Compromís" així com "defensar l'autonomia del grup parlamentari", que "no ha de ser un apèndix de la voluntat d'EU". Per Morera és evident que no es pot tolerar que una portaveu del grup impedeixi "la voluntat de la majoria del grup" com va passar en l'elecció del candidat del Compromís a conseller de RTVV. Morera també considera que l'anterior portaveu, Glòria Marcos, i els seus dos diputats fidels van assistir a la reunió del grup sense voluntat de consens "i amb postures predeterminades", on es va negar a "reconèixer" que el document presentat per Marcos i que elegia Sanchis com a membre del consell de RTVV era "il·legal" perquè "no recollia la voluntat de la majoria del grup".

Morera considera imprescindible cercar "noves bases" perquè "resulta impossible construir una alternativa amb les posicions arcaiques liderades per PCPV i Marcos". El secretari general del Bloc va deplorar que, a més a més, aquestes persones hagin cercat el suport de la dreta.

La nova portaveu del grup -en cas de prosperar el document a la Mesa-, Mònica Oltra, ha recordat el seu absolut suport al Compromís, subratllant que aquesta coalició "no és una segona marca d'EUPV, sinó que ha d'anar més enllà". "Perquè funcioni necessita diàleg permanent". Per Oltra, l'èxit del grup s'ha de basar en la identitat pròpia i en "no repetir les dinàmiques internes d'EUPV i el PCPV".

Oltra també ha negat haver rebut cap comunicació oficial de l'ultimàtum de 72 hores d'EUPV cap a ella i Mireia Mollà -membres d'EiP- convidant-les a rectificar les mesures contra Glòria Marcos o bé a presentar la seua dimissió. Mònica Oltra ha afirmat que "les mesures disciplinàries no són la mesura ideal per establir un bon clima", i ha dit que "passi el que passi" no afectarà el seu compromís amb les persones, que va "més enllà" dels partits.

Opina

Configuració
 • Mahoulet 37 11

  Compensa la imatge que han donat tots? Era inevitable arribar fins aquest extrem?
  Quina vergonya! La culpa és de TOTS PLEGATS.
  • alaCAnT 5 11
   Glòria Marcos ha fet el llit per a que es gite un altre.
  • Centsan 688 12
   Penós, de veritat. Com si no hi hagués res més en què ocpuar-se. Pocs i mal avinguts.

   I més si s'observa el que està passant amb perspectiva històrica. És a dir que com aquell que diu l'anticatalanisme (llegiu antivalencianisme si us prova més) està assolint els seus darrers objectius polítics al País Valencià i mentrestant a l'altra banda s'està produint aquest espectacle de la descomposició.

   No sé què pensar. Fins que no es produisca un altre canvi d'època, no hi ha res a apel·lar. Espero que encara siguem a temps.
 • __2685__ 7.557 15
  Si és que no aprenem: no hi ha res més semblant a un espanyol de dretes que un espanyol d'esquerres, i EU per molt País Valencià que diga son espanyolistes d'esquerres, llevat la corrent d'EiP.
 • Tonet 111 13
  ?? No entenc, cap comunista serà mai nacionalista, es ilogic.

  Puff la resta esta mal.
 • xemapv 3.886 14 533
  --> Extret del Blog d'Enric Morera:

  dilluns, 23 juliol de 2007

  No ha estat possible. No hi ha hagut acord. Les posicions s'han extremat massa i era molt difícil trobar un clima propici que ens permetera unaaltra solució. Ja sabeu la noticia. Ara toca mirar cap al futur. Pel que fa al Grup hem de trobar la forma de treballar tots plegats, amb les diferències evidents de projectes i visions polítiques, i sense fer sang. El BLOC continuarà acomplint els acords. Nosaltres hem reaccionat quan no s'ha deixat que el Grup es pronunciara. Quan s'ha impedit que el Grup configurara la seua voluntat. Hem defensat la idea d'un Compromís coherent, amb els seus valors i el seus principis. No podíem fer el mateix que el PP. Ara toca mirar cap avant i continuar treballant per construir l'alternativa valencianista, progressista, ecologista i d'esquerres que el nostre poble està demanant. Sobre bases sòlides, lluny de les tuteles ofegadores de ningú. En una societat oberta el paternalisme dels il·luminats només ens condueix a fer que el PP s'eternitze. Pot ser per això el PP via la Mesa de les Corts ha avalat algunes posicions? Ja els va bé, ho hem vist a la campanya municipal i autonòmica, que l'alternativa siga antediluviana,incomprensible, arcaica... així guanyaran sempre i de carreró. Nosaltres els fem por. Parlarem.

 • sardanista 2.864 14 665 👍 2

  Si és que ja ho diuen:
   
  Anaven tres valencians per dos carrers de València i no foren capaços de trobar-se.
 • llevantdemallorca 18.753 13 85 👍 4.353
  Good bye, Compromís, good bye!
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.925 missatges
 • 219.480 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat