Notícia

La CUP, en contra de la bandera espanyola i a favor de l'estelada als ajuntaments catalans

amena_31
amena_31
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va presentar, el 26 d'agost, al registre de l'Ajuntament de Lleida, una moció en que es sol·licita que en motiu del centenari del naixement de la senyera estelada, la Paeria s'adhereixi als actes de conmemoració organitzats per la 'Comissió Centenari de la senyera estelada' que difon aquesta efemèride mitjançant actes commemoratius i pedagògics, fent onejar des del balcó del consistori la bandera estelada en la data de l'11 de setembre, i adherint-se així a una iniciativa a la que ja s'han afegit una vintena d'ajuntaments.

Així mateix, la moció inclou també la petició de posar a debat en la comissió del nomenclàtor de la ciutat, la proposta de la Candidatura d'Unitat Popular de nomenar un carrer o plaça dedicat al sr. Vicenç Albert Ballester, creador de la bandera, en l'any que es compleix el centenari de la seva creació.

Campanya a Manresa

En la mateixa línia que en el cas de Lleida, l'esquerra independentista manresana, formada per l'AJM, Maulets, SEPC i CUP, està duent a terme una campanya contra la presència de la bandera espanyola a l'ajuntament durant la Festa major. Des de la CUP, es vol recordar l'esperpèntic espectacle que es va viure durant l'últim ple municipal, quan l'alcalde va vetar una proposta de la formació rupturista per treure la bandera.

La CUP ha fet públic un manifest de protesta, i encoratja els participants de la Festa major a signar-lo i a fer evident als grups municipals el seu malestar per la presència del símbol espanyolista. El manifest es pot trobar a la pàgina web de la CUP Manresa.

'S'acosta la Festa Major, i els manresans estem frisosos per gaudir la setmana més festiva de l'any. Durant el cap de setmana de la festa grossa, tot si val i tot s'accepta, i ens oblidem durant uns dies dels problemes i les frustracions de la vida diària. El correfoc, els gegants, la moscada infantil, els castells,l'Alternativa, el correaigua, la tronada, els balls, les sardanes, el castell de focs, el cercavila. N'hi ha per a tothom, xics i grans,noctàmbuls i familiars.

La Festa ens uneix, ens referma en la nostra manresanitat. Veiem gent que durant la resta de l'any no tornem a trobar, ens retrobem amb les nostres arrels i gaudim de la ciutat com poques vegades. Tots junts,pels carrers i places, però sobretot a la Plaça Major. Allí es concentra la festa, allí ballen els gegants i dansa l'esbart, a la plaça pugen els castells (dissabte),esclata el correfoc, peta la tronada, allí va néixer la Tremenda. La plaça gran és el nucli i l'origen de la Festa Major.

La plaça reformada, sense grua, oberta i presidida per l'Ajuntament, la casa de tots els manresans. I dalt l'ajuntament, presidint la festa, la Bandera Espanyola. La bandera de l'Estat que ens ocupa, la que ens recorda que no som lliures. El símbol d'Espanya i de la monarquia, la mostra més palpable de com se'ns impedeix decidir lliurement el nostre futur. I nosaltres ja n'estem farts; no volem que la bandera ens espatlli la festa. No volem que, mentre alcem el cap per contemplar els gegants,topem amb aquest símbol espanyolista que ens agredeix la vista. No volem que mentre es boc salta pel balcó, la rojigualda ens espatlli la màgia del moment. En la festa de tots els manresans no hi ha d'haver lloc per a imposicions, i per això manifestem el nostre total desacord amb la presència de la bandera del regne d'Espanya al terrat de l'ajuntament de Manresa durant la Festa Major, i demanem al consistori que faci el possible per evitar-nos el tràngol d'haver de gaudir la Festa sota la seva constant, molesta i indignant presència.

Situ també n'estàs fart, signa aquest manifest. No et resignis a ballar amb la bandera espanyola sobre el teu cap; ves a aquesta pàgina, menú 'adherir-te al manifest') i dóna la teva signatura contra la bandera espanyola'.

Opina

Configuració
 • larsson 28.249 14 35 👍 4

  Tant de bo es presentin a les properes eleccions catalanes.

 • Estatpropi Usuari sumador 163.875 11 1 👍 26.893

  Visca la CUP!!!

 • __22178__ 605 10

  I que collons espera l'ajuntament de Barcelona per adherir-se a la campanya?????

 • la lluita és el camí! 689 10

  Ni de conya s'aprove, el PSOE de Lleida és lo més sectari i españolista que hi ha.

 • Front Patriòtic 4.456 10 479

  Suposo que per un cop estaran a favor de l'estelada blava als balcons...que és l'estelada original.

 • tiruril·lo 20 10

   

   

  Encara puc recordar com, mort el dictador, la senyera de les quatre barres presidia les festes d’una gran majoria dels pobles de Mallorca. Per a la mateixa època, a les seves manifestacions reivindicatives, els partits polítics democràtics i organitzacions sindicals i socials mostraven la mateixa senyera. El poble l’havia recuperada després de molts anys de proscripció.  La bandera de la CAIB (Comunitat Autònoma de les Illes Balears) va ser creada i dissenyada per qui no creien ni amb una autonomia ni amb una senyera d’identitat per a les nostres Illes. Més clar aigua: un franja blava tatxa en diagonal l’escut del Rei en Jaume. Així que a poc a poc i més aviat després, la nostra senyera ha esdevingut altra vegada gairebé proscrita i al seu lloc s’hi ha instal·lat, ja sense complexos, l’espanyola bicolor, acompanyada si cal de la mallorquina i la de la CAIB, la que sembla, vista d’enfora, la bandera americana. Tot plegat una mostra més del frau anomenat “transició espanyola a la democràcia”.

   

  Així com la vindicació de la nostra llengua, com a senya d’identitat, ha estat motiu d’unió i mobilització permanent, no ha estat així amb la defensa de la nostra senyera. Un exemple recent, segons conec per la premsa, és la col·locació de la bandera espanyola al castell d’Alaró com senyal de vindicació pública. No cal dir que aquest indret va ser defensat al segle XIII, segons creença popular, per en Cabrit i en Bassa, fidels al rei en Jaume II i per tant a la seva senyera, la de les quatres barres. L’espanyola va ser creada molt anys més tard, allà pel 1785 i imposada a les nostres terres des d’aleshores.

   

  Els partits nacionals espanyols, PP i PSOE, han deixat fins fa poc a l’Estat i a la seva Constitució i Lleis, l’aplicació obligatòria d’aquesta imposició. Ara però la volen convertir en popular introduint-la “aconseguint l'efecte sense que es noti l’esforç”. De suports no en van mancats, vet aquí la copa d’Europa de futbol, les olimpíades o els “manifiestos”.

   

  A la Catalunya Nord, antic Regne de Mallorca i avui França, la senyera ha perdut gairebé la seva identitat per convertir-se en un símbol turístic i pintoresc. Però al manco encara la mantenen tal com era.  I en tot això, quina és la responsabilitat dels anomenats partits nacionalistes o sobiranistes i societat civil nostra en la pèrdua dels nostres símbols, de la nostra identitat?

   

  Joan Vicenç Lillo i Colomar

  Alaró

 • bandejat 683 11 👍 158

  Una pregunta d'un ignorant de les festes manresanes, però en què consisteix això de que el boc salti pel balcó?

   

  Referent al text de les CUP com sempre genial. Salut i força a les CUP!

 • andiot 575 14

  Stop listos de Barna

   

  de quin partit son la majoria d'ajuntament que penjaran l'estelada?

 • Daniel1714 2.168 14 800

  Sabeu algú de vosaltres si la CUP a Capellades (Anoia),al govern en coalició amb ciu faràn o han fet alguna acció per tal de que la estelada sigui a l'ajuntament?

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.239.178 missatges
 • 219.062 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat