Publicitat

Notícia

El Consell General nordcatalà reconeix la llengua catalana com a 'llengua del país'

catalunya_nord_14
catalunya_nord_14
El Consell General dels Pirineus Orientals de l'Estat francès ha reconegut el català com a llengua nordcatalana de forma oficial. Ho ha fet mitjançant una Carta que es va aprovar el passat 10 de desembre, tot i que no ha trascendit a l'opinió pública fins que no ha sortit publicat al butlletí d'aquest òrgan. La Carta reconeix que la llengua catalana és una de les llengües d'aquest departament de l'Estat francès i reconeix l'Institut d'Estudis Catalans com a màxima autoritat lingüística d'aquesta llengua. Tot i que el Consell General no disposa d'excessives competències -tot just en retolació de carreteres, escoles i afers socials-, les entitats nordcatalanes han remarcat el fet que un organisme l'Estat francès hagi reconegut per primera vegada i de forma oficial la llengua catalana. El director de la Bressola, Joan Pere Le Bihan, ha anat més enllà i considera que aquesta Carta pot salvar el català a la Catalunya del Nord, sobretot pel que fa a la retolació a les carreteres. La Carta compromet al Consell a fer actuacions en favor de la supervivència de la llengua, a obrir línies d'ensenyament bilingüe català-francès, a impulsar la llengua en tots els àmbits i a cercar acords amb altres administracions franceses per a la seva promoció.

El Consell General dels Pirineus Orientals de l'Estat francès ha reconegut el català com a llengua nordcatalana de forma oficial. Ho ha fet mitjançant una Carta que es va aprovar el passat 10 de desembre, tot i que no ha trascendit a l'opinió pública fins que no ha sortit publicat al butlletí d'aquest òrgan. La Carta reconeix que la llengua catalana és una de les llengües d'aquest departament de l'Estat francès i reconeix l'Institut d'Estudis Catalans com a màxima autoritat lingüística d'aquesta llengua.

Tot i que el Consell General no disposa d'excessives competències -tot just en retolació de carreteres, escoles i afers socials-, les entitats nordcatalanes han remarcat el fet que un organisme l'Estat francès hagi reconegut per primera vegada i de forma oficial la llengua catalana. El director de la Bressola, Joan Pere Le Bihan, ha anat més enllà i considera que aquesta Carta pot salvar el català a la Catalunya del Nord, sobretot pel que fa a la retolació a les carreteres. La Carta compromet al Consell a fer actuacions en favor de la supervivència de la llengua, a obrir línies d'ensenyament bilingüe català-francès, a impulsar la llengua en tots els àmbits i a cercar acords amb altres administracions franceses per a la seva promoció.

El portal Vilaweb parla també de les declaracions del vicepresident del Consell General, Marcel Mateu, que afirma que aquesta Carta no contradiu l'article 2 de la constitució francesa -que afirma que el francès és l'única llengua de la república-, i que "no va contra la unitat de França ni contra el francès", ja que té la seva base en la Declaració Universal dels Drets Humans i en la Carta Europea de les Llengües dites Regionals o Minoritàries, una carta que per cert l'Estat francès s'ha negat en repetides ocasions a ratificar.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.205.724 missatges
  • 217.893 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat