Notícia

Les autoritats valencianes ignoren el veto dels Thous i usaran la lletra de l'himne

amena_31
amena_31
L'alcaldessa de València, Rita Barberá (PP), ha afirmat que els actes del centenari de l'Exposició de 1909 on es va estrenar l'actual himne oficial del País Valencià es faran "tal i com estaven previstos", malgrat que la família Thous, propietària legal de la lletra, n'ha vetat el seu ús per considerar que s'hi margina el valencià. Les invitacions i el programa oficial dels actes programats tant per l'Ajuntament de València com per la Generalitat valenciana, s'han editat només en castellà. Poc després que trascendís el veto dels Thous a l'ús de l'himne, Barberá va ordenar als serveis jurídics de l'Ajuntament l'elaboració d'un informe per avaluar la normativa actual de la SGAE pel que fa als drets d'autor i de la propietat intel·lectual.

Segons les conclusions de l'informe "als actes oficials i de franc no prevalen els drets d'autor", tal i com va afirmar l'alcaldessa. Tot amb tot, l'afer no és tant senzill, ja que si els intèrprets de l'himne cobren, deixa de ser considerat "de franc". La interpretació de l'himne en castellà, amb la lletra de Maximilià Thous i música de Josep Serrano, està prevista per avui divendres. Els descendents de Thous ja han avisat a l'alcaldessa que en cas que ignorin la seva prohibició emprendran "les accions legals pertinents" contra l'Ajuntament per fer valer els seus drets.

Durant la setmana els Thous havien mostrat en una carta la seva predisposició a retirar el veto a la interpretació de l'himne valencià si les institucions, especialment l'Ajuntament de València, rectificaven la seva actitud i reparaven "l'exclusió del valencià" dels actes. A la nova carta remesa a Rita Barberá, els Thous declaren la seva sorpresa perquè "incomprensiblement, lluny d'acceptar la mà estesa que els oferiem, l'Ajuntament ha optat per reafirmar-se en la seva postura, no només poc respectuosa amb un dels pilars de la nostra cultura, com és la nostra llengua, sinó a més a més contrària a la normativa que regula l'ús del valencià" aprovada pel mateix PP i pel consistori de València l'any 2005. Per tant reiteren "la negativa a donar la corresponent autorització pels actes programats amb motiu del centenari de l'exposició, per a que s'empri l'obra 'Himne a València' (...), en virtut dels drets que la llei ens atorga". La carta també s'ha enviat al president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.483 missatges
  • 219.463 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat