Notícia

Barretinaires del món, unim-nos!

amena_31
amena_31
Imatge Quina vida més trista la de la barretina. Si fa només 100 anys (quatre dies per a un capell bimilenàri), el seu ús era d’allò més corrent i popular a casa nostra, avui només te la pots posar -sense que et titllin de flipat de la vida- en comptades ocasions molt folcklòriques i pintoresques totes elles: a la manifestació de l’11 de setembre, a can Barça i als tradicionals pastorets.

Només falta que els pocs perssonatges que l’utilitzen publicament, com el bo d’en Jimmy Jump, li donguin un toc nostàlgic i pastoril perquè mai més abandoni el forat negre de l’oblit on ha caigut. I no serà per artilugis tapa-caps de tota mena que tomben pels carrer de les nostres ciutats. Però barretines, cap ni una.

Ara fa un més, vaig fer una visita llampec de cap de setmana a la cosmopolita Àmsterdam. Una ocasió fantàstica per posar a prova la meva barretina de llana davant el fred, els prejudicis pròpis i els extranys. La gent del lloc, com era d’esperar, no hi van parar la mínima atenció. Els hi deuria semblar una prenda més de les que hi ha per guardar-se del fred, i comparat amb els invents que tomben, no deixa de ser una prenda discreta i fins hi tot elegant.

El que sí que vaig poder comprobar, és que a més de ser una manera segura per detectar catalans a l’estranger, és que els pròpis catalans sóm els que hi tenim el perjudici més gran. Era impossible evitar el comentari sarcàstic i les rialles per sota el nas dels meus compatriotes. Els mateixos que visiten el món i entonen com un sol home/dona el “que macu” davant de qualsevol manifestació cultural aliena.

No reivindico una Catalunya romàntica. El que reivindico és una mica d’imaginació. Com deia Gaudí, ser originals és reinterpretar els orígens. Perquè no barretines de tots els colors, estempats i textures per a tot tipus de looks?

Re-Inventar-se o mort: Guanyarem!!!

Opina

Configuració
 • jaques 42 13
  D'acord però promocionem la berretina, que és llarga fins a l'espatlla, tal i com era de debò i com encara es manté a Sardenya, Nàpols i Sicília, tots ells antics territoris de la Corona d'Aragó. Resulta irònic que ells l'hagin mantinguda i que nosaltres, els seus difussors la confonguem amb la gorra frígia la barretina que promocionen algunes entitats i que alguna gent duu al barça és curta i tan ridícula com la gorra frígia i no te res a veure amb l'autèntica. Per exemple: a les botigues (a les poques on es pot buscar) es troba la gorra frígia ai la barretina. Si en vols una te las de fer tu mateix. Què tal crear uana ssociació per a procionar la barretina de debò? CAMPANYA PER LA BARETINA AUTÈNTICA!
  • Cautela 205 13

   De barretines n'hi ha de molts tipus i també de moltes formes i colors. Les més usuals al Principat i Andorra són la vermella i la morada (gorra musca). Segons el lloc i la llargària de la gorra, es posava d'una manera o d'un altra. Per exemple, hi ha la barretina posada a la gosolana, que seria enrollada cap al davant, el seu nom ve donat, perquè la gent del poble de Gòsol així se la posaven.
   A la meva regió, Andorra i l'Urgellet , de petit, encara vaig veure algun vell pastor de muntanya que en duia; també en porta el mossèn de la Vall de la Vansa i de Gòsol. És una gorra molt pràctica, sobretot a l'hivern. La darrera generació que la va dur amb regularitat va ser la de la gent que nasqué a mitjans del XIX.
    
   Actualment a la Seu d'Urgell se la posen molts homes el dia de Pasqua, per cantar caramelles. També la utilitzen els balladors del Ball Cerdà de la Seu, els casats, per diferenciar-se dels fadrins, duen la gorra musca.
    
   Una altra curiositat. Les dones de muntanya, al segle XIX duien una capa de llana anomenada caputxo, vaja una caputxeta.
    
   Cautela
 • CAT.N.AZ 10.811 14 191 👍 105

  Jo la porto posada "cada dia", sobre tot a l'hivern, i amb molt d'orgull!!!!
   
 • joa 717 13

  Alerta! No deixem que un sentiment barretinat ens llevi el seny. La barretina no deu ser segurament ni catalana perque hi ha alguns llocs d'Italia o França on es possible que hi fos tradicional.

  D'altra banda avui mateix he vist una desfilada militar espanyola per la tv i he vist que desfilaven uns soldats amb barretina vermella!

  Es la 1a volta que veig tal cosa i per tant pot ser un intent més de fer una mena de revival d'uniformes del passat que tan acostumen a fer les monarquies necessitades de suport. Però els soldats i els uniformes semblaven realment antics i usats per l'exercit, potser en alguna campanya del Marroc (recordeu un quadre de Prim a cavall?).

  En resum que la barretina no es el que importa perque igual que a Escocia un pot veure tropes amb la faldilla tradicional escocesa (ULL: uniforme que realment fa servir l'exercit britanic! aquesta és la diferencia) i continuen sent tropes sota ordres britaniques aquí pot ser que aviat ens encolomin tropes espayoles amb la difressa canviant que toqui (amb boina vasca ahir, avui amb barretina que toca anar a Terrassa o amb gaites si demà anem a fer una desfilada a Lugo!).
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.010.562 missatges
 • 211.537 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums