Publicitat

Notícia

La policia reté a un jove a Xàtiva per parlar valencià

amena_31
amena_31
Imatge Tal i com explica DiariParlem, un jove de 16 anys, ha estat detingut a Xàtiva i portat a comisaria per no portar el DNI i adreçar-se als agents en valencià.

Segons informa hui el Levante la policia demanà la documentació al jove en les proximitats del centre educatiu on estudia, l'IES Josep de Ribera, com aquest no portava el DNI va explicar-li-ho als agents en valencià; aquests, segons testimoni del jove, el comminaren a "hablar en cristiano" i, malgrat que el director del centre identificà el xic, aquest va ser registrat i conduït a comissaria, sense permetre que una professora del centre, que també avalava la identitat del xaval, els hi acompanyès.

El pare, el conegut artista faller Paco Roca, va presentar-se en comissaria immediatament i també, segons el seu testimoni, se'l va demanar que no parlés en valencià. A continuació el jove va ser posat en llibertat.

El comissari justifica l'actitud dels policies en que no comprenen el català. Malgrat tot, la família ha presentat denúncia per pressumpta detenció il·legal i per privació de drets al ser-li negada la possibilitat de parlar una llengua oficial.

Nota:
- EU, BLOC, ERPV i ONV han mostrat el seu recolzament al jove tot demanant explicacions als responsables policials.
- El portaveu del Consell, ha responsabilitzat de l'afer al Subdelegat de Govern, el socialista Antoni Bernabé.

Opina

Configuració
 • Ambassador 48 15
  Com sempre, els que reben són sempre els mateixos. I als policies que no entenen el català, encara els condecoraran per salvar la pàtria!

  Expedient els haurien d'obrir, o expulsar-los del cos.
 • Boikot 4.790 16 444
  Parla català! Que no t'esborren!
 • Boikot 4.790 16 444

  És delicte [ Toni Cucarella ]

  Respecte a l'antidemocràtica actuació de la Policia Nacional amb un jove xativí a qui s'emportaren a comissaria per respondre en valencià, voldria fer pública la meua solidaritat i el meu suport amb la víctima dels fets i amb la seua família.

  [ Toni Cucarella ]

  Dissortadament, aquestes actuacions abusives i antidemocràtiques comencen a sovintejar de forma sospitosa, i podríem pensar que no són fruit d'una decisió particular sinó d'una estratègia intimidatòria premeditada. I si no és així, l'agent que haguera actuat de manera negligent hauria de ser expedientat per conculcar els drets democràtics d'un ciutadà i d'actuar de forma contrària a la llei.

  Els valencianoparlants tenim uns drets recollits en la legalitat vigent que ens permeten expressar-nos en la nostra llengua sempre i qualsevol circumstància al nostre país, i forma part del dret internacional que ningú no pot ser discriminat per motius lingüístics. Que la Policia Nacional desconega la legalitat vigent que empara els valencians i les valencianes a usar la nostra llengua en qualsevol
  circumstància és un fet tan greu que caldria que algun responsable d'alt nivell, com ara el Delegat de Govern Antoni Bernabé, donara les necessàries explicacions d'aquesta conducta improcedent i prenguera les mesures correctives necessàries. No volem pensar que podem tornar als temps del feixisme criminal de l'"hábleme en cristiano". Tenim els nostres drets i la policia, si és una policia democràtica, ha de respectar-los.

  No és propi d'una societat de dret que qui té l'obligació de conèixer i fer complir la llei la vulnere i actue gens democràticament. En qualsevol cas, si a la ciutadania en general el desconeixement de la llei de no l'eximeix del seu compliment, si és la policia qui mostra aquesta greu ignoràcia com a mínim haurà de demanar disculpes, prendre les mesures correctives necessàries i, si calguera, posar en marxa els expedients disciplinaris adequats.

  Com a valencià, exigesc una disculpa pública per part de la Policia Nacional per haver-nos humiliat i menyspreat.

 • cat 1714 1.491 14 993
  Parlar Catala o Valencia?
  • ReiDelMam 7.605 13 283
   Hi ha alguna diferència ?

   A mi no em fa res que se n'hi digui valencià, com no em fa res que se n'hi digui tortosí, lleidetà ... :)
  • Jovi81 306 14
   Qué té de roïn que al país valencià li diguem valencià al català?Havem dos tipus de persones: Aquells que al referirnos al valencià i sabem que és català. I aquells que és refereixen a valencià com a llengua diferenciada.
      Tot depèn de com es mire, per exemple podriem dir que a catalunya es parla valencià del nord. No sé perquè hi ha gent que no ho entèn.
   • Flix 846 16 👍 18
    normalment és un tema que ací al racó ni es comenta...
    però bé,que ho explicarem les voltes que faci falta
    català=valencià
    valencià=català
    i si són diferents... ón és el límit que els diferencia?????
    • Miranda_ 26 13

     Un esdeveniment realment esgarrifós. Aquest jove té la simpatia de tots els nois i noies dels Països Catalans.
      
     Aquests dos policies que suposadament van dir "habla cristiano" haurien de ser acomiadats d'immediat i no se'ls hi hauria de permetre treballar a cap entitat governamental.
      
     Aquest fet és motiu de protesta i tothom hauria d'estar molt empipat.
   • nyas 234 14
    alguna gent encara al País Valencià, a la nostra llengua, li diem català. i no ens fa cap vergonya. i tu pots dir-li com vulgues que jo no m'ofenc
    • Jovi81 306 14
     La meua intenció no era ofendre a ningú. Jo tinc ben clara la unitat de la llengua, ja m'agradaria que tot el món al país valencià pensara com jo. El que m'ha ofès ha sigut el company d'abans que posava:"valencià o català?", donant la sensació que són llengues distintes o bé que la denominació valencià és erronea.
 • revoltadigital 15.776 16 116 👍 53

  Als companys/es del Diari Parlem se´ls ha oblidat posar que el noi en qüestió era militant de la CEPC, no entenc el perquè...
 • Tornaviat 13 13

  [Tio Canya, tio Canya, no tens les claus de ta casa...]
   
  El País Valencià és un vedat particular del PP (Oh, quin descobriment que acabe de fer!!!).
  Aquests nacionalistes espanyols radicals volen a mig i llarg termini carregar-se el català que es parla a aquesta part dels PPCC,  per sempre i més...
  Hom sap que l'acultaració és un fet ben evident (i ja, pot ser, irreversible) a València capital.
  Ara que el malaït bilingüisme oficial està ben arrelat a la nostra societat, ens volen vendre la moto de la castellanització progresiva.
  S'ha de partir d'aquesta base. Estic totalment d'acord que la moguda en forma part d'una campanya premeditada, per tal de fer tombar l'ús del català a les nostres terres :
  em topa molt que un castellanoparlant no siga capaç d'entendre quatre paraules pronunciades en una llengua romànica com pot ser la seua castellana (per molt que haja nascut a la Mota del Cuervo, per posar-ne un cas).
  Quantes vegades hem pogut escoltar allò que en diuen els espanyolets que cerquen feina al nostre país : "¡pero si el valenciano se entiende muy bien!"
  En una democràcia de veritat (que no pas la neofeixista o neoliberal que tenim ara), el poble deuria estar en el seu
  dret de poder fer dimitir els responsables d'un ultratge civil com ara el que acabem de llegir (mitjaçant recollides
  de signatures, etc, tipus Suïssa, per example).
  Per acabar de dir la meua,  em sobta que encara a certs funcionaris públics (i amb més raó, a persones
  que han de treballar diariament de cara a la gent) no s'els hi obligue a ser capaços de poder
  fer servir, tot i que siga minimament, la llengua pròpia del territori en el qual fan la seua feina. I si no és així, qué cony fan als PPCC?
 • Força_Llevant 20 13
  Compant Tornaviat, aqui tens el meu aplaudiment
 • Indovinello 105 13

  És vergonyós   que es donin fets com aquest. Cada vegada és més habitual que es violin els drets de les minories. Cal fer quelcom per què no torni a passar.

   

  La meva opinió és que es violen els drets de les minories per:

   

  Són minories. Em sembla que l’anticatalanisme té suport per part d’un ampli sector de la societat valenciana.

  El poder esta en mans de governants que justifiquen aquest ordre de coses.

  Els mitjans de comunicació van de bracet amb el poder.

  Falta d’esperit crític per part dels ciutadans. No oblidem que són els que voten i, en els que finalment recau la responsabilitat del que passa.

   

  Com és possible superar aquesta situació?. Arribar a un punt en el que siguin respectats tots els drets dels ciutadans?

   

  Penso que cal reforçar l’esperit crític dels ciutadans i canviar les estructures de poder des de la base i mercès al dret a vot.

   

  Com és possible reforçar l’esperit crític?

   

  En base a la reflexió individual, l’associacionisme, els mitjans de comunicació independents i crítics i reforçant les formacions polítiques que reivindiquen el moviment social com a base de l’acció política. En el cas particular dels PPCC el reforçament dels vincles entre els diferents grups socials dels diferents territoris es una forma particularment fructífera.

   

  Aquesta és la meva opinió. No he volgut quedar-me en la pura queixa, per què així no superarem mai els fets que denunciem.

 • Segador_1714 7.514 14 286 👍 26

  Davant la detenció, el passat 18 d'abril, d'un jove per parlar en valencià, Alerta Solidària, organització antirrepressiva de l'esquerra independentista, Maulets, el jovent independentista i revolucionari, la CEPC, Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans i Endavant(OSAN), Organització Socialista d'Alliberament Nacional MANIFESTEM:

  - Tot el nostre rebuig al paper de forces d'ocupació que duen a terme el cossos de seguretat espanyols als Països Catalans, perseguint, criminalitzant i, fins i tot, impedint totes les nostres manifestacions com a poble diferenciat, entre altres, el dret a utilitzar la nostra llengua.

  - Que sota l'excusa que no l'entenen (per entendre paraules com Xàtiva no cal saber molt de valencià), intenten impedir, fins al punt, com en aquest cas, de comportar la detenció d'aquest jove, la utilització normal de la llengua catalana a casa nostra. És inacceptable que intenten justificar aquest fet dient que necessitaven un traductor, quan diverses persones varen confirmar la identitat del jove, i així i tot el varen detindre. És evident que l'únic motiu pel qual se'l varen endur és per què es va adreçar a ells en valencià, i en això consisteix eixa "falta de colaboración" que al·leguen, en fer ús d'un dret reconegut a l'estatut d'autonomia que espanya va aprovar pel País Valencià.

  - Que aquest atac, no és sinò una mostra més de la "democràcia" que es practica en l'Estat espanyol, basada en l'ús de la força al més pur estil franquista, recordant-nos dia rere dia l'ocupació del nostre poble "por justo derecho de conquista" des del 1707.

  Davant aquets fets us convoquem a totes i a tots a la CONCENTRACIÓ que, en solidaritat amb aquest jove i de rebuig cap a les forces d'ocupació espanyoles, es celebrarà el proper dia 24 d'abril al monument al Maulets.

  Fora les forces d'ocupació!
  Que se'n vagen!

  Xàtiva, 21 d'abril de 2005

  Esperem que en feu la màxima difusió ( més informació 651387335)

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.205.719 missatges
 • 217.893 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat