Publicitat

Notícia

47, 52 o 92 comarques?

amena_31
amena_31

ImatgeTal i com explica La Malla, la nova llei d’ordenació territorial permetrà la creació de sis noves comarques. Ho ha avançat el conseller de Governació, Joan Carretero, que fins i tot ha apuntat quines serien: la Vall de Camprodon, l’Alta Segarra, el Baix Llobregat Nord, el Segre Mitjà, el Moianès i el Lluçanès. La llista, però, no està tancada, ja que alguns geògrafs consultats pel Departament consideren que es podrien arribar a crear fins a 12 comarques noves. Actualment, n’hi ha 41 de reconegudes.

De les sis comarques que ha avançat Carretero, cinc ja figuraven en el controvertit Informe Roca. Una d’elles, en canvi, era desaconsellada: el Lluçanès. Curiosament, Carretero no ha parlat de la sisena comarca nova que es dibuixava en aquella proposta: la Selva Marítima, amb capital a Blanes i que abastaria també part de l’actual Maresme. Aquesta podria ser un dels sis cartutxos que els geògrafs del Departament de Governació es guarden a la recàmera.

Joan Carretero ha avançat per on anirà la llei d’ordenació territorial en una entrevista concedida a l’agència Efe. Ha explicat que aquestes noves comarques no necessàriament comportaran la creació de nous consells, ja que aquestes institucions estan destinades sobretot a mancomunar serveis, de manera que tot dependrà de la voluntat que expressin els municipis implicats.

Sigui com sigui, les noves comarques s’acomodaran posteriorment en una divisió en set vegueries, que el Govern català vol que acabin equiparant-se a les províncies. Aquests espais ja són coneguts fa temps, ja que el propi Govern català els té en compte en la seva planificació: Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Alt Pirineu i Aran, Terres de l'Ebre i Catalunya Central. Alhora, Carretero ha avançat que renaixerà amb força l’àrea metropolitana de Barcelona, que suposarà la desaparició dels consells comarcals implicats, ja que tindrà per objectiu oferir serveis als municipis.

Es preveu que el Govern català doni llum verda a aquest projecte de llei el setembre vinent. L’aprovació definitiva per part del Parlament s’endarrerirà fins la primavera, segons calcula el conseller. En aquest projecte hi estan treballant colze amb colze els departaments de Governació, Relacions Institucionals i Política Territorial.

Un estudi de la UPC proposa agrupar els 946 municipis catalans en 92 comarques i 12 regions

Ara bé, per acabar d'enredar-ho tot una mica més, un estudi realitzat per Josep Roca Cladera i Montserrat Moix, del Centre de Política del Sòl i Valoracions (CPSV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), proposa que els 946 municipis que té Catalunya s'agrupin en 92 comarques, i aquestes, en 12 proto-regions o proto-vegueries, i no 7, com proposa la Generalitat.


Opina

Configuració
 • Pinyolvermell 911 17 👍 68
  Òbviament només és una opinió personal, però donat que el Racó és per a tot els PPCC, seria un bon detall agafar la pràctica d'especificar que determinada notícia és relativa al Principat. Si jo llegeixo que hi ha no sé quin nombre de comarques catalanes i després veig a devora el mapa del Principat, em dóna a entendre que el redactor de la notícia no té en compte que la resta dels PPCC també tenen divisions en comarques. En fi, potser estic desbarrant...

 • Anònim
  Quines són les hipotètiques 92 comarques i 12 regions?

 • Torrellenc 141 15
  Jo he escoltat, que popularment el Baix Llobregat Nord, li diuen "Montserratí". Que us semblaria el nom?

  Per altre cantó, hi ha un joc de geografia comarcal dels paisos catalans molt interesant del colectiu desvalls, que podeu mirar aqui: http://www.desvalls.org

  salut i república


  • Anònim
   Al Montserratí hi ha guerra creuada entre Olesa i Esparreguera a veure qui és la capital.

   • MacGuire 44 14
    Crec que en un país com el nostre en aquests moments és prioritari en política d'ordenació territorial crear les vegueries per suprimir (al menys en la pràctica ) les províncies que crear noves comarques.

    També cal tenir en compte que el supramunicipalisme com digué Rovira i Virgili al seu moment seria excessivament costós a nivell econòmic... bla bla bla

    Per cert què en penseu de l'Informe Roca?

 • Anònim
  Que facin el que vulguin, però que eliminin les diputacions i els Consell Comarcals que NO serveixen per a res!

 • noicat 8.245 17 260 👍 6
  Déu meu, acabo de veure el mapa. S'han tornat ben bojos! A què vénen tantes divisions i tantes comarques tretes de la màniga? Hosti, a qui l'únic que passa és que cada ciutat una mica gran o important d'una zona ja vol tenir comarca pròpia per a ser-ne capital. Això és així. A més, amb comarques tan petites com les que proposen ja m'imagino anant per la carretera i cada cinc minuts anar-me trobant rètols d'aquells verds que indiquen la comarca per on passes. S'han trastocat del tot! I per què es carreguen la terra dels meus avis, el Solsonès? Amb quin dret i amb quin pretext històric gosen escapçar àmbits territorials que encara perduren des de la creació dels Comtats catalans, dibuix primer del que després ha estat el nostre país? Qui s'han cregut que som nosaltres!

  Moianès i Lluçanès passin, però ni Selves marítimes, ni Altes Segarres, ni Baixos Llogregats Nòrdics, ni Segres Mitjans ni cap més invent econòmic d'aquests disfressat amb el bonic nom de "reequilibri territorial". Aquí l'únic que passa és molt clar: l'altre dia vaig llegir al Regió7 que el Conseller Rañé -el germà del Quico el Progre- va visitar Prats de Lluçanès (per cert, una zona del país molt maca, aquella) i va dir que la Generalitat vol potenciar el Lluçanès, dotar-lo de carreteres noves, de fomentar-hi la creació de noves empreses, etc.

  Doncs bé, està tot dit. Imagineu-vos això amb 92 comarques. I jo pregunto, per a fer tot això cal ser comarca pròpia? Què passa, que si no ets capital de comarca et fots de fàstic i l'única manera que et fotin serveis com cal és assolint l'estatus de capital comarcal i "independitzar-se" de la comarca actual?

  Un cop més, està comprovat que les idees no mouen fronteres però molts interessos polítics i econòmics sí. I de quina manera!

 • Cèsar Usuari sumador 16.698 14 105 👍 15.348
  Embolica que fa fort! I mentrestant, vuidem el contingut de l'idea de pais, nació o poble...

  Perqué cada cop trobo més dificil entendre el meu pais? Perqué cap dels partits polítics em representa? Perqué ho canvien tot (nom de les carreteres, comarques, etc.) peró, en el fons, ho deixen tot igual? (Diputacions, consells comarcals, sous, càrrecs)

  La capital d'Espanya no te sortida al mar, ni cap riu navegable... Peró te prou poder perqué Barcelona sigui aillada per terra, mar i aire: I a més a més deconstruim el territori per fer-lo més complicat! • Anònim
  //*//Roterakete//*//
  Jo també penso que massa comarques no és una bona cosa. Actualment hi han pressions per fer un parell més, però ens hem de preguntar: perquè crear de noves comarques, quan actualment no serveixen pràcticament per res? Amb la Generalitat, els Ajuntaments, les diputacions i les comarques hi ha un munt de competències en disputa, dobles i triples administracions i amb la creació de les vegueries tampoc se soluciona molta cosa, pequè les diputacions mai renunciaràn a la seva financiació per ajudar les vegueries, com vol el conseller en cap.
  Penso que les comarques haurien de ser menys, seguint el model suíss, pais més gran que Catalunya i que en té 28 cantons amb unes competències que s'assemblen a les de les províncies. La creació de les vegueries és una bona idea, però mentre hi hagi diputacions, no arribarem massa lluny. La creació de 92 comarques no pot ser més que un acudit d'estiu.

 • ANANT JUNTS GUANYAREM 47 15


  Voleu dir que no ni a prou de tantes comarques ?
  Jo tambe vull que el territori del meu poble sigui una comarca mes, au, aixi tothom content.
  No home no, el que cal fer es treurer les diputacions, els govers militars, els delegats del govern de madriz i tot el que fassi "forum" d'espanyolitat i posar d'un cop les vagueries.......!! que son les que va treure el malait borbo(Felip V) que a l'infern estigui.
  Salut i Independència //*//

  Editat al dia 01 d'agost del 2004, a les 04:39
  • situs 8 15
   que no estem be ara,no cal embolicar mes la troca amb tantes divisions i subdivisions,com a molt inclouria com a comarca aquestes que fa tant temps que ho reclamen com el lluçanes, etc... un ausetà.

 • Anònim
  L'altre opció és la creació d'una federació de ciutats-estats al més pur estil grec...

  Segur que en maragall en una de les seues migdiadetes, tals com el fòrum, ha tingut aquesta gran idea de les ciutats-estats...

  Sant Magí de Butrafanga comarca propia també ja que estem...

 • Anònim
  Avera, l'Informe Roca, sa bassat en les necessitats de cada comarca i municipi. Sobre tot crec que la mes indicada es la Selva Maritima, am capital a Blanes. i no digueu que les diputacions i consells comarcals no valen per res perque son els que ens financien i ajuden a tots els municipis

  • Anònim
   Res de res! La Selva que es quedi tal i com està i la seva capital, Santa Coloma de Farners, també

   • ANANT JUNTS GUANYAREM 47 15

    Es una hostia aixó de fer mes comarques.
    Resulta que hi ha viles que tenen en el seu nom el de la comaca que tenien.- suposem.- originariament, exemple:
    Cassa de la Selva, Romanyà de la Selva. Abans eran de la comarca de la Selva i ara son del Gironès.
    Ens semblaria logic i natural que ara el seu nom fos:
    Cassa del Gironès, i
    Romanyà del Gironès.
    No vos semblaria lògic aixó?
    Salut i Independència.
    A.J.G.

 • Pedrolaire 19 15
  El que em deixa decebut es que a l'Aran, cada dia que passa s'obliden de la promesa de respectar la seva particularitat i garantir-li (fins i tot augmentar) el seu règim especial autònom. Doncs bé, els ultims esborranys inclouen l'Aran dins de la Vegueria del Pirineu o Alt Pirineu (com li diguin).

  Per una Val d'Aran autònoma, sobirana i occitana ! lliurement associada a catalunya, però amb el dret d'autodeterminació perfectament reconegut.

  Aran, Occità i Lliure !

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.301.486 missatges
 • 221.313 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat