Notícia

L'Alguer estrena televisió i escola catalana

amena_31
amena_31

ImatgeL'Alguer tindrà a partir de la setmana entrant una televisió local que neix amb l'objectiu de promoure la llengua i la cultura catalanes. Catalan TV, canal d'iniciativa privada, emetrà de moment sis hores d'emissions diàries, el 50 per cent en català i l'altre 50 per cent en italià.

Segons explica el director de Catalan TV, Domènico Giorico, l'objectiu principal de la televisió local és "promoure entre els algueresos la llengua i la cultura catalanes". De moment, la programació en català constarà de sèries, dibuixos animats i programes documentals i culturals que Televisió de Catalunya (TVC) ha cedit a Catalan TV de forma gratuïta a través d'un conveni de col·laboració, entre els quals hi ha Plats bruts, Secrets de família, L'oblit del passat, Tarasca i Aleph.

A més, de cara al setembre, Giorico assegura que ampliaran fins a nou hores les emissions, que a l'hivern augmentaran fins a setze hores diàries. A partir del setembre, la intenció del director és començar a oferir programació pròpia en català, com ara un informatiu diari -de moment només els falta trobar el presentador-, i en italià.

Un projecte familiar

El projecte de Catalan TV sorgeix a partir d'una iniciativa totalment privada impulsada per Domènico i dos germans seus. Tot i que Giorico explica que la seva generació no parla català, remarca que la dels seus pares sí i també la dels més petits, que ara aprenen el català a l'escola. És per aquest motiu que quan els va sortir l'oportunitat de crear una emissora local privada no van dubtar a posar entre els seus principals objectius "la promoció de la cultura, la història i els costums socials dels algueresos", que, com recorda Domènico, tenen una estreta col·laboració amb diferents entitats i institucions d'arreu dels Països Catalans.

De fet, el director de la nova televisió de l'Alguer assegura que abans d'engegar el projecte van fer una enquesta entre la població local per saber si volien una cadena en italià o en català i italià. "La majoria de la gent -assegura- va respondre de forma positiva a la segona opció".

Es calcula que un quaranta per cent dels habitants de l'Alguer, on hi ha uns 50.000 habitants, parlen el català. Catalan TV, segons Giorico, arribarà a tot l'Alguer i també a les poblacions del voltants -prop de 12.000 habitants-. En un futur, es podria ampliar el senyal de l'emissora per fer arribar Catalan TV encara més lluny.

Tot i que la cadena de Giorico es convertirà en la primera televisió local que ofereix una programació en català, els algueresos, segons explica el director, poden veure els canals de TVC a través del satèl·lit.

Escola en català a l'Alguer

Tot i que el català està pràcticament en desús a l'Alguer, i només es parla en àmbits estrictament familiars, des de fa pocs anys l'Ajuntament de l'Alguer està portant a terme activitas per a què el català s'estengui a tots els àmbits socials. Una d'aquestes iniciatives és l'acord que acaba de signar el consistori d'aquest petit municipi de la illa de Sardenya amb la Generalitat de Catalunya, segons el qual el proper curs s'obrirà a l'Alguer la primera escola que ensenyarà l'alguerès als més petits. 
 
El conveni signat entre la consellera d'Educació de la Generalitat, Marta Cid, i l'alcalde de L'Alguer, Marco Tedde, permetrà obrir el proper curs l'escola La Costura, que tindrà com a primera llengua l'alguerès, a més a més de l'italià i l'an, que s'ensenyaran com a segona i tercera llengua. El dialecte català s'introduirà des del curs més baix de tots, P3, i s'anirà estenent de mica en mica a la resta de nivells educatius.

Amb aquesta iniciativa es pretèn passar de l'ensenyament del català a l'Alguer a l'aprenentatge en alguerès, segons ha explicat l'alcalde del municipi, Marco Tedde, fomentant així el coneixement del català. En aquesta tasca, l'ajuntament alguerès comptarà amb tot el suport de la Generalitat de Catalunya pel que fa a distribució del material pedagògic i assessorament.

L'Alguerès és un dialecte del català que es parla només a L'Alguer, un petit municipi de Sardenya on el dialecte italià més comú a la illa, el sard, no ha arrelat. Al seu lloc, es parla l'alguerès, tot i que el seu ús és molt minoritari. Dels 43.000 habitants, només el 10 per cent té l'alguerès com a llengua habitual i al voltant del 40 per cent l'entèn i el fa servir esporàdicament. Tot i que el nom dels carrers es poden llegir en italià i en català, als comerços la llengua utilitzada és l'italià.

Fins ara, el 80 per cent dels centres escolars impartien una hora a la setmana d'alguerès com a matèria no avaluable, gràcies al projecte Palomba, creat l'any 1999 per l'Ajuntament de L'Alguer, Òmnium Cultural i el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Ara s'ha donat un pas endavant i, per primer cop, l'alguerès serà la primera llengua d'aprenentatge en una escola. Un altre element que els veïns de L'Alguer creuen que ajudarà a recuperar l'ús del català és el nou vol de baix cost que uneix Barcelona amb aquest petit municipi italià, ja que portarà més visitants catalans a l'illa i ajudarà als seus habitants a familiaritzar-se més amb el català.

La nostra llengua va arribar fins a Itàlia amb la conquesta de L'Alguer per part del rei català Pere III (any 1354)). Aleshores el català es va convertir en la llengua de la població urbana, de l'administració i de les classes socials privilegiades, mentre les poblacions rurals continuaven parlant el sard. Segles més tard, quan l'illa de Sardenya va entrar a format part del Regne d'Itàlia, l'ús del català va anar minvant fins que al segle XX es va generalitzar l'ensenyament de l'italià a totes les escoles i l'alguerès va anar perdent cada cop més pes fins quedar rel·legat a l'àmbit familiar. 


Opina

Configuració
 • Bleydh 1.078 16
  És una bona cosa, potser aturarà la caiguda del català a Sardenya. De tota manera, ja que part de la seva emisió serà en altra llengua, l'italià, estaria bé fer una altra part en sard, la llengua pròpia majoritària de l'illa.

  Editat al dia 29 de juliol del 2004, a les 15:35
 • edu_mb 1.417 14
  Clar que sí home, així es fa TV3
  Això de cedir gratuïtament una part de la programació per poder defensar el català està molt bé. Des d'aquí la meva felicitació a TV3 • __25199__ 9.687 9

  em sorprén gratament que facin tot això a italia amb el govern de dretes que tenen , i no només amb el català , sino tambè amb l'alemany a südtirol ( regió autonoma on l'alemany i un altre dialecte italià son co-oficials) i friulia-venezia-giulia ( el mateix amb l'eslové)

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.410 missatges
 • 219.462 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat