Publicitat

Notícia

Mauri: 'El govern espanyol s'acosta més a les tesis de Vox que a les de Nacions Unides'

El vicepresident d'Òmnium creu que qualsevol negociació ha de partir de la situació de presó de líders independentistes

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha acusat el govern espanyol d'estar més a prop de les tesis de Vox que de les de Nacions Unides. En una entrevista a Ser Catalunya, Mauri ha carregat contra l'actitud "irresponsable" del PSOE que manté, a través de l'advocacia de l'Estat, acusacions de molts anys de presó en el judici de l'1-O.

Segons Mauri, qualsevol negociació ha de partir de la situació de presó dels líders independentistes i ha posat com a "condició sine quan non" que el govern espanyol escolti l'informe del grup de treball de l'ONU que demana l'alliberament dels polítics. El vicepresident d'Òmnium també ha carregat contra el PSC, a qui li retreu tenir una "empatia zero" amb el que està passant tot i la seva "tradició catalanista".

"És una vergonya i el govern espanyol i el PSC no poden mirar cap a una altra banda. Ells són també responsables de la situació i tenen la clau del conflicte", ha afegit dirigint-se tant al PSOE com al PSC tot recordant que aquest cap de setmana fa 600 dies que Jordi Sànchez i el president de la seva entitat, Jordi Cuixart, són en presó preventiva. 

I en aquest punt ha considerat un "greu error" que l'advocacia de l'Estat, controlada pel govern de Sánchez, no s'hagi mogut i continuï demanant penes de molts anys de presó per als acusats. 

Pel que fa al diàleg, Mauri creu que les dues parts han de seure "sense renuncies ni apriorismes" però ha afegit que una "condició sine quan non" és que el govern de Sánchez escolti la interpel·lació directa del grup de treball de les Nacions Unides, que segons ha apuntat, insta el govern espanyol a "fer tot el possible perquè siguin alliberats". El vicepresident d'Òmnium ha lamentat l'actitud "impròpia" de "menyspreu i fins i tot d'insult" de l'executiu de Sánchez cap a aquest informe.

Pel que fa a la resposta davant una sentència condemnatòria, Mauri creu que haurà de comptar "amb la màxima complicitat de la societat catalana" i representar el 80% que, segons les enquestes, estan en contra la presó preventiva i a favor d'una solució política que se sotmeti a votació. Així doncs, ha apostat per una resposta "el més àmplia i transversal possible".

Preguntat per si una opció seria convocar eleccions plebiscitàries, com proposa l'ANC, Cuixart no s'hi ha volgut pronunciar argumentant que són els partits els que han de definir els fulls de ruta tot i "valorar positivament que cadascú posi les seves opcions sobre la taula".


Opina

Configuració
 • Víctor Baeta i Subias 115 👍 108

  Compromís i Podemos a un pas de fer-se còmplices del regim neofranquista del 78

  Compromís i Podemos a un pas de fer-se còmplices del regim neofranquista del 78

  Entre el primer i el segon Botànic, a l’Estat espanyol s’ha fet visible, s’ha marcat de manera palesa, la ratlla entre demòcrates i neo-totalitaris: hi ha presos polítics i s’alteren barroerament i sense escrúpols les majories parlamentaries. Entre  els dos Botànics, el partit dinàstic PSOE ha revalidat l’empassada pactada amb els franquistes en 1978 i ha renovat el consens espuri que ha fet possible, sense cap denuncia, la concatenació de la Constitució del 1978 amb les lleis de l’Estat nascut amb el Decreto de 24 de julio de 1936 on els colpistes feixistes contra la República espanyola nombren La Junta de Defensa Nacional i dos mesos més tard amb el Decreto 138/1936, de 29 de Septiembre, pel qual “se nombra Jefe del Gobierno del Estado Español al Excmo. Sr. General de Division Don Francisco Franco Bahamonde, quien asumirá todos los poderes del nuevo Estado”.

  Fins ara dins la coalició Compromís, exceptuat a IdPV (part procedent en els seus orígens del PCE que va pactar l’empassada), ni  el BLOC (abans UPV) ni els Verds Ecologistes han estat hipotecats per allò que altres (PSOE, PCE i CDC) van assumir en 1978. El mateix podem dir de la formació Podemos que en els seus orígens volien despenjar-se de la motxilla de IU-PCE. Cap d’ells varen pactar l’empassada del 78; ni l’esquerra sorgida del 15-M, ni el valencianisme polític de la UPV, ni els Verds de Carles Arnal, que cal recordar va ser l’únic diputat que el 16 de febrer del 2005 a les Corts valencianes va votar en contra d’una resolució del PP i PSOE de rebuig al Plan Ibarretxe, mentre que Ribó, Botella, Oltra (Joan Antoni) i Cardona d’EUPV, mantenint la seua lleialtat espúria no es despenjaven dels socis del 78 i votaven al costat del PP i PSOE, a l’igual que Isaura Navarro havia fet uns dies abans, l’1 de febrer del 2005 al Parlament de Madrid.

  Ara el regim del 78, pel trencament del consens per part dels republicans catalans, mostra la seua veritable essència:  un regim no democràtic i neo-totalitari que compta com a base fonamental per a mantenir-lo amb l’esquerra dinàstica del PSOE.

  Si les direccions de Compromís (llastrat amb el nucli constitucionalista dinàstic de M. Oltra i Ribó) i de Podemos, després del 155, de l’empresonament dels republicans catalans i de l’alteració de les majories parlamentàries, consumen la seua aliança amb el PSOE, esdevindran amb ells part d’un regim concatenat amb el franquisme i corresponsables dels seus actes. Restaran a un costat de la ratlla i els demòcrates els hauran de senyalar com a col·laboracionistes dels enemics de la societat oberta.

   

  País Valencià, 05/06/2019                    Comitè Executiu de RV/PVE.

 • cathalà 23.652 12 51 👍 7.272

  Al govern espanyol se li ha deixar clar que el poble català té dret a instituir un nou Estat i abolir la Constitució espanyola.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.298.596 missatges
 • 221.196 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat