Notícia

El Japó reconeix el poble ainu en una llei que exclou els drets a la terra i a l’autodeterminació

El poble indígena, amb almenys 24.000 membres, viu concentrat a Hokkaido

Tres ainus amb vestits tradicionals. Autor/a: Torbenbrinker @ Wikimedia Commons
Tres ainus amb vestits tradicionals. Autor/a: Torbenbrinker @ Wikimedia Commons

Per primer cop en la història el Japó ha aprovat una llei que reconeix el poble ainu com a poble indígena del país. La norma preveu que el Japó hagi de promoure i protegir la cultura dels ainus, al voltant de 24.000 persones concentrades sobretot a l’illa septentrional de Hokkaido. També hi ha alguns ainus a Rússia.

El poble ainu ha patit una història secular d’assimilació dins de la societat japonesa, que entre altres conseqüències ha tingut el fet de la pèrdua gairebé total de la seva llengua. Els ainus també pateixen graus més elevats de pobresa, atur i manca d’accés a la universitat que la mitjana de la societat.

La nova llei ha estat criticada per diverses veus ainus perquè no reconeix el dret d’autodeterminació del poble ainu ni el dret a la terra, continguts en la Declaració dels Drets dels Pobles Indígenes. Tampoc no inclou cap petició de perdó o disculpa cap al poble ainu per part de l’Estat japonès.

Nationalia

Nationalia

Nationalia és el diari de les nacions i pobles sense estat. Editat pel CIEMEN des de 2007, és una forma diferent de mirar el món i allunyada d’una visió hegemònica centrada en els estats com a actors principals de l’escena internacional.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.284.361 missatges
  • 220.648 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat